Три банки ще пласират външен дълг за 3 млрд.

Три банки ще пласират външен дълг за 3 млрд. | StandartNews.com

Три банки са избрани от Министерството на финансите да пласират външен дълг в размер на 3 млрд. лв. Това са американските JP Morgan и Citibank и британската HSBC, научи "Стандарт". Те са избрани сред 20 финансови институции, които са подали оферти за пласиране на дълга.

 

Планира се облигации за 1,5 млрд. евро (ок. 3 млрд. лв.) да бъдат пласирани след изборите за Европейския парламент, които ще се проведат в края на май. Подготовката за емитирането на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари включва избирането на банки посредници и правен консултант. Договорите с тях предстои да бъдат одобрени от Министерски съвет. След това Народното събрание трябва да ратифицира самите договори, с които се поема държавният дълг: Договор за подписка, Договор за фискално агентство и Акт за поемане на задължение относно издаването на облигации.

 

Конкретните параметри на новия дълг ще бъдат определени на по-късен етап в зависимост от състоянието на международните капиталови пазари и инвеститорския интерес. За разлика от аукционите за продажба на държавни ценни книжа на вътрешния пазар, при които се подават състезателни поръчки на различни цени, ценообразуването при емитирането на облигации на международните капиталови пазари се формира по т.нар. uniform price, т.е. всички одобрени поръчки се заплащат по еднаква за всички цена. Очаква се към българските облигации да има голям интерес и да се постигне добра за страната доходност. Облигациите ще се пуснат, за да се осигурят средства за предстоящите плащания по външния дълг през януари 2015 г. Тогава е падежът на глобалните облигации, емитирани, когато финансов министър беше Милен Велчев, и хазната трябва да плати $1,086 млрд.

 

Възможно е новите облигации да бъдат пуснати на два транша по 750 млн. евро, като едните книжа са със срок от 5 години, а другите 10-годишни. Окончателното решение обаче ще бъде взето според заявения инвеститорски интерес.
Междувременно МФ планира да пусне ДЦК за 347,8 млн. лв. на вътрешния пазар през второто тримесечие на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай