Бочели: Вселената на жените ме привлича

Бочели: Вселената на жените ме привлича | StandartNews.com

След дълго турне правя любов с огромно удоволствие, споделя Андреа

"Истински се вижда само със сърцето!" казва Антоан дьо Сент-Екзюпери в "Малкият принц" - това са думите, които най-добре описват творчеството на Андреа Бочели.

Трудно е да се изброят всички професионални триумфи на маестрото, заради които той намира място в книгата за рекорди на Гинес. Печели "Златен глобус" и е номиниран за "Оскар". Изпълнения в Карнеги хол и Центръл парк в Ню Йорк, Колизеума в Рим, оперите в Сидни, Берлин или суперконцерт пред 110 хиляди души в Сао Паолу са просто няколко щрихи от неговата уникална кариера.

Преди 8 години музикалният гений спечели българската публика с камерен концерт. Сега Андреа Бочели излиза на 31 август на "Българска армия". 150 тона оборудване, звук, осветление и видео вече са вкарани на стадиона, а изграждането на сцената е на финала. Очаква се на събитието да присъстват 18 000 души.

Незрящият тенор пристига у нас утре след концерта си в Краков. С него са 150 души. Певецът и съпругата му Вероника Берти, която е и негов мениджър, ще кацнат на летище София с частен самолет късно вечерта. С тях ще е и двегодишната им дъщеря Вирджиния, която е талисман на екипа. Сред изискванията на тенора е в бекстейджа да има обособен детски кът за нея. "Задължително я водя с мен на турне. Зарежда ме с невероятна енергия", разкрива Бочели пред "Мирър". До Бочели ще застане аплодираното в цял цвят сопрано Светла Василева, поп звездата Илария Делла Бидия, класическото дуо китари "Каризма" и изпълнителят на бандонеон Марио Стефано Пиетродарчи. Диригент ще бъде Марчело Рота, който си партнира с маестрото повече от 18 години.

Два петзвездни ВИП апартамента вече очакват прочутия италианец и фамилията му. В последния момент той ще избере един от тях за двудневния си престой у нас. Едно от специалните му изисквания е да има стая за репетиция със специално електрическо пиано, което е докарано от Германия. Роялът за гримьорната пък дойде в София от Англия.
Бочели е на специална диета с различни ястия за всеки ден от седмицата. В неделя менюто му включва пилешко, риба, плодове и зеленчуци.

"Всеки ден ям паста - само със зехтин, без сосове и масло. Два-три пъти в седмицата си позволявам месо. Не повече, защото е опасно", разказва тенорът. Сред по-специфичните изисквания е гримьорната му да бъде оборудвана с овлажнители за въздух, които да поддържат определена температура.

Неотдавна маестрото призна, че все още страда от сценична треска, въпреки че е пял пред милиони фенове в последните 20 години. "Тя е нещо, което е вградено в ДНК-то ни. Нищо не можеш да направиш, за да я смекчиш. Просто трябва да се научиш да живееш с нея. При мен се изразява в неприятни симптоми - получавам някакъв вид тахикардия. Ръцете ми стават студени, изпотявам се, едвам си намирам място", сподели в интервю пред австралийско издание Бочели.

Но най-интимното си откровение тенорът направи пред "Дейли мейл". "Аз съм като спортните атлети и затова е изключително важно да не хабя енергията си преди мащабно събитие. Никакъв секс преди концерт. Това е желязно правило. Доказал съм си, че ангелът ми не е слаб.

След дълго турне правя любов с още по-голямо удоволствие".

Носителят на 16 награди "Грами" е щастлив от живота си. И въпреки върховната кариера, която го отвежда дори до Алеята на славата в Холивуд, където има звезда, личните му чувства никога не остават на заден план. Преди две години, когато е на 54, се ражда дъщеря му Вирджиния. Вероника и Бочели тогава са сгодени, но все още не са сключили брак, защото искат католическа церемония в Италия. Но тя им е отказвана, тъй като певецът вече е бил бракуван. Световният тенор е ревностен католик, сред почитателите му бе и папа Йоан Павел II. Артистът поиска от Ватикана да анулира предишната му венчавка, но без успех.

Технически певецът все още бе женен за първата си съпруга Енрика Ченцати. От нея той има двама синове, Амос и Матео, днес на 19 и на 17 години.

Бочели и Енрика преживяват болезнена раздяла през 2003-а. Бившата му партньорка е с 13 години по-малка от него. Запознават се, когато тя е на 19, а той още свири на пиано по баровете. "Твърде дълго бях сама. Страхувах се и живях със слуховете, че Андреа се среща с други жени", разказва пред "Билд" изгората от младостта. И наистина се появяват снимки, на които се вижда как Бочели флиртува с дама с къса тъмна коса.

"Женската вселена винаги ме е привличала. През целия си живот съм бил влюбен. Бях сгоден няколко пъти.

Бях доста палав в младите си години

в това отношение. Дори когато имах гадже, не липсваха моменти на разсейване", признава много по-късно Андреа. Той решава да приключи първия си брак след дълги колебания. Разбира се, изпада в депресия, защото може да се среща със синовете си само когато съдията постанови. Чувства живота си напълно разбит и се обвинява за всичко. Решава да купи малко място с двор, близо до предишната си къща, където да живее в тишина. (Сега с Вероника обитават триетажното си имение в курортния град Форте де Марми край Пиза близо до дома на Енрика).

"Това е просто интелигентен начин да си подредиш личния живот. Много по-интелигентно е да се стремиш към мира, а не към войната. Беше ми трудно да взема това решение, защото съм католик. Биологично на мъжете им е заложено да са полигамни, но в цивилизованото общество мъжът се стреми към семеен живот. Любовта е най-мощната сила и човек трябва да следва сърцето си", категоричен е Бочели.

Началото на любовта му с Вероника е странно. Срещат се на парти. Той й задава простия въпрос: "Трябва ли да се прибереш тази вечер?"

Прекарват нощта заедно и Вероника никога не си тръгва. Тя е 24 години по-млада, но е жената, която го окриля, а и му стяга юздите.

Най-после двамата минаха под венчило на 21 март тази година - на рождения ден на щерка си Вирджиния, която духна две свещички. От свалката до сватбата изтича доста вода - разводът на оперния ас с първата му съпруга Енрика Чензати се проточва близо десетилетие.

Когато за първи път взима новородената си дъщеря Вирджиния в прегръдките си, Бочели се обръща към нея с песен. "Знам какво е да прегръщаш бебе. Всеки път чувстваш толкова нежност. Запях "Ange Adorable" от "Ромео и Жулиета", разказва Бочели пред Hello. Синовете му също са в болницата, когато малката се появява на бял свят.

"Андреа обича да държи Вирджиния близо до лицето си, за да вдъхне бебешкия й аромат", разкрива пък Вероника. "Тя ухае по-нежно от момчетата ми. Бащинството на 55 е най-естественото нещо на света. Не разтърси живота ми, напротив - обогати го и го направи още по-смислен. Животът трябва да бъде живян сериозно.

Разглезиш ли децата днес, проваляш бъдещето им. Старая се да им отделям колкото може повече време и сили. Нали преди да се очаква нещо от тях, е необходимо отначало да им се даде внимание и любов", изповядва Бочели.
Вероника Берти вече 12 години го вдъхновява за творчество и го съпровожда в турнетата. Свободното си време те посвещават на конната езда. Андреа от детските си години обожава конете и язди добре. Играе на шах, пързаля се с кънки и може да се спуска със ски в планината. Както много италианци, певецът обича и умее да готви.

Павароти го открива

Докторите съветват майката на Бочели да абортира, но тя решава да му даде живот. Андреа се ражда в малка ферма в Лаятико на 22 септември 1958-а, където родителите му произвеждат и продават вино. Не е сляп по рождение, но още от дете страда от заболяване на очите - глаукома. На 12 окончателно изгубва зрението си при инцидент по време на футболна игра. Топката го удря точно в окото, с което дотогава различава светлини и цветове. Многото операции са безуспешни. "Рядко плача. Казаха ми го като дете - истинският мъж никога не плаче. Говоря с Бог всеки ден", ще каже той след години. Майка му обаче открива, че единственият начин да го успокои заради изпитваните болки е, като му пуска класическа музика. "Бях хипнотизиран от операта", спомня си днес певецът. Родителите не трябва да карат момчето да учи гами и солфежи. Още на шест години Андреа свири на пиано, а малко по-късно учи китара, саксофон и флейта. Скоро той става местната знаменитост, спечелвайки няколко музикални конкурса.

На 14 за пръв път печели състезание за певци с "О, соле мио". След завършването на лицей Андреа постъпва в юридическия факултет на университета в Пиза. Но макар да получава диплом и даже известно време да работи в адвокатска кантора, Бочели не става юрист - сърцето му го влече към музиката. За да си докарва допълнителни доходи, пее в пиано барове. През 1992 г. рок звездата Дзукеро прослушва неизвестния по онова време тенор, когото му представят, и го записва за току-що създаденото от него произведение Мiserere (Господи, помилуй), предназначено за съвместно европейско турне с Лучано Павароти.

Когато обаче великият тенор от Модена чува записа, съветва Дзукеро да остави Бочели да изпее песента на сцената. Така и става - Бочели замества Павароти. Захвърля адвокатската кариера и се впуска в голямата музика. Скоро след това, през 1994-а, издава първия си албум, а до днес вече са 20. Същата година дебютира и като оперен певец в "Макбет". Пее в "Бохеми", "Кармен", записва и няколко диска с класическа музика, които се превръщат в бестселъри в САЩ. През 2004 г. става първи в секцията "Нови предложения" на фестивала в Сан Ремо. Година след това изпява "Ил маре калмо дела сера" на Дзукеро в английско-италиански вариант - тя му проправя пътя към световните сцени и пазари. Албумът му "Бочели" печели няколко платинени диска в Европа. И в Америка ангелският му глас предизвиква фурор. Резултатът е 80 милиона продадени диска досега. Селин Дион, Тони Бенет, Кристина Агилера го канят за дуети.
Влиянието на Бочели върху съвременната музика се споменава редом с имената на Карузо и Синатра. Селин Дион казва за Андреа: "Ако Господ можеше да пее, той щеше да звучи като Бочели."

Миналата година Бочели пусна в продажба новия си албум "Passione", записан през август 2012-а - изключителна колекция от средиземноморски любовни песни. Дискът включва дуети с още световноизвестни изпълнители - от Дженифър Лопес до Нели Фуртадо. Бочели "прави" дует и със своя идол - Едит Пиаф. Благодарение на съвременните технологии те изпълняват заедно химна на влюбените "Животът в розово".

"Това, за което най-много се моля и надявам, е да общувам с публиката. Да докосна сърцата на зрителите, както докоснаха моето любимите ми изпълнители, тези, които ме разплакват и ме карат да мечтая", изповядва световният тенор.

Едно към едно

- Майка ми казва, че когато съм бил малък, съм отказвал да ям. Предполагам - защото не съм искал да губя време. Бях неуморим, непрекъснато исках да тичам, да се катеря по машините във фермата. Майка ми тичаше след мен с лъжицата. Тя не беше добра готвачка, но Ориана, домашната ни помощничка - моя втора майка, беше велика в това отношение.
- Първата ми сцена беше камината в нашия дом. Изправях се пред семейството и приятели и пеех арии, докато те ядяха десерта си около масата. Опитвах се да имитирам големия тенор Марио Ланца. У нас беше пълно с негови записи. Днес в родния ми град е моят Театър на тишината - с открита сцена, на която един ден в годината пея. През останалото време е тишина.
- Най-болезненият момент в живота ми беше, когато едва на 12 трябваше да уча в училище за слепи, което беше на 250 километра от Лаятико.
Храната беше ужасна. Не обичах варено месо, но ми тикваха чинията и казваха: "Ще го поискаш и ще го ядеш!". Спяхме по 64 души в стая.
- Независимо от всичките успехи през живота ми най-голямото щастие, което съм изпитал, е, когато в онези години се връщах у дома след огромната мъка в училище. Такава радост идва само с цената на такава мъка.
- Кариерата е като къща - направена е от много тухли и всяка от тях има стойност. Защото ако липсва, къщата ще се срути.
- Най-голямото предизвикателство беше да повярвам в себе си.
- Най-съкровеното за мен в изкуството, а и в живота, е личното ми пространство. Аз съм срамежлив и мразя личния ми живот да се появява по вестниците.
- Бих посъветвал всеки млад певец - да слуша какво казват другите за гласа му. Ако пееш само за свое удоволствие, по-добре го прави под душа.
- Любимият ми филм е телевизионният сериал на Франко Дзефирели "Исус от Назарет".
- И в най-хубавата музика има моменти без звук. За да можем да оценим важността на тишината.
- Активността на човек, пеещ опера, напомня на активността на лекоатлет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай