"Вардруна" качват Витоша преди лайфа в НДК

"Вардруна" качват Витоша преди лайфа в НДК | StandartNews.com

По-малко от 3 часа остават до концерта на норвежка група "Вардруна" в зала 3 на НДК. Преди да направят саундчека си, Айнар Селвик и компания са пожелали да разгледат забележителностите на нашата столица и да се качат на Витоша.

Музикантите ще ни пренесат в мистиката на древните скандинавски народи с магическите мелодии от култовия сериал "Викинги". За реализацията на тази продукция се работи от ноември, когато "Вардруна" приеха поканата на Transfiguration Festival и НДК да направят у нас един от редките си концерти в Източна Европа. За групата е характерно, че всяко нейно изпълнение на живо е напълно различно от предишните. Основен двигател на проекта е мултиинструменталистът Селвик, дълго време познат най-вече като барабанист на норвежците "Горгорот". В основата на спектаклите на групата стои огромният интерес на Селвик към скандинавското Средновековие, норвежката и исландската народна музика, северния шаманизъм и дори автентичната писменост - руните. При интерпретацията на фолк музиката "Вардруна" използват традиционни за района народни инструменти, някои от които ръчно изработени от Селвик. Ефектът често е трансов звук. Това е и причината продуцентите на "Викинги" да използват музиката им в сериала, а феновете на поредицата масово да си купуват плочите и дисковете на норвежците. А на Слевик е дадена и роля в култовия сериал.

Преди "Вардруна" на сцената излиза нашата банда "Смолмен". Техният етноалтернативен рок и въздействащото им шоу на живо вече 15 години ги правят едни от най-разпознаваемите и любими групи днес у нас. Третият им албум "Еnvision" излезе през пролетта на 2014-та и моментално последваха разпродадени концерти в България и на Балканите, а тази година групата ще атакува европейските сцени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай