Защо сме бедни и некадърни ли са работодателите? Говорят експерти

Работодател, синдикалист и финансист коментират бюджет 2022 г.

Защо сме бедни и некадърни ли са работодателите? Говорят експерти | StandartNews.com

Некадърността на работодателите ли е причина за бедността на българите? Тази тема, както и параметрите на бюджета, обсъждаха в студиото на Нова тв представители на работодателите, синдикатите и финансистът Любомир Дацов.

Асен Василев жегна жестоко работодателите

На половината от работещите на минимална заплата работодателят е държавата, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Той заяви, че е бил на заседанието на тристранната комисия и е чул репликата на финансовия министър Асен Василев, цитирана от синдикалиста Ваня Григорова.

"Представете си германският министър на финансите да нарече германския бизнес некадърен - какво ще се случи след това? До 24 часа ще си подаде оставката", коментира Любомир Дацов.

Той цитира статистиката, според която работещите бедни в България са на средно европейско ниво. "Навсякъде този проблем съществува. Факторите, които формират това, са много. Много повече са работещите бедни в Итали, Испания.  Държавите с най-нисък процент са Финландия, Чехия, Хърватия, Словения. Има нещо специфично - че са от новоприсъедитнилите се държави. Франция, Германия са с 8-9%. Това е така, защото някои хора нямат квалификация", посочи Дацов.

Според него големият проблем в бюджет 2022 е, че нарушава фискалните правила.  "Тотално сгрешена е и идеята на бюджета. Инфлацията е най-голямата заплаха в момента. А по каквато и теория да смятате, този бюджет ще помпа инфлацията. Не е разумно с бензин да гасиш огън", категоричен е Дацов.

Вицепрезидентът на КT „Подкрепа" Йоанис Партениотис обаче е на друго мнение. "Основната кошница, която ползват българите, е поскъпнала с 15-20%. Заложените в този бюджет нива на максимални осигурителни доходи е в правилната посока. Огън се гаси с огън.", каза той.

„От работодателите беше изказана теза, че максималният осигурителния доход не би трябвало да се увеличава така, защото трябва да се пипне и максималната осигурителна пенсия. Само че, ако трябва да приложим закона, то тогава максималният осигурителния доход трябва да стане 3750 лв., а не 3400 лв., за да има пенсия от 1500 лв. В случая максималният осигурителния доход е подценен”, коментира Партениотис.

И добави: „Нашата пенсионна система е солидарна и би трябвало тези, които получават повече да са по-солидарни с тези, които получават по-малко”.

"Заложена е инфлация с 5,6%, а доходите ще растат с над 8%. Така е през последните години - доходите растат по-бързо от инфлацията. Относно проблемите - огромният проблем е огромният бюджетен дефицит, който се залага. Както и стръмното увеличение на дълга. На вчерашния съвет на тристранката финансовият министър каза, че планирането на приходите е консервативно и в края на годината ще имаме излишъци. Планирани са огромни инвестиции над 8 милиарда, за които нямаме проекти и няма как да бъдат изпълнени", посочи Дацов. 

Защо продължава практиката болничните да се плащат 3 дни от работодателя? "Работодателят и работникът си внасят осигурителните вноски за временна трудова неправоспособност. През 2010 г. подкрепихме държавата и вече 12 г. ни вменяват този ангажимент", коментира Добрин Митев.

Дацов предложи модел за погасяване на инфлацията - той е за свиване на дефицитите, ако си си позволил да харчиш повече. "Свиват се разходите, индексациите са последващи, да се забавят с 6-8 месеца, до една година. В последните 2 г. някои доходи са индексирани с 90% спрямо 2019 - такава е например минималната пенсия. Над 30% са скочили работните заплати спрямо БВП, който се е изменил с 8%. 

Това, че са ниски доходите, не променя съотношенията в икономиката. Единственият начин да се стабилизират нещата е като през 1996-97 г. след дефицитите, които бе направил Жан Виденов. Но тези решения са непопулярни", посочи финансистът 

Експертите коментираха и проблемъа със скъпия ток. Той не е само в България, а в цяла Европа. В България произвеждаме 60% повече, отколкото ни трябва. Ток има, но заради това, че сме в отворен пазар, се получават тези разминавания. България е единствената държава с двоен режим - регулиран и нерегулиран. Това, което чака и битовите, и небитовите консуматори - всички ще отидем на свободния пазар. 

Рецептата е една единствена - компенсации за небитовите потребителите, каза Добрин Митев. 

Според Дацов обаче компенсациите са временно решение. Моделът "компенсация на компенсацията" не води до никъде. "Големите пари отидоха в четирите големи групи, които изнасят ток. Защо трябва да вземеш от печалбата на държавните дружества-производители?", попита експертът.

В дългосрочен план трябва да се намери решение - дългосрочни договори, за да са предизвестени разходите, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай