Учителите ни с най-ниски заплати в Евросъюза

След последното увеличение от 1 септември стартовото възнаграждение е 1486 лева

Учителите ни с най-ниски  заплати в Евросъюза | StandartNews.com
  • Преподавателите у нас взимат малко над 7 000 евро за година, а в Люксембург почти 70 000
  • След последното увеличение от 1 септември стартовото възнаграждение е 1486 лева

Учителската професия често е давана за пример, но в някои страни от Европейския съюз преподаващите нямат финансови поводи за радост. Нови данни показват в кои страни от ЕС заплатите на учителите са достойни за тяхната работа и в кои това е спорно.

Съвсем наскоро учители протестираха в Будапеща, призовавайки за по-високи заплати и за спешни реформи, които правителството да предприеме. Около 50 учители бяха уволнение заради своето "гражданско неподчинение", след като организираха колективно напускане.

В много от европейските държави отдавна има глад за преподаватели. Нарастващият недостиг за кадри в образователната система бавно се разпространява в цяла Европа.

Във Франция например има над 4000 свободни работни места, като по последни данни

  • в Германиядо 2025 г.ще има недостигна над25 000 учители

Ситуацията до голяма степен се дължи на условията на труд, включително стагнацията на заплатите, които се влошават на фона на кризата, както и на инфлацията и увеличаването на разходите за живот.

  • И така, колко плащат на учителите в Европа?

Не е изненада, че в различните европейски държави има големи разлики в заплащането. Официалните годишни брутни заплати на учителите в държавните училища в прогимназиалния етап на средното образование варират от около 4233 евро в Албания до 69 076 евро в Люксембург за 2020/2021 учебна година. Данните са на Европейската комисия.

  • България се нарежда на 32-ро място

сред европейските страни по заплати. У нас учителите взимат 7731 евро годишно. Малко под нас в статистиката е Северна Македония, а над нас са Полша, Румъния, Кипър и др. В страната ни е най-ниската годишна учителска заплата в ЕС.

На Балканите някои от страните, които са извън ЕС, имат по-високи заплати от някои от страните в съюза. Турсия се класира доста добре в класацията с 28 455 евро на година и е на 28-мо място сред 36-те страни.

Според Международното проучване за преподаване и учене (TALIS), през 2018 г. средно само 26 процента от учителите в страните смятат, че работата им е ценена от обществото, а 39 процента са доволни от заплащането си. През 2020 г. общите правителствени разходи за образование в ЕС възлизат на 671 милиарда евро или 5 на сто от БВП.

Извън блока Исландия харчи 7,7 процента от своя БВП за образование. Най-ниските нива на разходите за образование като дял от БВП се наблюдават в Ирландия (3,1 на сто), Румъния (3,7 на сто) и България (4 на сто).

Не на последно място трябва да кажем, че има тревожен недостиг на учители в европейските страни.

Повече от 30 000 учителски позиции са останали незаети в Германия в началото на тази академична година. Има недостиг на 20 000 учители в Полша и 16 000 в Унгария, а френското министерство на образованието заяви, че 4 000 от около 27 300 нови учителски позиции остават незаети.

  • За образованиетрябва дасе заделят 6% от БВП

В края на ноември синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" публикува изследване, в което посочва, че за да се приложи Наредбата за физическата среда във всяка образователна институция, е необходимо да се заделят 6 процента от БВП само за образование.

"Получи се едно устойчиво развитие на учителските заплати и през последните пет години те получиха едно движение и отстояние - 120% от средната брутна работна заплата за страната, което е чудесно", каза пред Националното радио в края на ноември д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

По думите му, препоръките на синдиката са насочени не само към МОН, но и към правителството.

Участниците в проучването на синдиката са препоръчали да се изградят във всички училища модерни кабинети по всички учебни дисциплини, като се финансират всички добри идеи на учители и ученици.

През последните 5 г. се забеляза плавно нарастване на финансовите средства за приоритет образование, като тази тенденция се запази трайна. Тази година бюджетът за образование възлиза на 4.3% от БВП. В закона за предучилищното и училищно образование има текст, който забранява намаляването на образователния бюджет, който досега се изпълняваше.

След последното увеличение на учителските заплати от 1 септември тази година, в момента стартовата заплата в системата е 1486 лева. Старши учител взима 1533 лв., главен - 1592 лв. Зам.-директор получава 1675 лв., а директор - 1810 лв.

Ръст с 20 на сто би повишил стартовото възнаграждение в системата на около 1635 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай