За репрографски права - 60 лева

Шефът на Репро.бг Дамян Яков заяви, че дори в Буркина Фасо събират повече пари за компенсации на авторски права, отколкото в България

За репрографски права - 60 лева | StandartNews.com

София. Едва 60 лева е сумата, която е събрана през миналата година от Репро.бг - сдружението, което се грижи за набирането на компенсации от свободното използване на защитени текстове, снимки, илюстрации. Шефът на организацията Дамян Яков заяви, че е крайно време властта да изчисти недоразуменията в Закона за авторското право и сродните права (ЗАПСП), който е неприложим от 2011 г. Издателите, обединени в асоциация "Българска книга", твърдят, че именно тогава законът е изгубил правните основания да се искат пари като компенсация за погазването на авторските права - и това е станало заради лобистки натиск.

По официални данни на IFRRO (международна организация за репрографски права) България е по-зле дори от Буркина Фасо - там за компенсаторни възнаграждения са събрани 44 хиляди евро годишно. В Словения - 144 000 евро, в Унгария - над милион, в Нова Зеландия - повече от три милиона. "В член 26 от закона беше записано, че 50% от парите за компенсация трябва да отидат за авторите и 50% при издателите. През 2011-та обаче дори това разпределение беше премахнато. Законът бе умишлено превърнат в пълна мъгла, за да стане неприложим", заяви адвокатът писател Радослав Парушев.

От Репро.бг обясниха, че компенсаторните възнаграждения обикновено се изплащат не на отделни автори, а на организации, които после ги разпределят. И че всяка фирма, която използва репрографска техника (ксерокс, принтер и т.н.) би трябвало да плаща лицензионна такса заради това, че създава условия за копирането на защитени авторски материали. "Немислимо е - ако вземеш репичките на човек от пазара, той ще тръгне да те гони и да си иска парите. Но всеки може да преснима твой текст и да не плаща за това. Каква е логиката?", коментира още Радослав Парушев. "Компенсаторното плащане е бонус към действителното възнаграждение на авторите - за вредата, която им се нанася с това, че не се продава оригиналът", обясни още адвокат Марияна Андреева. Издателите се надяват проблемът да бъде решен справедливо, тъй като според тях малко преди това да стане в парламента през 2011 г., "едно телефонно обаждане" е попречило да бъде приет функциониращ закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай