Илхан Кючюк и Роман Якич: Полицейските репресии са срам за България

Правото на глас е свещено, либералите в Българя и Европа няма да допуснат погазването му

Илхан Кючюк и Роман Якич: Полицейските репресии са срам за България | StandartNews.com
  • Правото на глас е свещено, либералите в Българя и Европа няма да допуснат погазването му, заявяват в статия специално за СТАНДАРТ президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа" и Роман Якич, ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ през 2017г., президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN

 

ИЛХАН КЮЧЮК, член на Европейския парламент, президент на партия АЛДЕ

РОМАН ЯКИЧ, ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ през 2017г., президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN

Полицаи влизат призори в къщата на общински председател на ДПС в Разградско, за да го разпитват за изборите пред очите на 5-годишното му дете. Възрастни хора с ТЕЛК са принудени да отговорят на въпроси кой е подписал заявлението им за гласуване в подвижна секция и парафът техен ли е. Кандидат-депутат от Бургас три пъти в три кампании за парламент трябва да обяснява пред МВР защо агитира, раздавайки брошури, запалки и химикалки на ДПС.

Вярвал ли е някой, че в 21 век, в европейска България отново ще се говори за дискриминация и погазване на човешки, граждански и политически права? При това от страна на държавните органи, призвани да защитават правата и свободите на хората - полицията? Едва ли. Но, за съжаление, случаите не са един и два. И това тревожи както България, така и Европа. Защото

връща спомена за онези мракобесни времена на комунизма

когато народните милиционери участваха в насилствената асимилация, принуждавайки българи да се отказват от име, род и религия.

Най-малко 191 пъти служители на МВР са участвали в дискриминация по време на две предизборни кампании в България - за 46-о НС и за 47-о НС. Последната е съчетана и с надпреварата за президент.

Всеки от тези случаи е документиран и предаден на европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс, на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и на зам.-председателя по ценности и прозрачност Вера Йоурова. Информирана бе и парламентарната асамблея на Съвета на Европа, както и членове на Европейския парламент от Група „Обнови Европа“.

Общото между всички 191 случая е, че привърженици и избиратели на либералната партия ДПС са разпитвани и принуждавани да подписват предупредителни протоколи, че няма да се занимават с политическа дейност до изборите.

Оставяме на страна политическата абсурдност на казуса, в който партийни активисти, чиято дейност е да подготвят структурите за вота, получават забрана да го правят. Все пак това им е работата. И ако

целта на МВР е да ограничи политическата свобода

и дейност в България, това е сигнал за сериозно отстъпление от демокрацията в страната и е ясен белег за криза на държавността.

Съсредоточаваме се върху правната страна на въпроса. Съставянето на предупредителни протоколи по чл. 65 от Закона за Министерството на вътрешните работи е мярка, насочена към лица, за които има достатъчно данни и се предполага, че ще извършат престъпление или нарушение на обществения ред. Тоест, първото и абсолютно необходимо условие е, служителите на МВР да разполагат с достатъчно данни, когато съставят предупредителни протоколи във връзка с изборите, на симпатизанти, членове и застъпници на ДПС.

Уви, липсва легално определение на термина „достатъчно данни“, но по аналогия с НПК може да се приеме, че тези данни на МВР за определено лице, трябва да създават основателно предположение, че това лице може да извърши престъпление във връзка с изборния процес. Нещо повече, преценката, макар да е в голяма степен субективна, не може да е произволна, защото в правната теория се приема, че трябва да са налице такива и толкова данни, които преценени в тяхната съвкупност, ще доведат до единствено възможния извод, че може да бъде извършено престъпление или нарушение на обществения ред.

Какви обаче са фактите? От над 10 000 действия на полицията, насочени срещу борба с купуването на гласове, едва по отношение на под 100 са били налични основания за започване на досъдебно производство и

едва 9 са постановените от съда осъдителни присъди по тях

Данните са на главния прокурор Иван Гешев. Те бяха представени по време на среща с наблюдателна мисия на партия Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Мисията бе в България на 5 и 6 ноември 2021 г. Тя бе организирана в резултат на тревожната тенденция за полицейски натиск без основателна причина, очертана от сигналите на над 190 активисти, привърженици и избиратели на либералната партия в ДПС. Описваните от тях събития породиха сериозно притеснение в либералната общност.

Още повече, че действията на полицията са с неясно правно основание и са насочени към жителите на малки населени места и към малцинствени общности с цел всяване на страх и възпиране на българските граждани да участват в изборна кампания, провеждането на избори или упражняване на правото на вот.

Наблюдателната мисия на АЛДЕ в България бе в състав Илхан Кючюк, президент на партия АЛДЕ, Адриан Васкес Лазара, председател на комисията по правни въпроси в ЕП, Роман Якич, ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ през 2017г., понастоящем президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN, Емил Киряс - вицепредседател на Либералния интернационал, Антоанета Асенова - президент на Европейската либерална младеж (LYMEC), Марина Седло, член на общински съвет в община във Франкфурт.

Още в първия ден от визитата си мисията се срещна с председателя на Български Хелзински комитет, Красимир Кънев, с главния прокурор Иван Гешев и с представители на неправителствени организации и гражданското общество. В разговорите стана ясно, че БХК е изпратил писмо с искане за предоставяне на допълнителна информация и документи до Министерство на вътрешните работи. Но отговор до този момент няма. Нямаше реакция и на поканата за среща с мисията на АЛДЕ. Защо? Вицепремиерът и вътрешен министър

Бойко Рашков се страхува от въпросите на европейските наблюдатели?

Бяга от разговора за върховенството на правото в България? Или просто има какво да крие?

По време на срещите на Мисията стана ясно, че действията на МВР затрудняват обучаването на маргинализирани общности с не достатъчно висока цифрова грамотност и самоувереност при използването на единствено възможните при провеждането на избори в България машини за гласуване. Но и че в своята цялост, описваните действия на полицията водят до допълнително отчуждаване на уязвими групи от изборния процес, поради което е от особена важност да бъдат оспорвани по надлежния вътрешно-правов ред. Защото най-смущаващи в събраните сигнали са действията на МВР спрямо хора в неравностойно положение, потвърдено с ТЕЛК решение.

По време на срещата с главния прокурор Иван Гешев бе уточнено, че наказателно производство следва да бъде образувано от прокурор, освен ако действието има неотложен характер, като в случай на извършване на действия от полицията по неотложната процедура, прокуратурата следва да бъде уведомена в рамките на 24 ч. Много от извършените действия обаче са по реда на Закона за МВР и имат административен характер, поради което

не достигат до знанието на прокуратурата

Налице са и множество започнати наказателно-процесуални действия, по които обаче няма достатъчно данни за извършени престъпления.

Наблюдателната мисия на АЛДЕ се срещна и с представители на Фондация "Глас", които изтъкнаха затрудненията пред осъществяваната от организациите в защита на ЛГБТИ общността работа, подчертавайки нуждата от законодателна промяна по отношение на регламентиране на престъпления от омраза, насочени срещу уязвими групи, както и от провеждане на обучения за повече сензитивност от страна на полицията и започната петиция в тази насока. По време на срещата с представители на ромската общност в квартал Факултета в столицата пък бяха изразени опасения от страна на общността във връзка с наситено присъствие на жандармерия, без да са налице обективни причини за това.

Във втория ден от визитата си делегацията на АЛДЕ разговаря с политически активисти, които свидетелстват за полицейски репресии. Хората споделиха, че те и семействата им се чувстват стресирани от действията на полицията, като бяха представени множество случаи на осъществяване на претърсване и обиск на жилища, търговски обекти и превозни средства, изземане на регистърни тетрадки на търговски обекти, многократно привикване за обяснения или подписване на протоколи в районни полицейски управления, задържания до 24 ч., с повтарящият се елемент на показност, липса на предоставена заповед за обиск, липса на открити нелегални вещи и при повтаряща се липса на наличие на обосновано от служителите на полицията правно основание, вън от обявеното от тях наличие на сигнал.Гражданите категорично заявиха, че акциите са насочени само към избиратели на ДПС. Случаи на полицейски акции, акумулиращи системното усещане за репресивен натиск бяха докладвани по отношение на областите Кърджали, Бургас и Плевен. Предупреждения са издадени и за осъществяването на търговска дейност на граждани и предоставяни от техни търговски обекти хранителни продукти „на вересия“, или на предоставяне на безплатен хляб в рамките на обичайната мюсюлманска традиция

по време на месец на пости под претекст за борба с купуването на гласове

Купуването на гласове е бич за демокрацията. ДПС 30 години се бори с това порочно явление. Но ограничаването на основното право на избирателите - правото да гласуват, е не по-малко за демокрацията явление. Българската Конституция и европейското законодателство постановяват, че всеки има право на глас, всеки има право на политическа дейност. И ако чувства, че тези негови права са нарушени, може да потърси справедливост и пред българските, и пред европейските институции.

Разпространяването на брошури и химикалки по време на кампания не бива да се бърка с купуването и продаването на гласове, заявиха по време на брифинга на Мисията на АЛДЕ в България. Представители на делегацията подчертаха, че провеждането на кампания в кафенета и магазинчета не противоречи на принципите за провеждане на агитация и дадоха примери, че в редица държави се използват подобни методи по време на кампания.Наблюдателите заявиха още, че

не разбират забраната за използване на майчин език в кампанията

По думите им няма друга европейска държава, която да проблематизира използването на друг език освен официалния за послания по време на предизборна кампания. И изразиха притеснението си от полицейските разследвания, които някои от хората в България усещат като натиск спрямо волята им.

Още със създаването си либералната партия ДПС е призвана да пази правата и свободите на българите. И няма да замълчи, когато те се погазват. Правата на българските избиратели ще бъдат защитени с всички средства на закона, включително ако се налага и в Международния съд по правата на човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай