Вериги крият приходите си

От месец данъчни следят хипермаркетите за измами с ДДС

Вериги крият приходите си | StandartNews.com

София. Нови правила за големите търговски вериги планира кабинетът. Вече е готов законопроект, съобразен с практиката във Франция и Германия. ЕС също готви директива по въпроса. Това съобщиха премиерът Пламен Орешарски и заместничката му Даниела Бобева на форум "Правителство-Бизнес" във вторник в НДК. "Защо купуват вносни стоки през български фирми и къде е мястото на едноличния търговец в търговията между две мултинационални компании?", попита премиерът. И заподозря, че така се отклонява ДДС и се заобикаля законът. Данъчните вече правят проверки за такива нарушения, предупреди пък финансовият министър Петър Чобанов.

 

Повечето от големите хранителни вериги крият приходите си. Последните годишни отчети на "Билла", "Метро", "Кауфланд", "Карфур" не са публикувани в Търговския регистър, въпреки че това е законово изискване. "Билла България" за последно е подала публично информацията за приходите и разходите си за 2008 г. Според данните в отчета, тя е била на печалба от малко над 22 млн. лв. В Търговския регистър не успяхме да намерим никаква информация за финансовите дела на "Кауфланд". "Метро Кеш енд Кери" пък последно са подали информация през 2010 г. От нея става ясно, че компанията е имала брутна печалба от почти 161 млн. лв. през 2009 г. Това обаче е по-малко в сравнение с 2008 г. с близо 10 млн. лв. Последните данни за приходите и разходите на "Карфур", които у нас са представени от "КМБ България", са подадени през 2011 г. и касаят финансовата 2010 г. От отчета става ясно, че веригата е работила на загуба и е натрупала пасив от над 6,5 млн. лв. 

 

"Фантастико" и "Т-маркет" са единствените търговски вериги, за които открихме актуална информация в Търговския регистър. Те са подали отчети до 2012 г. От информацията, публикувана от "Фантастико" обаче, става ясно единствено, че супермаркетите са на нула, тоест нямат печалба, но не отчитат и загуба. Разполагат и само с 5000 лв. собствен капитал. "Т-маркет", които са собственост на "Максима България", пък отчитат солидна загуба от 22 млн. лв. за 2012 г.

 

Публикуването на годишните отчети на фирмите е задължително според българското законодателство. Нарушението на това изискване се наказва с глоба, която е 3000 лв., коментираха бизнесмени пред "Стандарт". Много от големите фирми обаче, по една или друга причина, предпочитат да запазят информацията от отчетите за себе си и да платят наложените глоби, коментираха предприемачите. Според тях обикновено изрядни в публикуването на годишните си отчети са единствено малките фирми, за чийто бюджет глобата от 3000 лв. е сериозно предизвикателство.

 

Вече цял месец данъчни от НАП следят сделките на големите хранителни вериги у нас. Това заявиха за "Стандарт" отлично осведомени източници. Под лупа се гледат доставките на световни гиганти, които при вноса на стоки не продават директно на веригите, а използват като посредник български еднолични търговци. Схемата е една от най-разпространените за неправомерно източване на ДДС и е известна като "липсващ търговец"

 

"Вместо да сключи договор за доставка с веригата магазини, доставчикът продава стоката като вътрешнообщностна доставка на прясно регистриран едноличен търговец. ЕТ-то получава парите, като негово е задължението да внесе ДДС-то в хазната. Регистрира се по ДДС с този оборот. Накрая собственикът му обаче забравя да направи това. След това продава стоката на хранителната верига, която като краен получател на стоката отива в НАП и прави постъпка за изтегляне на данъчния кредит. Смята се, че не повече от 5-10 на сто от доставките са такива", обясниха експерти за "Стандарт". И уточниха, че животът на подобно ЕТ - "липсващ търговец", бил в рамките на половин година. Като още на третия месец ставало ясно, че едноличната фирма не е внесла дължимия данък в хазната. Още 3 месеца траели проверките, преди ЕТ да хлопне кепенци. Накрая се оказвало, че едноличният търговец не притежава имущество или други активи, които да служат като залог за невнесения ДДС.

 

Даваме хляб на поне 20 000 души

 

В сряда от Сдружението за модерна търговия, което обединява веригите, излязоха с декларация. "Стандарт" я публикува със съкращения:

 

Ние инвестирахме и инвестираме в България над 4 млрд. лв. и осигуряваме директно над 20 000 работни места и индиректно десетки хиляди в свързаните бизнеси - наши партньори. Средно всяка верига за бързооборотни стоки в нашето сдружение работи с над 800 български доставчика, а средно 55% от стоките в магазините ни са български. Сдружението обаче категорично възразява срещу публично отправените от премиера към всички международни търговски вериги тежки обвинения за извършване на данъчни измами, базирани не на доказани факти и извършени разследвания, а на общи съмнения. Членовете на Сдружението за модерна търговия са сред най-големите данъкоплатци в страната и са подлагани на постоянни проверки. Ние впрочем имаме огромен принос за изсветляването на голяма част от българската икономика и настояваме държавата да потърси отговорност от доказаните конкретни нарушители на данъчното законодателство, без да стоварва подозренията си върху цял сектор от икономиката. Ние сме категорично против дискриминационни изказвания, включително от страна на правителството, които противопоставят българските с международните компании, както и едноличните търговци с капиталовите дружества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай