Цените на въглеродните емисии стигнаха абсолютен рекорд

Енергиен експерт: „Шоковата цена на въглеродните емисии може просто да „убие“ голяма част от българската енергетика“

Цените на въглеродните емисии стигнаха абсолютен рекорд | StandartNews.com

Цените на въглеродните емисии стигнаха абсолютен рекорд от близо 90 евро за тон. А само до преди няколко години световните експерти прогнозираха, че емисиите ще достигнат 80 евро чак през 2030 година, а ето, че този праг беше преминат 9 години по-рано. Специалисти алармират, че ако не бъдат предприети спешни мерки, най-вече в сектор Енергетика, може да се стигне до още по -голяма криза с изключително тежки последствия за България.

            „За топлофикациите става все по-невъзможно да работят. Особено, въглищните, които закупуват по-големи количества въглеродни емисии в сравнение с газовите. Все пак 180 евро струва изгарянето на само 1 тон въглища. Имайки предвид, че дружество като Топлофикация Русе през най-студените дни може да изгори 500 тона въглища само за ден. Това са 90 000 евро на ден или 2 700 000 евро за месец!? Със сигурност работата им става все по-нерентабилна. Ако през 2015 година изгарянето на 500 т въглища е струвало на дружеството 5 000 евро на ден, през 2021 година сумата е 90 000 евро. Подчертавам, че това е разход, който се прави всеки ден! Да, дружествата се опитват да премахнат въглищата от горивния микс, но те се нуждаят от държавна или европейска помощ, за да се ускори процесът. Със собствени сили трансформацията ще е изключително бавна!“ каза председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

            Инж. Кремен Георгиев посочи, че дружества като Топлофикация Русе, Топлофикация Перник и други инвестират в съоръжения за производство на енергия от природен газ. Председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България посочи, че ТЕЦ Бобов Дол не е член на сдружението, тъй като не захранва битови абонати, но е впечатлен от проекта за създаване на фотоволтаичен парк и производство на зелен водород.

            „Много български топлофикации, включително и газови, получиха разрешения за използване на биомаса в горивния микс. Доколкото знам използват най-вече слама, която не отделя вредни емисии и е възобновяем източник на енергия.“ каза инж. Кремен Георгиев.

            Инж.Кремен Георгиев не отрича,  че България трябва да декарбонизира енергетиката си, но с държавна и европейска подкрепа.

            „Дружествата разработват смели проекти, но без помощ едва ли ще се справят. Въглеродните емисии в началото на годината бяха около 30 евро, а вече са 3 пъти повече. Според анализи на експерти още преди края на годината цените ще надмнат 100 евро.“ каза инж. Кремен Георгиев.

            Инж.Кремен Георгиев разказа за доклад, с който наскоро се е запознал, „Визия 20-30 – За по-евтина и чиста електроенергия“, в който български експерти са начертали сценарий за развитие на енергетиката в контекста на целите на ЕС за декарбонизация.

            „Според оптималния енергиен сценарий в България след 10 години средната цена на електрическата енергия може да бъде 170 лв/мвтч, а разходите за електрическа енергия на потребителите ще бъдат 6,5 млрд. лева. Тази цена ще бъде достигната с въглероден интензитет от 4мвтч/кг, което е почти 0.Уважавам труда на колегите, ценя тяхната визия за развитие, но ми се струва прекалено оптимистична. При сегашните темпове на инфлация и на еврото, и на лева, едва ли някой може да прогнозира с точност колко енергия реално ще може да се купи със 170 лева или с техния еквивалент в евро.“ каза инж. Кремен Георгиев.

            Оптималният сценарий представлява изключване на всички въглищни мощности и заместването им с ВЕИ и изграждане на системи за съхранение на енергия, за да се преодолее проблемът с непостоянното производство на ток от вятър и слънце.

            „Авторите на проучването посочват, че на страната ще са необходиими газови централи и АЕЦ Козлодуй, които да осигуряват пиковото потребление, така че топлофикациите не са изключени напълно. Според мен може би ще тези мощности ще имат по-сериозна роля от тази, която им е отредена. Без по-сериозно участие на газови топлофикации и АЕЦ е невъзможно да се гарантира сигурността на енергийните доставки, но все пак примерът е показателен за цените на енергията, които могат да бъдат достигнати.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай