Вкараха ни в търговска война

Вкараха ни в търговска война  | StandartNews.com

Русия въвежда пълна забрана на вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия. Това обяви руският премиер Дмитрий Медведев. Забраната влезе в сила днес за срок от една година. Извън обхвата й остава Япония.
 

Обявената стъпка е предприета по разпореждане на президента Владимир Путин. Тя е в изпълнение на подписания в сряда от него указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация".

Търговска война се разрази между Русия и Евросъюза заради проблемите в Украйна. Като част от Общността страната ни също беше въвлечена в нея. Бизнесът ни се готви да понесе сериозни удари заради едногодишното вето на Москва върху вноса на храни от ЕС. Очаква се преките загуби на родните производители да са поне 10 млн. евро. Приблизително такъв е оборотът от хранителни продукти от забранителния списък на Русия, изнесени миналата година от нашата страна към Москва, сочат данни на икономическото министерство.

Най-големият удар ще понесат производителите и износителите на пресни плодове, чийто износ е бил за 4 млн. евро. Експорт за около 1,5 млн. имаме на сушени плодове и ядки. Износът на риба е бил за над 2 млн. евро, а на сирене - почти 1 млн. евро. Това са много сериозни суми за предприятията, които имат сключени договори с руски търговци. Част от тях вече обявиха, че ако се наложи да прекратят износа, това ще означава намаляване на производството и орязване на работни места. Косвените поражения от ембаргото за страната и икономиката ни обаче ще са многократно по-големи, прогнозират производителите. Най-сериозната опасност е от начина, по който ще се отрази затварянето на границите на Русия за европейски храни върху големите икономики в Общността.

"Прибалтийските републики, Германия, Полша, цяла Северна Европа имат огромен обем износ за Русия. Затварянето на пазара за техните стоки ще е стопроцентов стрес за техните икономики и със сигурност ще рефлектира и в България", коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Шефът на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов пък изрази опасенията си, че кризата със затворения руски пазар може да се използва от други вносители на български продукти. "Възможно е те да използват ситуацията, за да опитат да подбият цените на нашите продукти", коментира Върбанов.

Възможно е да се стигне и до отказ от вече подписани договори за внос на наши продукти заради наводняване на пазара в Европа със собствена продукция, която не може да бъде реализирана в Русия, коментират производителите. Близо 575 млн. евро е износът на страната ни към Русия за 2013 г., сочат данните на икономическото министерство. Това е 2,6% от целия експорт. Хранителните стоки представляват близо 10% от целия ни износ за Русия. Най-сериозен дял сред тях държи виното, но то поне засега не е в забранителния списък.

ЕС губи експорт за 12 млрд. евро

Износът на селскостопанска продукция от ЕС за Русия е бил за близо 12 млрд. евро през м.г. Една трета от експорта на плодове е именно към Москва, както и една пета от зеленчуците.

* 30% от износа на плодове и 20% от износа на зеленчуци от ЕС отиват за Русия.
* 11,8 млрд. евро, или 10% от общия аграрен износ на ЕС, е бил към Русия през м.г. ЕС е най-големият търговски партньор на Русия.
* България изнася към Русия главно гроздови вина, плодове и ядки.
* Австралия: замразено и охладено говеждо.
* Австрия: суровини, най-вече сурова гума, химикали, напитки и тютюневи изделия.
* Белгия: месо, риба, плодове и зеленчуци, печени стоки и мазнини.
* Кипър: цитрусови плодове и риба.
* Дания: млечни продукти, пилешко, мед, месо, риба и миди.
* Финландия: същите неща, кафе и чай.
* Франция: животински продукти, химикали и азотни продукти.
* Италия: гроздови вина, плодове и паста.
* Холандия: млечни продукти, брашно и зърнени продукти, живи животни.
* Словакия: говеждо и други храни.
* Испания: замразено месо и субпродукти, плодове, полуготови храни, цитруси, маслини и зехтин.
* Великобритания: алкохолни напитки, замразена риба, сирене и кафе.

15 мандри изнасят

Симеон Присадашки, Асоциация на млекопреработвателите в България

Русия не е толкова голям пазар за българските млечни продукти, както е Евросъюзът. Затова прякото отражение на забраната върху бранша няма да е толкова голямо. Не повече от 15 са предприятията в нашия бранш, които имат сертификат за износ в Русия. Забраната за експорт обаче е сериозен стрес за целия европейски пазар. Като прибавим и ситуацията в Украйна, може да се каже, че положението на бизнеса никак не е цветущо.

Консервите не са в списъка

Константин Ламбрев, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци

Консервите не влизат в списъка на забранените за износ в Русия стоки, което е добре за нас. Основните продукти, които доставя нашата промишленост в страната, са зеленчукови смеси, подобни на нашата лютеница, патладжани и много компоти от праскови. Въпреки че консервите не влизат в забранителния списък, тази стъпка на Русия е много неприятна за бизнеса. Най-тежък ще е ударът срещу производителите на плодове и зеленчуци. Тяхната продукция, за разлика от готовите храни, не може да чака, тя се разваля, а загубите от това ще са големи. Като цяло е много неприятно и не е нормално политиката да влияе върху отношенията на пазара.

Може да подбият цените

Венцислав Върбанов, Асоциация на земеделските производители в България

Новината за спрените български стоки за Русия е доста неприятна. Макар износът на селскостопански стоки за страната да не е толкова голям, можем да очакваме косвени проблеми. Чисто психологически спреният износ за Русия може да накара други страни да поискат да подбият цените ни, като се възползват от ситуацията.

Отказват разрешителни заради политиката

Йордан Господинов, БГ Фиш

Предприятията от нашата асоциация нямат разрешителни за износ на риба в Русия. Вече няколко години се опитваме да получим разрешително за износ, включително и тази година направихме постъпки. Отговорът от руска страна беше, че заради политическата ситуация подобна стъпка няма да бъде предприета. Нямаме официална информация за количествата, които Общността изнася за Москва. Държавата обаче трябва да направи всичко възможно, за да помагне на бизнеса да намира нови пазари.

Европа търси помощ от СТО

Брюксел все още не мисли за компенсации

ЕС може да се обърне с жалба към Световната търговска организация (СТО) заради наложената от Москва забрана за внос на селскостопанска продукция. "Ще се консултираме с нашите партньори. В интерес на СТО е да защитава членовете на ЕС", заяви литовският външен министър Линас Линкевичус, цитиран от РИА Новости. Преди него европейски дипломатически източник заяви, че Брюксел е готов чрез СТО да действа за отмяна на руските забрани. "Политически мотивирани, мащабните търговски забрани на Русия са в пряко нарушение със споразуменията на СТО. Мерките на Русия ще бъдат внимателно анализирани, а след това ще бъдат подадени съответните искове в СТО", каза източникът. Според него руската забрана на храни от ЕС е "безотговорно действие", което може да доведе до загуби на милиарди евро за европейските и руските потребители. Не е изключено скоро да бъде свикано спешно заседание на Съвета на ЕС във връзка с действията на Москва. ЕК ще започне анализ на забраната на Москва за внос в Русия на продукти от страните от ЕС, съобщи европейски източник. "След пълната оценка на ЕК на мерките, които взе Руската федерация, ние си запазваме правото да вземем адекватните мерки", обяви Фредерик Венсан, един от говорителите на комисията. По думите му темата за компенсации за засегнатите сектори от руското ембарго на хранителни стоки все още не е повдигната. Очакваме повече детайли, за да можем да обсъдим и този казус, допълни още той. Заради липсата на информация за конкретните мерки ЕК все още не може да определи кои държави от общността ще бъдат най-засегнати от приложените санкции.

Кабинетът пресмята щетите

Българският кабинет ще направи преценка на щетите, които страната ни ще понесе заради санкциите на Москва срещу ЕС. След като бъдат изготвени разчетите, страната ни ще изпрати официално писмо до Брюксел, в което ще опише ситуацията, в която се намираме. Това ще направят и всички страни членки на Общността. След преценка на ситуацията Брюксел ще излезе с единна позиция на Евросъюза за кризата.
"Компетентните дирекции във Външно министерство работят по въпроса", казаха за "Стандарт" от ведомството на Даниел Митов.

България трябва да получи по официален път решението на руското правителство и конкретния списък със забранени стоки. Едва след това засегнатите министерства могат да обсъдят евентуалните загуби на България и по-нататъшните действия.

US производители: Не сме разменна монета

С около $1,2 млрд. внос на американски хранителни и селскостопански продукти през 2013 г. Русия е била 23-ият най-голям партньор на САЩ. Това са 0,8% от американския износ на хранителни и селскостопански продукти. Русия е вторият най-голям вносител на САЩ на птиче месо и седмият най-голям на шамфъстък. Американски производители и износители на птиче месо разчитат на скорошно възстановяване на нормалната търговия с Русия, се казва в изявление на Националния съвет на производителите на птиче месо и Съвета за износ на птиче месо и яйца. "Представителите на нашите индустрии смятат, че честната и справедлива търговия, особено в областта на хранително-вкусовата промишленост, никога не бива да бъде използвана като политическа разменна монета. Разчитаме на американското правителство да реши този въпрос и да възстанови нормалните търговски отношения с Русия възможно по-скоро", се казва в изявлението.

Детските храни и яйцата разрешени

Забраната на Русия за внос на американска и европейска продукция изключва детските храни, както и стоките, които хората сами си купуват при пътуване зад граница. Това посочи днес премиерът Дмитрий Медведев. Той каза още, че ако има конструктивен диалог по въпросите на сътрудничеството, руското правителство е готово да преразгледа срока на действие на забраната, който първоначално е за една година.
Руското правителство публикува днес дълъг списък със стоки, чийто внос се забранява. Сред тях са:
* Пилешко, свинско и говеждо месо - прясно, охладено или замразено; пилешко, включително от домашни кокошки, както и субпродукти; осолено, сушено или пушено месо;
* Риба, миди, китове, делфини, морски свинчета, тюлени, морски лъвове, моржове и други морски обитатели. Забранен е вносът на риба и ракообразни под всякакви форми - жива, охладена, замразена, сушена или солена.
* Колбаси.
* Мляко и млечни продукти - включително прясно и кисело мляко, със или без добавена захар и аромати, масло.
* Плодове и зеленчуци, включително кореноплодни - пресни, охладени, замразени, консервирани, сушени. Вносът на екзотични плодове и ядки като кокосови орехи, бразилски орехи, кашу, банани, ананас, авокадо и др. също се забранява. В черния списък са още ябълки, круши, кайсии, праскови, сливи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай