Все още плащаме милиони за АЕЦ „Белене"

Разходите за АЕЦ „Белене" продължават, поясни министър Стойнев

Все още плащаме милиони за  АЕЦ „Белене" | StandartNews.com

София. Продължават да се плащат конкретни милиони на руската страна за АЕЦ „Белене", въпреки че през март 2012 година е взето решение да бъде прекратено изграждането му. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на заседание на парламентарната комисия по енергетиката.

Решението е взето от парламента, но това не означава, че търговският договор между НЕК и руската страна е прекратен, поясни Стойнев. 

По думите на министъра - от страна на тогавашното правителство, не са взети абсолютно никакви мерки, за да се водят преговори за прекратяване на договора.

„Взето е решение от парламента за замразяване на проекта, но между двете търговски фирми е взето решение те да продължават", заяви енергийният министър.

По думите му - „управлението на ГЕРБ не е намерило за необходимо да бъдат прегледани търговските отношения между НЕК и „Росатом". „Те просто не са свършили работата и някой е прибрал 385 млн. лева на гърба на българските данъкоплатци", коментира Стойнев.

Според него - в момента е важно държавата, НЕК и „Росатом" да си позволят нужните средства, за да бъде прекратен договора и да не продължава това изтичане на финансови средства. „Това е абсурдно", заяви министърът на икономиката и енергетика.

Зам.-председателят на комисията по енергетика Магдалена Тошева коментира, че тази информация е бомба, защото от една година се говори, че АЕЦ „Белене" е зачеркнат, а се оказва друго".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай