Яйлата - дивата красота на Северното Черноморие

Тук оживява легендата за поета Овидий

Яйлата - дивата красота на Северното Черноморие | StandartNews.com

Легендата за римския поет Овидий оживява на Яйлата. Древният майстор на еротични стихове бил заточен от император Август в град Томи. Според старите митове приятелите му успели да го измъкнат с кораб и Овидий пристигнал в залива на Яйлата, където местните хора го скрили. Още преди Христа там имало пещерен град със 101 жилища, както и светилище, обърнато към изгряващото слънце.

В края на V век след Христа пък върху отвесните скали е вдигната ранновизантийска крепост. От нея са частично запазени четири кули и една кула-порта. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат и прабългарски знаци - руни, кръстове и каменни икони.

Забележителност Маршрут Яйлата – Каварна - Камен бряг

Архитектурният резерват се намира само на 2 км южно от Камен бряг и на 18 км североизточно от Каварна.Със стартиралия през 2013 г. проект "Яйлата - античната врата на Добруджа" бе спасена една от уникалните български скални църкви по Черноморското крайбрежие - храм "Св. св. Константин и Елена", който се намира в природния археологически резерват "Яйлата". Той е вторият по посещаемост туристически обект в община Каварна. Там туристите се наслаждават на девствена природа и редки растителни и животински видове.

Яйлата е недостъпна от всички страни, с изключение на няколкo труднопроходими пътечки между скалите, и е запазила своята дива прелест. От ранна пролет до късна есен терасните площадки са обрасли с гъста растителност. Несравнимо красива е Яйлата, когато цъфтят дивите ириси и божури, макове, метличини, маргарити.

Резерват Яйлата

Местността Яйлата е уютен дом за множество и различни животински видове -  морските птици, за които тя е любимият дом,  лисици, зайци, таралежи,  калкани, лефари, кефали и морски котки.

Не по-малко значими са и останките под вода в акваторията на резерват Калиакра. Огромната дъга на залива на Калиакра е една единствена защита от северните и източните ветрове на корабите от най-древно време и естествен пристан за извършване на товаро-разтоварно работи. Освен това следи от приставане на кораби има и на Русалка и на Яйлата.

От морското дъно са извадени каменни котви, каменни щокове от каменно-дървени котви, части от оловни котви, железни котви и разнообразен керамичен материал. В залива на Калиакра през 1791 година руската флота начело с адмирал Ушаков нанася поражение на турския флот, при което потъват много кораби. При хвърляне на мрежи от рибари в шлефа на около Калиакра до 60 метра дълбочина се е попаднало на останки от антични и средновековни кораби. Всичко това доказва, че акваторията около Яйлата е с културни останки.

Името ‘Яйла‘ е от тюрски произход и на български означава ‘високо пасище’.

Близо до Яйлата е Тюленово. През 50-те години на миналия век тук е открито първото нефтено находище в България. Но това място очарова с кристална морска вода, пещери, високи  стръмни скали, оцветени в червени краски, чист въздух и невероятна природа.

Село Тюленово се намира само на няколко километра от Шабла и на 80 км от Варна. Откъде идва името  му? Преди време румънската принцеса Мария е притежавала двойка тюлени монах, които е пуснала на свобода и те са се заселили в района на Тюленово. Тук те създали поколения.  И до днес някои хора смятат, че има оцелели тюлени монах на север и на юг от селото.

Тук може да видите и делфини.

Девственият бряг на Тюленово – величествен и красив (снимки) – ProNews  Dobrich

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай