"ТЕЦ Враца" осигурява надеждно отопление през зимните месеци

Инвестициите на дружеството гарантират нормално протичане на отоплителния сезон

"ТЕЦ Враца" осигурява надеждно отопление през зимните месеци | StandartNews.com

"През 2022 г. ще продължаваме да инвестираме средства в проекта за оползотворяване на биомаса. Той допринася за екологичното и икономическо развитие на дружеството. Ще работим усилено по екологичната политика на предприятието, свързана с производството на още по-чиста енергия.", заяви инж. Радослав Михайлов на въпрос за бъдещите задачи, които са си поставили пред новата година. По думите му добавянето на биомаса в горивния микс подпомага изпълнението на европейските екологични стандарти. "Използването на биогорива е практика в много европейски държави от години и основните предимства са, че това не само е една евтина суровина, която България има в изобилие, но едновременно е и екологична. Отнасяме се отговорно към опазването на околната среда и здравето на хората", заяви директорът на топлофикацията.

Директорът на "Топлофикация Враца" посочи, че екологичните практики и устойчивото развитие са изцяло залегнали във философията и ценностите на дружеството. "Организацията на работата и внедрените технологии отговарят на всички екологични норми. В нашата работа се стараем да изграждаме с клиентите, като предлагаме качествени услуги, своевременни действия при необходимост и преди всичко професионализъм.", сподели инж. Радослав Михайлов. По думите му инвестиционната програма на „Топлофикация Враца” включва изграждане на нови трасета от топлоплофикационната мрежа както на места, където клиентите вече се възползват от услугата централно отопление, така и на тези, където досега не е предлагана, но има интерес към нея. Наблюдаваме тенденция от страна на все повече врачани да избират парното”, посочи инж. Михайлов.

На въпрос с какво използването на биогорива ще допринесе за гр. Враца, директорът на Топлофикация обясни, че спомага за екологичното и икономическо развитие на Враца. „Крайният потребител получава „зелена“ енергия на достъпна цена. Казано на достъпен език, колкото повече биогориво се използва, толкова по-ниска цена на топлоенергията и тока получаваме. В България има много биомаса за производство на енергия. Близо две трети от зелената енергия в Европа се произвежда от биомаса.“, каза инж. Михайлов. По думите му за тях е важно да осигурят екологично отопление на клиентите си и едновременно да дадат своя принос за по-чист въздух за врачани. Според него насърчаването на използването на биогорива играе важна роля в постигането на целите на ЕК за редуциране на вредните емисии.

Относно бъдещата ремонтна програма, инж. Михайлов обясни, че отново ще бъдат извършени подобрения в инсталациите за високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, както и в основните съоръжения. "След края на отоплителния сезон ще бъде направен оглед на цялата топлопреносна мрежа и абонатните станции. Ако има необходимост, ще извършим рехабилитация на амортизираните участъци. Подобренията по съоръженията, които сме планирали, се правят с цел безпроблемно и безаварийно протичане на предстоящия отоплителен сезон.", заяви инж. Михайлов.

Той посочи още, че само преди две години са закупили нов двигател за комбинирано производство, както и спомагателни съоръжения. "За топлопреносната мрежа са изградени нови абонатни станции, което е важна предпоставка за гарантиране на топлината и уюта на клиентите през настъпващата зима.", добави инж. Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай