На "покрива" на Родопите. Кое е най-високото село?

Тук се събирали най-добрите танцьори

На "покрива" на Родопите. Кое е най-високото село? | StandartNews.com

Няколко са селата в Родопите, които претендират за титлата “най-високо село”. Сред тях са Бунцево (1500 м), Чамла (1600 м), Монастир (1400 м).
 

Най-високото село в Родопите е Орцево.

Последните три къщи на селото са разположени високо в махала Горно Орцево на надморска височина от 1640 м, което го превръща в най-високото село не само в Родопите, но и в България и на Балканския полуостров.

Село Орцево се намира в община Белица, на 25 км от град Белица и на 6 км след с. Бабяк. Разположено е във вътрешността на Родопите на място, от което се открива приказна гледка към планините Пирин и Родопите.

Състои се от тринадесет махали, разпръснати из хълмовете на Велийшко-Виденишкия дял на Западните Родопи с надморска височина от 1420 до 1640 м. Площадът на селото е разположен на 1555 м. Днес в Орцево живеят 175 души.

Легендата разказва, че името на селото произлиза от думата “хорце” (орце). Тук се събирали най-добрите танцьори и играели хора по зелените и тучни ливади, близо до тракийското светилище Бабяшка чука и върховете Велийца и Бабяшка чука.

Орцево е удобно място като изходен пункт за връх Бабяшка чука, връх Велийца и Кавун тепе.  

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай