Златният балон се спука

Прогнозират спад на благородния метал под 1000 долара за тройунция

Златният балон се спука | StandartNews.com

Златото е на път да се окаже един голям балон, напомпан от борсовите спекуланти в търсене на по-големи печалби по време на кризата. Цената на златото през последните месеци потъна с близо 25% под рекордните 1920,80 долара за тройунция, достигната през септември 2011 г. "Златният балон е в състояние на дефлация", коментира икономистът Нуриел Рубини. По време на финансовата криза инвеститорите по целия свят търсеха убежище за парите си. Докато борсовите акции вървяха надолу, спекулантите инвестираха в благородния метал в търсене на печалби. С лекото възстановяване на световната икономика обаче апетитите за по-рискови инвестиции се увеличиха и вложенията в злато се пренасочват към акции, облигации и недвижими имоти. Което пък доведе до срива на златото.

През изминалата седмица цената на златото се колебаеше и в двете посоки, като на няколко пъти прекоси психологическата граница от 1400 щатски долара за тройунция. Но анализаторите залагат на това, че цената на благородния метал трайно ще се установи под тази граница. В началото на миналата седмица цената на златото се срина с 5 процента. След това около средата на седмицата за малко се качи отново над $1400, за да забие спиралата надолу още по-ниско от преди. Песимистично настроените анализатори, сред които е и Нуриел Рубини, дори очакват цената на златото на борсите да падне под $1000 за тройунция, което е нивото на пределните разходи за производство. Затова инвеститорите, които се вслушват в тези прогнози (а те се увеличават с всеки изминал ден), продават все повече метал и купуват акции. От което, заради голямото предлагане, цената на златото пада още повече.

В същото време никой анализатор не се наема да направи прогноза със сравнително високи очаквания за сбъдване. Тази криза не прилича на нищо видяно досега, в хор повтарят всички наблюдатели и отказват да дават категорични прогнози. И добавят, че всичко, което пише в дебелите книги, не съвпада с това, което реално се случва сега. Нито пък с опита, който икономическата мисъл е трупала през години на подем и на стопански сривове. Така например всички очакваха инфлация след кризата, както вече се е случвало. Сега обаче шества дефлация. Което има своето обяснение. Кризата продължи необикновено дълго, някъде се повтаряше и се връщаше още по-свирепа. Затова хората са много объркани и това, което могат да предприемат, е да свият максимално разходите, да не потребяват и да се задоволят само с най-необходимото.
Може би последният проблем, който стои пред инвеститорите в злато, са правителствените запаси от метала. Рубини отбелязва, че цената му е паднала с 13% в рамките само на един ден през месец април, след като Кипър обяви, че ще продаде малка част от своите 400 млн. долара златни резерви. "Ако страна като Италия, която има огромни златни резерви за над 130 млрд. долара, се изкуши да направи същото, то това неимоверно ще понижи цената на златото, казва в заключение Рубини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай