България гласува. Избори 2 в 1. Какво трябва да знаем?

Най-често задаваните въпроси

България гласува. Избори 2 в 1. Какво трябва да знаем? | StandartNews.com

Изборният ден започна!

България днес гласува за парламент и президент. Това са третите избори за Народно събрание, които страната ще проведе през тази година.

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма.

Кой къде гласува?

По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души.

Всеки може да провери по електронен път номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласува. Справката се прави в сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), както и със есемес.

Изборният ден  започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.

В секциите задължително се носят защитни маски, покриващи носа и устата. Спазва се разстоянието от 1.5 м. Прозорците са отворени, стаите се проветряват на час , редовно се дезинфекцират често докосваните повърхности.

До машините е поставен дезинфектант, който избирателят може да използва, преди да гласува

Химикалките се дезинфекцират след употреба, а избирателят ги взема сам.

Избираме измежду 23 кандидат-президентски двойки и 5067 кандидати за народни представители в 12 990 секции в България и 751 секции в чужбина.

Седмица по-късно - на 21 ноември, ще се проведе евентуален балотаж за президент. Условието някой от кандидатите да спечели още на първия тур е да има над 50% избирателна активност и за дадения кандидат да са гласували повече от половината избиратели.

Изборите са 2 в 1, но гласуваме с отделни бюлетини за парламент и за президент.

Гласуването е машинно в 9399 секции в България с над 300 избиратели, като този път ще се броят ръчно и разписките от машинния вот .

В над 2000 секции заради по-висок брой избиратели устройствата за гласуване ще бъдат по две в помещенията.

Отпечатани са и около 14 200 000 хартиени бюлетини. Те ще се използват, ако някъде има проблем с машините и в секциите с под 300 избиратели.

Българите в чужбина. Как гласуват?

Гласуване ще има в 68 държави.

С машини ще се гласува и в секциите с над 300 избиратели в чужбина.

Избирателите в чужбина гласуват само за определена партия на парламентарните избори и не могат да гласуват с преференция за даден кандидат за депутат - няма отделен избирателен район "Чужбина", а подадените гласове за дадена формация се прибавят към резултата на съответната партия в България.

Първи отвориха секциите в Нова Зеландия в събота, в 20.00 часа българско време.

Вотът зад граница ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, когато затворят секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.

Карантинираните заради коронавирус могат да подават онлайн заявление за гласуване с подвижна урна и в деня на изборите.

Как да гласуваме машинно?

На изборите 2 в 1 можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта, която избирателите ще получат от членовете на секционната избирателна комисия.

Разписките, които ще пусне устройството ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент.

За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата в отвора с чипа нагоре и напред, докато не се чуе щракване. Тя не влиза цялата, както е при банкомата. След това се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“. Три са опциите, от които ще трябва да се избере една в зависимост от това дали ще се гласува и в двата вота, или само в този за държавен глава, или само за парламент.

След като се избере единият вариант и се потвърди изборът, ако избора е гласуване и за президент, и за парламент, на екрана се появява първо електронната бюлетина с кандидатите за президент и вицепрезидент.

Ако предпочетената кандидатпрезидентска двойка не е на първата страница, избирателят ще трябва да премине на другата страница чрез бутона "следваща стр.".

Изборът се прави с докосване на имената на избраните от него кандидати, които трябва да се оцветят в по-тъмен цвят.

С бутона "към избори за НС" се преминава към вота за народни представители.

Ако на първата страница не се открива предпочитаната партия или коалиция, с бутона "следваща стр." се преминава към втората страница.

На електронната бюлетина за избор на депутати освен номера и името на партията, които са изписани вляво, вдясно има и кръгчета с номера, започващи от 101, които съответстват на номера на даден кандидат за народен представител от съответната партия, и чрез отбелязване може да се гласува преференциално за предпочитан кандидат за депутат.

Преференциалното гласуване може да пренареди листата на дадена партия, ако за даден кандидат в нея са гласували 7% от избирателите за съответната формация.

За изборите за президент и за парламент на електронната бюлетина може да се гласува и с опцията "не подкрепям никого".

Тя не влияе на резултата от вота, а само на избирателната активност.

След като гласува, избирателят натиска бутона "преглед" и на екрана ще се изпишат имената на кандидатите за президент и вицепрезидент, за които е гласувал, както и името на партията и на кандидата за депутат, ако е гласувал преференциално.

Избирателят може да промени вота си, като натисне бутона "промени избора".

Ако иска да потвърди вота си, трябва да натисне опцията "гласуване".

Веднъж натиснал този бутон, избирателят не може да промени избора си.

След като гласуването приключи, избирателят ще получи от машината две разписки, които трябва да пусне в една непрозрачна кутия.

На разписките ще бъдат изписани имената на кандидатите за президент и вицепрезидент, за които е гласувал, както и името на партията и кандидата за депутат, ако е гласувал преференциално.

Какво е забранено?

Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден.

Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай