Ясен Кацаров:Природният газ по –скъп от въглищата, но по-екологичен

Зелената сделка и политики си имат своята висока цена, дано тя е по –справедлива за нас българите!

Ясен Кацаров:Природният газ по –скъп от въглищата, но по-екологичен | StandartNews.com

Г-н Кацаров, каква е мисията на Топлофикация Перник?

            Топлофикация Перник е създадена, за да гарантира производството на услуги от първа необходимост, които се възприемат като даденост за обществото, но това тълкувание не е съвсем правилно.

Да имаш парно се има за даденост, но уверявам Ви, че в такава трудна пазарна ситуация доставянето на топлинни услуги става все по –трудно и сложно. Отношението и разбирането на служителите и ръководството не е същото.

            Каква е разликата в разбирането на служителите на Топлофикация Перник?

            Всички служители работят с ясната мисъл, че плодът на техния труд създава комфорт, внася уют в дома и създава условия за спокойствие, особено в студените дни през зимата. Без развиването на Мини Перник и Топлофикация Перник, градът ни нямаше да бъде същият. Освен многото работни места, които сме разкрили, отоплението щеше да бъде голям проблем за населението. Всички топлофикации  в страната работят в трудната ситуация да купуват горива от свободния пазар, а да продават на регулиран. Запазването на по-ниски цени е важно за потребителите, но един ден този голям дисбаланс може да доведе до това просто да няма кой да доставя парно. И ако например една общинска топлофикация  може да си позволи да трупа огромни дългове , то една частна няма как да издържи дълго. Трябва да се помисли на държавническо ниво как този системен проблем да бъде разрешен максимално справедливо и ефикасно.

            На 15 септември обявихте, че разширявате партньорството си с училищата в града. Защо обърнахте внимание именно на учениците?

            Голяма част от потребителите на нашите услуги са децата. Звучи като клише, но  това са децата, които са бъдещето на нашата страна! Правим всичко възможно да осигуряваме качество на достъпна цена и то в тежки условия. От позицията на социално ориентирано дружество, което мисли за бъдещето на нашите деца, Топлофикация Перник се ангажира и с подкрепа на деца в неравностойно положение. Мога да дам много примери през годините, в които сме помагали и ще продължим да го правим.

            Споменахте тежките условия. Кои точно икономически условия нанасят най-силен удар върху дейността?

            Ако трябва да говорим пряко, за топлофикациите , особено тези с основно гориво въглища, в момента най-голям проблем са високите цени на въглеродните емисии. Цената им се вдигна над 12 пъти! Това са 1200%!!!

За всеки тон използвани въглища плащаме 12 пъти повече в сравнение с цената, която сме заплащали преди няколко години. Това е и една от причините да работим по проекти за постепенно заместване на въглищата с природен газ и биомаса.

            Въвеждате природен газ, но цените му също бележат ръст?

            Така е, ако анализираме макроикономическата картина, природният газ, който искаме да въведем, също става все по-скъп, но е по-екологичен. Зелената сделка и зелените политики имат своята висока цена. Това е истината. Дано ние българите като общество и държава успеем да платим по –ниска и справедлива социална и чисто финансова цена за това един ден да имаме по-чиста природа.  Въглищата все още са най-евтината суровина , но според последните европейските изисквания са практически обречени във времето. Говори се България да поеме ангажимент до 2036 да затвори всички въглищни централи. Честно казано не знам дали това е съвсем реалистично и дали са правени отговорни разчети какво ще се случи с енергетика тогава. От къде ще има ток, парно и то на сравнително приемливи цени. Предстоят тежки решения. Ние в Перник  правим всичко възможно да осигуряваме качество на достъпна цена в условията на огромна инфлация, пикове на пазарите на суровини, високите цени на въглеродните емисии и всички драконовски мерки на Европейския съюз, за да реализираме и ние стремежите на Зелената сделка тук в Перник.

            Какво ще кажете за финал на разговора?

            Не искам краят да е свързан с трудностите. Бих искал да призова и други фирми и организации, които имат възможност да помагат на онези, най-невинните сред нас – българските деца , да имат равни условия със своите приятели, другарчета и връстници от другите страни. Всеки от нас гражданите има своята отговорност или вина , кой по-малка, кой по-голяма  за това какво е състоянието на нашето общество и държава. Децата нямат такава отговорност. Те не са виновни. За това нека направим така ,че те един ден да имат по-добър и спокоен живот от нас!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай