"ТЕЦ Враца": Заради увеличението на цената на газа и емисиите сме с около 9 мил. лв. недовзет приход

По думите на директора на топлофикационното предприятие, въпреки трудното положение, в което се намират, са успели да осигурят парно и топла вода за клиентите на достъпна цена

"ТЕЦ Враца": Заради увеличението на цената на газа и емисиите сме с около 9 мил. лв. недовзет приход | StandartNews.com

По предварителни данни, в резултат на по-високите цени на природния газ и въглеродните емисии спрямо заложената прогноза в ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, към април 2022 г. "Топлофикация Враца" има недовзет приход в размер на приблизително 9 милиона лв.

„Високите цени на природния газ и на квотите за въглеродни емисии водят до повишаване на разходите, като същевременно приходите остават същите. През зимата ние продавахме топлоенергия на цената, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ на 1 юли 2021 г. Разчетите, които бяхме направилина база стойността на природния газ при тогавашните му стойност около 50 лв за МВтч. Покупката на въглеродните емисии също беше на стойност в пъти по-ниска от сегашната. Няколко месеца по-късно станахме свидетели на рязко повишение на международните борси както на газа, така и на емисиите. Оказахме се в положение, че реално ние купуваме горивото на двойна, дори бих казал тройна цена, а де факто продаваме енергията на крайните клиенти на цената от юли 2021 г. Тази разлика на „входа“ и „изхода“ доведе до големи загуби за нас като предприятие." коментира инж. Радослав Михайлов, директор на "Топлофикация Враца". По думите му от началото на този регулаторен период до април дружеството има недовзет приход, който се остойностява на близо 9 милиона лева. "Според разчетите, които правим сега, се очаква до края на м. юни загубите да бъдат около 11 милиона лева. Това са пари, които не са постъпили в "Топлофикация Враца." уточни инж. Михайлов и допълни, че дружеството е сред големите потребители на природен газ в България.

По думите на директора на топлофикационното предприятие, въпреки трудното положение, в което се намират, са успели да осигурят парно и топла вода за клиентите на достъпна цена. „Като отговорно дружеството не можем да позволим крайните потребители да останат без отопление през студените зимни месеци. „Топлофикация Враца“ стриктно изпълнява социалната си функция и предоставяме топлинна енергия на определената от КЕВР цена. Тя е ориентирана в полза на клиентите." посочи инж. Михайлов.

На въпрос дали са получили компенсации от държавата, в лицето на Министерството на енергетиката, инж. Михайлов сподели, че вече са им изплатени предвидените компенсации, но те не биха могли да покрият огромните загуби, които търпят.

Инж. Михайлов обясни, че вече са подали своите разчети в законовия срок към КЕВР. "Основно разходите са насочени към няколко пера. Едното перо е за извършване на подобрения на съоръженията и топлопреносната мрежа, за да се гарантира надеждното топлоподаване през зимата. Отделна част са средства за реализиране на проектите ни, чрез които инвестираме в производство на чиста енергия. Третият основен разход за нас са заплати на всички служители на "Топлофикация Враца" заяви инж. Михайлов.

Помолен да коментира дали очаква да продължи увеличението на цената на горивата, инж. Радослав Михайлов сподели, че поради пазарната волатилност не би могъл да прогнозира. "Считам обаче, че ще има повишение на цената на топлинната енергия от 1 юли 2022 г. Очакваме крайното решение на КЕВР. Вярваме, че новата цена за отоплителен сезон 2022/2023 г. ще бъде социална за клиентите и същевременно ние като топлофикация ще успеем да покрием нужните разходи за инвестиции и заплати за нашите служители." заяви инж. Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай