Златото проби $2000, ще стигне ли $3000?

Само стагфлацията може да сложи край на бичия пазар, прогнозират анализатори

Златото проби $2000,  ще стигне ли $3000? | StandartNews.com

* Инвеститорите залагат на физически обезпечени активи срещу печатането на пари, централните банки се подсигуряват срещу рекордната задлъжнялост

* Само стагфлацията може да сложи край на бичия пазар, прогнозират анализатори

 

2020 г. ще влезе в учебниците по история на пазарите на суровини, категорични са анализаторите. Те посочват два безпрецедентни факта, които са се случили през първата половина на годината, белязана с пандемията от COVID-19: през април цената на петрола падна под нулата, а в последните дни на юли цената на златото счупи рекорда за всички времена. Жълтият метал поскъпва с увеличението на броя на заразени с коронавирус в света и очакванията за икономически срив. Докога ще продължи възходящото рали и на какви нива ще е стоп линията – все още не е ясно. Анализаторите стават все по-смели в прогнозите си и вдигат летвата. Нивото от 2000 долара за тройунция изглежда безапелационно, очакванията вече вървят към 2500 и дори 3000 долара за тройунция.

Златото за кратко „целуна“ 2000 долара във вторник, след като фючърсите добавиха 2,3% към стойността си по време на сутрешната търговия в Сингапур. След това нивата се успокоиха на 1973,44 дoлapa зa тpoйyнция.

В петък цената на златото достигна нов исторически максимум над 2000 долара за тройунция на борсата Комекс (Comex), подразделение на Нюйоркската стокова борса, предаде ТАСС. Благородният метал поскъпна с близо 2 процента до 2005,4 долара за тройунция.

Още в началото на седмицата бяха счупени всички рекорди в историята, когато тройунцията /31,1 грама/ достигна 1944,71 долара. Така стойността на ценния метал задмина предишния пик от септември 2011 г., когато една тройунция се търгуваше за 1921 долара. От началото на годината досега скокът е над 25 %, като особено силен е ръстът от средата на юни насам. Анализаторите очакват най-късно до септември котировките да пробият нивото от 2000 долара.

В същото време доларът стабилно върви надолу, като вече достигна най-ниското си ниво от две години насам. Спадът е следствие на проблемите с коронавируса, икономическата несигурност и нарастващото напрежение с Китай.

Слаб долар, рецесия и ниски лихви помпат жълтия метал

Низходящата тенденция на американската валута е една от причините за поскъпването на златото. Опасенията от предстоящата рецесия, предизвикана от пандемията, съчетани със сериозната задлъжнялост на държави и фирми и все по-ниските лихви са другите фактори, предопределящи огромния интерес към жълтия метал.

„Ниските лихвени проценти и слабата доходност от облигации правят златото особено атрактивно. Освен това високите инфлационни очаквания, предизвикани от безпрецедентния държавен дълг в мирно време, го превръщат в предпочитана форма на инвестиция“, казва Адриан Аш, главен икономист в инвестиционната компания "BullionVault", пред Дойче веле.

Вода в мелницата на златото налива и изострящият се конфликт между САЩ и Китай. Инвеститорите следят много внимателно за признаци за ескалация на напрежението, отбелязва анализаторът на "Голдман Сакс" Крис Хъси. Това личи отчетливо и в цената на златото, която покори нови нива след като Китай затвори американското консулство в град Чънду в отговор на решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън.

Фондове и банки

Заради слабия долар американските инвеститори разчитат основно на физически обезпечени индексни фондове /ETF-и/. Доставчиците на тези фондове трябва да съхраняват определено количество злато за всяка продадена единица от фонда. Неотдавнашните вливания в продукти увеличиха дяловете на ETF до близо 107 милиона унции. Това са над 3400 тона, пише главният стратег на ING Bank Уорън Патерсън, цитиран от investor.bg.

Така индексните фондове замениха германската Бундесбанка като втория по големина притежател на злато в света.

DZ-Bank изчислява, че търсенето от страна на ETF-и ще нарасне до 1000 тона през 2020 г. - много повече от 600 тона, които централните банки вероятно ще купят тази година.

Около 18% от централните банки планират да увеличат своите златни наличности през следващата година, а и 23% от държавните фондове възнамеряват да направят същото, според доклад на Invesco.

Централните банки разглеждат метала като инвестиционна алтернатива на глобалния дълг с отрицателна доходност, който вече възлиза на 14 трилиона долара, също и като начин за намаляване на експозициите към щатската валута. Те използват предимно физически златни запаси.

До кога ще расте цената?

Ралито на златото може да продължи и през 2021 г. заради нестабилността на долара на фона на геополитическите рискове в среда на ниски за по-дълго лихвени проценти, смята Ейли Онг, анализатор на Bloomberg Intelligence.

DZ Bank пък вдигна прогнозата до 2050 долара за тройунция до края на годината. „Инвестиционното търсене компенсира напълно ограниченото търсене от страна на бижутери и централни банки. Ето защо смятаме, че е много вероятно на пазара да се стигне до дефицит“, пише експертът на DZ bank Габор Фогел в проучване, цитиран от investor.bg

Проучване сред повече от 1300 самостоятелни инвеститори, проведено от онлайн пазара на злато BullionVault, показва, че очакванията са цената да скочи над $ 2500, пише The Telegraph. Британското издание анализира предишния рекорд от $ 1920 за тройунция, достигнат през септември 2011 г. , като посочва, че това се случва плавно за петгодишен период, а траекторията е стимулирана от реакцията на централните банки във връзка с финансовата криза през 2008 г. Последният пик обаче настъпи за по-малко от половината от това време, когато централните банки се връщат към политиките с ниски лихвени проценти и програми за изкупуване на облигации.

"Златото действа почти като псевдовалута, но никоя централна банка не може да отпечата неограничени количества от нея и да я обезцени", коментира Бен Сигер-Скот.

Андрю Дънкан, брокер на Killik & Co, е на мнение, че действията на правителствата и централните банки ще доведат до инфлация в следващите години, а инвеститорите "купуват злато като хеджиране срещу инфлацията в дългосрочен план".

Цените на акциите от компаниите, добиващи злато, също се покачват и биха могли да осигурят алтернативен начин за инвестиране в метала.

Въпреки оптимизма около тренда на цените на скъпоценния метал, инвеститорите трябва да внимават и за подводни камъни. Държави като Китай, Русия и Турция купуват злато в желанието си да избегнат задържането на резерви в щатски долари, тъй като геополитическото напрежение нараства. Но тъй като тези страни отклоняват повече капитали към пандемичните резерви, златото може да бъде разпродадено, което ще понижи цените му.

Търсенето на златни бижута също може да намалее, тъй като приходите на домакинствата са паднали заради коронакризата, предупреждава The Telegraph.

Анализатори от Bank of America пък прогнозират, че златото може да поскъпне с 80% през следващите 18 месеца.

Властите харчат трилиони долари, за да поддържат икономиите заради негативните последствия от пандемията. Разходите ще окажат невероятен натиск върху валутите, което от своя страна ще подтикне инвеститорите към злато. Печатането на пари ще изстреля "жълтия метал" до рекорд до октомври на следващата година, прогнозира Bank of America. Оттам очакват дори дефицит на злато и повишават 18-месечната си прогноза до 3000 долара за тройунция.

Неблагоприятният сценарий

Само изключително неблагоприятен икономически сценарий за пазарите може да сложи край на пазара на златните бикове, предупреждава Александър Венер, фонд мениджър в Do Investment. Според него това е стагфлацията - комбинация от рецесия и инфлация.

Това може да доведе до необходимостта централните банки да повишават лихвените проценти в момент, в който икономиката върви надолу. Вероятно е инвеститорите да се върнат към безопасните държавни облигации, ако те предложат компенсация за инфлацията. Затова Венер казва: "Поскъпващият долар в съчетание с нарастващите номинални лихвени проценти може да постави златото под натиск“.

Той все още не вижда признаци на подобен сценарий. Ако Федералният резерв на САЩ приеме още по-мащабни мерки с оглед на бавната икономика в Съединените щати, като например закупуването на акции, това би трябвало да подкрепи и цената на златото, обяснява специалистът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай