Вторник,

Защо сме бедни и некадърни ли са работодателите? Говорят експерти

От: Стандарт -
1451
Защо сме бедни и некадърни ли са работодателите? Говорят експерти
A
A
A

Некадърността на работодателите ли е причина за бедността на българите? Тази тема, както и параметрите на бюджета, обсъждаха в студиото на Нова тв представители на работодателите, синдикатите и финансистът Любомир Дацов.

Асен Василев жегна жестоко работодателите

На половината от работещите на минимална заплата работодателят е държавата, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Той заяви, че е бил на заседанието на тристранната комисия и е чул репликата на финансовия министър Асен Василев, цитирана от синдикалиста Ваня Григорова.

"Представете си германският министър на финансите да нарече германския бизнес некадърен - какво ще се случи след това? До 24 часа ще си подаде оставката", коментира Любомир Дацов.

Той цитира статистиката, според която работещите бедни в България са на средно европейско ниво. "Навсякъде този проблем съществува. Факторите, които формират това, са много. Много повече са работещите бедни в Итали, Испания.  Държавите с най-нисък процент са Финландия, Чехия, Хърватия, Словения. Има нещо специфично - че са от новоприсъедитнилите се държави. Франция, Германия са с 8-9%. Това е така, защото някои хора нямат квалификация", посочи Дацов.

Според него големият проблем в бюджет 2022 е, че нарушава фискалните правила.  "Тотално сгрешена е и идеята на бюджета. Инфлацията е най-голямата заплаха в момента. А по каквато и теория да смятате, този бюджет ще помпа инфлацията. Не е разумно с бензин да гасиш огън", категоричен е Дацов.

Вицепрезидентът на КT „Подкрепа" Йоанис Партениотис обаче е на друго мнение. "Основната кошница, която ползват българите, е поскъпнала с 15-20%. Заложените в този бюджет нива на максимални осигурителни доходи е в правилната посока. Огън се гаси с огън.", каза той.

„От работодателите беше изказана теза, че максималният осигурителния доход не би трябвало да се увеличава така, защото трябва да се пипне и максималната осигурителна пенсия. Само че, ако трябва да приложим закона, то тогава максималният осигурителния доход трябва да стане 3750 лв., а не 3400 лв., за да има пенсия от 1500 лв. В случая максималният осигурителния доход е подценен”, коментира Партениотис.

И добави: „Нашата пенсионна система е солидарна и би трябвало тези, които получават повече да са по-солидарни с тези, които получават по-малко”.

"Заложена е инфлация с 5,6%, а доходите ще растат с над 8%. Така е през последните години - доходите растат по-бързо от инфлацията. Относно проблемите - огромният проблем е огромният бюджетен дефицит, който се залага. Както и стръмното увеличение на дълга. На вчерашния съвет на тристранката финансовият министър каза, че планирането на приходите е консервативно и в края на годината ще имаме излишъци. Планирани са огромни инвестиции над 8 милиарда, за които нямаме проекти и няма как да бъдат изпълнени", посочи Дацов. 

Защо продължава практиката болничните да се плащат 3 дни от работодателя? "Работодателят и работникът си внасят осигурителните вноски за временна трудова неправоспособност. През 2010 г. подкрепихме държавата и вече 12 г. ни вменяват този ангажимент", коментира Добрин Митев.

Дацов предложи модел за погасяване на инфлацията - той е за свиване на дефицитите, ако си си позволил да харчиш повече. "Свиват се разходите, индексациите са последващи, да се забавят с 6-8 месеца, до една година. В последните 2 г. някои доходи са индексирани с 90% спрямо 2019 - такава е например минималната пенсия. Над 30% са скочили работните заплати спрямо БВП, който се е изменил с 8%. 

Това, че са ниски доходите, не променя съотношенията в икономиката. Единственият начин да се стабилизират нещата е като през 1996-97 г. след дефицитите, които бе направил Жан Виденов. Но тези решения са непопулярни", посочи финансистът 

Експертите коментираха и проблемъа със скъпия ток. Той не е само в България, а в цяла Европа. В България произвеждаме 60% повече, отколкото ни трябва. Ток има, но заради това, че сме в отворен пазар, се получават тези разминавания. България е единствената държава с двоен режим - регулиран и нерегулиран. Това, което чака и битовите, и небитовите консуматори - всички ще отидем на свободния пазар. 

Рецептата е една единствена - компенсации за небитовите потребителите, каза Добрин Митев. 

Според Дацов обаче компенсациите са временно решение. Моделът "компенсация на компенсацията" не води до никъде. "Големите пари отидоха в четирите големи групи, които изнасят ток. Защо трябва да вземеш от печалбата на държавните дружества-производители?", попита експертът.

В дългосрочен план трябва да се намери решение - дългосрочни договори, за да са предизвестени разходите, посочи той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички