Ракът победи рокаджията Джони Холидей

Ракът победи рокаджията Джони Холидей | StandartNews.com

Джони Холидей, който от година и половина водеше неравна борба с рака в белите си дробове, миналата нощ отлетя към небето. Франция понесе поредна загуба след неотдавнашната смърт на големите актьори Жан Рошфор и Мирей Дарк.

Вчера сутринта имението на Джони в парижкото предградие Марн-ла-кокет е било отцепено от полицаи, тъй като фенове и репортери веднага са се организирали за обсада. В някои от репортажите на френски медии съседи подхвърляха безцеремонно, че им е жал повече за младата му съпруга, отколкото за самия Джони. Може би и защото безкрайно талантливият и секси мъжкар имаше заслужена слава на един най-големите хулигани на Франция. Жан-Филип Сме, както се казва бившият български зет, е мачото, за който е измислен печалния афоризъм "Добрите момчета отиват в рая, а лошите - където си искат". Градските легенди от миналия век за неговите еротични подвизи, за погълнатото количество алкохол, за дрогата и цигарите клонят към 100 процента истина.

Тъжната новина съобщи Летисия, петата съпруга на Джони. "Той си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина - мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот - смело и достойно. Джони бе изключителен. Не го забравяйте! Той е и ще остане с нас завинаги. Обичам те".

Френският президент Еманюел Макрон веднага отдаде почит: „Във всички нас има по нещо от него". "От Джони Холидей няма да забравим нито името, нито лицето, нито гласа, нито преди всичко песните, които с този суров и чувствителен лиризъм принадлежат изцяло на историята на френския шансон", се казва още в съобщението по повод смъртта на един от най-продаваните артисти на всички времена - с 183 турнета, с 40 златни диска, 22 - платинени, 5 -диамантени, 50 студийни албума албума, 110 милиона тираж на записите му. На 3 октомври 2007-а Джони обяви, че слиза от сцената след прощална обиколка, която продължи две години. През 2014-а обаче се завърна при феновете от няколко генерации.

"Моето сърце е разбито - както и на цяла Франция. Загубих младежката си любов - и нищо не може да я замести", сподели Силви Вартан. Както се знае, световната звезда, родена в България, е първата съпруга на Джони. Тяхната история си е живо кино. Еди, братът на Силви, ги запознава през 1962-а преди концерт в "Олимпия", на който Силви е подгряваща певица. Лошото момче на мига изгубва ума си по хубавото и добро момиче, дошло от България. Тя е на 17, учи в парижкия лицей "Елен Роше" и току-що е дебютирала в дует с Франки Джордан с парчето "Без спирачки". Тъкмо то оглавява за отрицателно време радиокласациите, за да постави началото на стила "йе-йе". Те успяват цяла година да крият любовта си, но през 1963-а решават да я оповестят на публиката - по Europe 1. Вече са снимали заедно във френско-италианския музикален филм "Търсете идола", но не само заради това стават любима двойка на петата република. На 12 април 1965-а Джони Холидей и Силви Вартан се венчават в селцето Локонвил под възгласите на обезумялата тълпа и десетки репортери и папараци. През 1966-а се ражда синът им Давид.

"Любовта ни беше луда - бяхме млади и напълно в плен на чувствата си. И до ден днешен не знам от какво е направен този човек. Връзката ни беше като огън – горя буйно, но остави след себе си само пепел. Тогава наистина не знаех какво се случва с мен. Животът ми беше истински водовъртеж", връща лентата Силви. След няколко години тя не успява да доведе на бял свят второ дете на Джони. Може би някъде тогава започват безкрайните изневери на рокаджията. Постепенно става ясно, че за Джони кариерата и долче вита са над семейството, което за патриархално възпитаната от български арменец и унгарка Силви е абсолютно неприемливо. След серия от драматични инциденти, включително и страховита катастрофа, в която Вартан оживява на косъм, двамата се разделят през 1980-а. Джони се жени за Натали Бай - тяхната дъщеря е актрисата Лора Сме. Но и кинозвездата не успява да задържи бесния плейбой. Следват още връзки и бракове, докато Джони не се влюбва в Летисия. Тогава тя е почти дете. Всичко между тях започва в Маями през март на 1995-а на нежната светлина на японски ресторант. Красивата госпожица празнува 20-ия си рожден ден. Баща й обаче я навива да отидат на вечеря, на която е поканил и Джони Холидей.

За младото момиче идолът принадлежи на друг свят, на друга епоха - тя откровено споделя, че не проявява особен интерес към него.

"Бях доста гръндж, по мен нямаше и следа от грим. И изведнъж, докато се усетя, се влюбих. Тази среща беше най-хубавият подарък за рождения ми ден", разказва Летисия по-късно пред "Гала". Но още тогава няма и грам илюзии. "Знаех, че Джони преминава от жена на жена. Образът му на Дон Жуан ме плашеше", категорична е тя. Всъщност Летисия влиза в неговия живот в момент, когато му е крайно необходима - той полага огромни усилия да запази кариерата си и има нужда от стабилност.

Вълкът единак е открил своята муза. Толерантни са един към друг, макар и толкова различни. Тя живее в обикновен хотел в 16-и район на Париж. Той се разполага в тежкарска къща на нотариус. Летисия обаче го изненадва със съвършено готов апартамент за тях двамата и Джони е трогнат до сълзи. Прекарват вечерите заедно вкъщи, гледайки филми, прегърнати на дивана.

"Животът ми с Летисия ме накара да загърбя своя егоизъм. Не е тайна за онези, които ме познават, че аз не обичам самотата", споделя Холидей в онази епоха. След четири съпружески опита Джони най-сетне открива идеалната. Заедно триумфират над рутината и скуката. Осиновяват две момиченца от Виетнам - Джейд и Джой. Летисия нарича мъжа си "Моят ангел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай