Защо банките са с рекордни печалби?

Депозитите доближават 90 млрд. лв, лошите кредити надолу с 1,5 млрд. лв.

Защо банките са с рекордни печалби? | StandartNews.com

БНБ днес триумфира и скърби едновременно. Централната банка отчете рекордни печалби на кредитните институции за миналата година, но загуби управителят, който не изпусна финансовите юзди на държавата в най-голямата банкова криза - през 1997-ма. 

Любомир Филипов е един от хората, които много добре знаят стойността на днешния банков успех – печалба от 1,678 милиарда лева за 2018 година и ръст от 42,9 процента на годишна база. 

По негово време банките не само мечтаеха за положителни финансови резултати, но плащаха данък върху загубите. Това беше данък върху провизиите, когато лошите кредити за повече от 4 месеца надхвърляха 10 процента от кредитния портфейл. Наказателната мярка след фалита на повече от 17 банки почти замрази кредитирането и падна чак по времето на наследника на  Филипов - Светослав Гаврийски.

Няма как сегашният гуверньор на БНБ - Димитър Радев,  преглеждайки днес окончателните резултати на банките за миналата година, да не си е спомнил за времената на Филипов. Нещо повече – преди 20 години той бе заместник- финансов министър и лично помогна за премахването на данъка  върху загубите на банките в началото на 2000-та година, след което  кредитните институции се поздравиха с обща годишна печалба от близо 200 милиона, направена най-вече с помощта на три от тях – Булбанк, ОББ и ДСК..

18 години по-късно, печалбата на финансовите ни институции е 8 пъти по-голяма, а увеличението за година е сравнимо само с най-успешните години на икономически ръст по време на прехода ни.

Намалените лоши кредити, увеличеното с близо 5 милиарда лева кредитиране - и за хората и за бизнеса, финансовото спокойствие в държавата, което доближава депозитите до обща сума от 90 милиарда лева, намаляването на лошите кредити с 1,5 милиарда, както и по-високите активи и собствен капитал на кредитните институции заради попълването му, са краткият прочит на банковата картина днес. И то в навечерието на очакваното решение за влизане в ЕРМ 2 и  веднага след признанието от Европейската централна банка, че кредитните ни институции успешно са издържали стрестестовете.                         

Най-радостното е, че рекордните данни не са случайност, а тенденция. Наскоро БНБ обяви, че търговските банки отчитат 454 млн. лв. чиста печалба за първите четири месеца на тази година, а ръстът в сравнение с април 2018 г. е 14.5%.

Според обобщените данни на БНБ към края на декември 2018 г. активите на банковата система възлизат на 105,6 млрд. лв., като това е растеж със 7,9% (7,7 млрд. лв.) за година.

60 милиарда е кредитният портфейл на банките., като за година е нараснал с близо 5 милиарда лева. Нарастват заемите и за домакинствата с 11,6% (2,3 млрд. лв), и за фирмите – с 5,2% (1,7 млрд. лв.), и за други финансови предприятия – с 27,3% (690 млн. лв.), а също и за сектор “Държавно управление” – с 22,7% (137 млн. лв.). Увеличението е почти без промяна през всички месеци на годината.

Най-обнадеждаващо е, че тенденцията за намаление на лошите кредити продължава. В края на декември те са  6,795 млрд. лева, при  8,292 млрд. лева в края на декември 2017 

Ако кредитите през годината са нараснали с малко над 5 милиарда лева, точно с 6 милиарда са се увеличили депозитите. Ръстът е с  7,2% , а абсолютната им стойност  доближава 90 млрд. лв. Отново увеличение има и при спестяванията на хората(с 3,9 млрд. лв., ръст 7,9%), на бизнеса – с 4,5% (1,1 млрд. лв., ), в сектор “Държавно управление” – с 35,6% (708 млн. лева) , а при другите финансови предприятия ръстът е с 15,9% (441 млн. лв.).

Намаление с 3,2% (169 млн. лв.) се забелязва само при депозитите от кредитни институции.

Собственият капитал на банките в края на декември е 13,9 млрд лева, с  10% повече за година и то главно заради  увеличението на внесения капитал и по-голямата печалба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай