Пловдив може да стигне София по заплати

Имаме шанс даже да задминем столицата по условия за живот, казва Здравко Димитров

Пловдив може да стигне София по заплати | StandartNews.com
  • Ще въведа открито управление на общината, което да е удобно на бизнеса и хората
  • Имаме шанс даже да задминем столицата по условия за живот, казва Здравко Димитров

„Стандарт” зададе шест въпроса към кандидата за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров, сочен в социологическите изследвания като фаворит в надпреварата. В дебата по Нова телевизия в сряда той обяви като свой приоритет Пловдив да настигне София по доходи и да задмине столицата като условия за живот.

- Г-н Димитров, заявихте, че една от целите Ви като бъдещ кмет е Пловдив да задмине по доходи София. Как може това да се случи?
- Такава е тенденцията след като градът се управлява от ГЕРБ. Преди време Пловдив се бе превърнал в града на 500-те лева заплата. През 2011 годна, когато кмет бе Славчо Атанасов, средната заплата за страната беше лева 714 лева, а в Пловдив – под 600 лева, тоест – близо 140 лева под средната за страната.  
Тази година Пловдив вече е на пето място в страната с 1073 лева средна заплата. Възнагражденията в индустрията и IT-сектора растат с по 10 % на година. Миграцията към Пловдив вече не е само от по-бедните съседни общини. Има хора от София и от чужбина, които идват да работят тук. Моята задача е до края на следващия мандат да настигнем София до доходи.

Доходи
Средни доходи на човек  не само сред работещите
Средна заплата     за страната        за Пловдив
2011              714 лева            582 лева
2018              1208 лева        1080 лева
Доходи на човек /за всички, не само за работещите/

               България    Пловдив
2011            302 лева    290 лева
2018          480 лева    500 лева

- Как един кмет може да помогне за привличането на повече инвестиции?
- Задачата на кмета е да е диалогичен, да създава добра среда за развитие на бизнеса, който дава заплатите. Това става с инвестиции в инфраструктурата и открито управление. Ще работим така, че да не тормозим бизнеса. Ще въведем повече електронни услуги. За целта е необходимо свържем масивите на отделните институции, за да не се налага хората да обикалят с цели чанти с документи от гише на гише.    
Ние обаче също имаме своите изисквания към бизнеса. Искаме той да е ангажиран, да помага за строителството на детски ясли и детски градини и сам да изгражда такива. Да строи паркинги за служебните си коли. И най-вече, повтарям, да създава такива производства, които дават високи заплати.
Що се отнася до задържането на хората, те са си тук. Доколкото има напускащи, това са основно млади хора, които отиват да учат и работят в чужбина. Ние обаче вярваме, че ще направим града такъв, че тези талантливи млади хора да се върнат и да работят за Пловдив със знанията и уменията, които са натрупали.

Данни
* През 2011 година инвестициите в Пловдив и областта са били 1846 евро на жител
* А през 2018 скачат с над 80% до близо 3000 евро на жител
* Само в Тракция икономическа зона работат 180 фирми, от които половината са чуждестранни
* Над 2 милиарда евро са инвестициите в зоната, като в предприятията работят 75 000 души
* За през 2018 година инвестициите са за 150 милиона евро

- Кои са приоритетните инфраструктурни проекти, с които ще се заемете, ако бъдете избран за кмет?
- По отношение на пътната инфраструктура моят приоритет е разширението на Околовръстното шосе и завършването му с връзката от Асеновградско до Скобелева майка. Ще поставим началото за изграждане на вътрешен градски транспортен ринг, който да изведе трафика от центъра.  В тази връзка планираме изграждането на нов мост над Марица, който да свърже булевард „България“ и „Копривщица“.
Когато говорим за инфраструктура, ГЕРБ няма нужда от реклама. Конкретно за Пловдив – пред завършване е част от трасето на първия изцяло нов булевард, който се строи в града през 21-ви век – това е булевард „Северен“. В следващия мандат трябва да изградим втория лот от Брезовско до Карловско шосе, който ще изведе трафика от районите „Източен“ и „Тракия“  към магистралата, без колите да минават през центъра. Предстои изграждането на транспортният възел „Модър – Царевец“, за който вече върви процедура по избор на изпълнители. Ще влезем, разбира се, и в кварталните улици, които се нуждаят от ремонт. Извън пътната инфраструктура най-важно е да реализираме успешно Водния проект , за който има осигурено финансиране от 95 млн. Освен нова канализация в район „Северен“ той ще реши и наболелия проблем с модернизацията на Пречиствателната станция на Пловдив.  На дневен ред е и проектът „Въча“, който пък ще снабди града с качествена и евтина питейна вода от Родопите. Към този проект също имам личен принос с работата си като областен управител.
- Демографската криза е огромен проблем за цялата държава. Как ще убедите младите семейства да имат повече деца?  
- В последните години населението на Пловдив расте. За съжаление това не е защото се повишава раждаемостта, а заради хората, които идват да живеят тук. Само за миналата година броят на жителите на Пловдив е нараснал с 2318 души, най-голям ръст след София. Ние обаче не искаме да превръщаме Пловдив във втори център на социална миграция, а да го правим удобен за пловдивчани.
По отношение на училищата и детските градини местната власт е длъжник на гражданите.
Сега за 150 деца, които трябва да постъпват в първа група, няма места. Освен това тази година се наложи групите в някои забавачки да бъдат увеличени до 30 деца. Само в комплексите Оазис 3 и 4 десетки семейства продължават да търсят места за децата си. Освен това все още има градини под блоковете.
В града трябва да има удобно място за всяко дете, без да се налага родителите да пътуват с километри, за да го оставят или вземат от градината. Затова  планирам до края на мандата да изградим поне по едно детско заведение – ясла или градина, във всеки от шестте района на Пловдив.
По отношение на образованието имаме разписан план за строителството на две нови училища. Ще решим проблема със сградата на Математическата гимназия, както и на другите училища, които делят една сграда.
Работим по реален план, според който до 2029 година всички училища ще преминат на едносменен режим, каквото е изискването на закона.
По отношение на Висшето образование през последните години Пловдив се утвърди като втори университетски център у нас. Имаме 6 държавни и 3 частни университета, които са лидери в 12 от 51 професионални направления. В пловдивските вузове учат над 30 000 младежи, като близо  7000 са от чужбина
- Проблемите с транспорта, особено задръстванията, са повод за голямо недоволство сред пловдивчани и гостите на града. Какво може да се направи, за да се улесни трафика?
- Когато говорим за транспорта, трябва да правим разлика между обществения и личния. Решенията ще дойдат след задълбочен експертен анализ. Искам да направим допитване до всички хора, които ползват обществения транспорт. Идеите и предложенията за промяна на маршрути, нови линии и графиците за движение на автобусите трябва да дойдат от тях.
В същото време една от първите ми задачи като кмет ще е да възложа анализ на проблема с неработещата електронна система в градския транспорт. Ще се свържем с испанската фирма и ще изискаме бързо решение.  
По отношение на възможността да бъде създадена отново общинска фирма, която да поеме част от линиите, това е смело решение, за което кметът трябва да има широка подкрепа от гражданите и Общинския съвет. И кураж, защото ще трябват много пари.  
По отношение на паркирането също ще възложа изработване на трайни и добри решения. Занапред няма да допускам да се строят нови жилищни сгради, без да бъдат осигурени достатъчно гаражи или паркоместа.
- Мръсният въздух е друг болен проблем за жителите на Пловдив, какво предвиждате в това отношение?
- Трябва да убедим хората да спрат да използват въглища и дърва за отопление през зимата. Миналата година Общината спечели проект за 13 милиона лева по програма „Околна среда“ и това е голяма възможност много семейства да бъдат подпомогнати, за да заменят отоплителните си удари с по-модерни и екологични.
Трябва да подобрим градския транспорт и трафика. Ще проверим каква част от замърсяването идва от индустрията и какви са решенията. Залесяването също е начинът на подобряването на въздуха. Миенето на улиците, за да не се събира прах, е друг приоритет.

Данни
Брой дни с превишаване на нормата за фини прахови частици,1 измерени на пункт „Каменица“
2011 година – 160
2018 година  -  78

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай