ГЕРБ показва как се гласувало два пъти

Трети ден питаме какво е предназначението на 228 машини

ГЕРБ показва как се гласувало два пъти | StandartNews.com

Има пропуск в правилата за провеждане на избори, който позволява гражданин да гласува повече от веднъж с машина. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

От ГЕРБ направиха демонстрация с машина, дадена от Централната избирателна комисия за обучение преди вота на 14 ноември, като показаха как гласуващият може да заобиколи правилата и да гласува два пъти за президент или за народни представители.

Според указанията на ЦИК, всеки гласоподавател не може да гласува повече, ако се подпише и пусне отрязъка от машината в урната.

Ако избирателят е дал своя вот за президент, но откаже да се подпише, защото не е гласувал за народни представители, би могло отново да му се даде възможност да гласува и за парламент.

И тогава няма кой няма да види, ако той избере да гласува отново за държавен глава. Така злонамерен избирател би могъл да даде два пъти гласа си за президентския вот.

"Не в ролята си на политици, а вролята си на граждани питаме. Когато няма отговори няма доверие в изборния процес. Днес ще зададем още въпроси. Има ли пропуск в правилата за провеждане на избори, който позовлява на гражданин да гласува още веднъж. Отговорът е: "Да, има.", допълни Дончев.

Бойко Борисов пък заяви, че се интересува дали депутатите от ГЕРБ ще са 65 или 75, но иска изборите да са честни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай