Вирусът сви потреблението на твърдия алкохол

Спадът е с около 18 процента

Вирусът сви потреблението на твърдия алкохол | StandartNews.com

Пандемията сви потреблението на твърд алкохол с 18%, сочи проучване на според проучване на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (АПВТСН), цитирано от economic.bg.

От средата на март до средата на юни магазините са продали с 18% по-малко алкохолни напитки спрямо същия период на 2019 г. Потребителят е бил склонен да отделя 15 лв. за подобни напитки, което е с 25% по-малко спрямо разходите му преди пандемията.

Загубите за бранша за последните четири месеца се изчисляват на 140 млн. лв. Ситуацията за бранша се усложни допълнително заради затварянето на заведенията, но най-големият виновник, по данни на асоциациите в сектора, е промяната в нагласите на потребителите.

Приходите на ресторантите от твърд алкохол са между 20-25% от целия оборот, а на нощните клубове - 60%. По време на коронавирусната пандемия спадът в продажбите на спиртни напитки в заведенията е 25%.

Предпочитанията на българите към спиртните напитки по данни на "Нилсън България" от миналата година са били в полза на концентратите. Двата най-големи сегмента за периода август 2018 – юли 2019 г. са били водката, като нейната консумация се е увеличила с 9.1%, а уискито - със 7.6%.

По време на пандемията безцветният концентрат е продължил да бъде сред предпочитаните питиета, като към класацията са се включили ракията и анасоновите напитки, по данни на АПВТСН.

От Асоциацията на заведенията очакват икономическото възстановяване в сектора да настъпи след 6 до 12 месеца, ако не станем свидетели на втора вълна на пандемията и мерките се облекчат

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай