Туризмът със собствен бюджет

Над 250 културни и исторически атракции ще се финансират с пари от Брюксел

Туризмът със собствен бюджет | StandartNews.com

Министерския съвет и ще разполага със собствен бюджет. Все още не е ясно дали новото ведомство ще остане в Пловдив, където бяха изпратени по-голяма част от чиновниците, които ръководят бранша, или ще се ситуира в София.

Заради готвената промяна се налага и повторно приемане на закона за туризма. В момента в него като принципал на бранша е вписан министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Фонд към строителното министерство пък ще разпределя еврофондовете за туризъм през следващия програмен период 2014-2020 година. Тази промяна е заложена в новата оперативна програма "Региони в растеж", чийто суров вариант е получил предварителното одобрение на Брюксел. Целта е заделените за реклама на туристическите атракции средства да бъдат мултиплицирани, като с проекти вече освен икономическото министерство ще могат да кандидатстват общини и частни компании.

Идеите ще получават финансиране според нормата на възвръщаемост, като повече пари безвъзмездно ще взимат идеите, от които се очакват по-малко приходи от туристи. Кметовете, фирмите или публично-частните партньорства пък ще получат шанс да социализират и управляват с рамо от Европа културните и исторически атракции, така че те да станат достъпни. С този ход, вместо да се наливат пари в информационни кампании, ще се направят по-достъпни за хората родните чудеса. Вече е подготвен и списък на близо 250 атракции с национално значение, за чието управление и реклама ще може да се кандидатства с проекти. Това обясни шефът на управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай