Търгове няма да се печелят само с цена

Избират кандидати, които гарантират качество, изключват водата от директивата за концесии

Търгове няма да се печелят само с цена | StandartNews.com

София. Най-ниската цена вече няма да е единственият печеливш коз, с който ще се печелят търговете за обществени поръчки. Държавните и общинските органи ще имат по-голяма свобода да изберат офертата, която считат за най-подходяща. По този начин ще се гарантира по-добро използване на парите на данъкоплатците. Това предвиждат новите правила на Европейския съюз в областта на обществените поръчки и концесиите, които ще бъдат гласувани на 16 януари. Новите правила ще дадат възможност на властите да вземат под внимание екологични или социални ползи и вреди при определяне на печелившия кандидат за обществена поръчка или концесия. Например даден изпълнител може да пожелае да даде гаранции за сервиране на висококачествена храна в детска градина или в болница, или да се ангажира да купува от компания, която наема хора с увреждания, съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Новите правила ще насърчат участниците в търгове да предлагат иновативни решения, като дават възможност за организиране на търгове, насочени към решаване на конкретен проблем, оставяйки и на участниците, и на възлагащия орган пространство за маневриране, за да разработят нови решения. Освен това новите закони имат за цел да намалят бюрократичните процедури за участниците в търговете, както и да облекчат достъпа на малки фирми до тях.

Ще се предвидят и по-строги правила за необичайно ниски оферти и възлагане на дейности на подизпълнители, така че да се гарантира спазването на трудовото законодателство и на колективните трудови договори. Водата пък ще бъде изключена от приложното поле на директивата за концесиите, тъй като тя има специално значение като обществено благо.
Обществените поръчки представляват 19% от БВП на Евросъюза, което ги прави и основен лост за постигане на специфични обществени цели.

Оценяват обществени поръчки чрез жребий

Окончателното гласуване на новите текстове в Закона за обществените поръчки (ЗОП) от парламента ще стане в началото на февруари. Вече се работи и по правилника за приложение, който ще влезе в сила два месеца след гласуването на закона. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева на дискусия във Висшето училище по застраховане и финанси. Новите моменти ще включват и използването на жребий за определяне на експертите за оценка на обществените поръчки. За това обаче са необходими хора с професионален опит и трябва да се попълни техният списък. Това може да стане чрез браншовите организации и камарите, които ще насърчават експерти да се включат в списъка. Ще се търси консенсус за сроковете за обжалване на поръчките от компаниите, които не са спечелили търговете. В момента депутатите са раздвоени за сроковете на обжалването. Половината искат да се запази сегашният режим, а други настояват да се увеличат сроковете. Вероятно ще се приеме предложението при обжалване Комисията за защита на конкуренцията да се произнася за 15, вместо досегашните 30 дни, смята Бобева. Рекордна година за обществените поръчки се оказа 2013 г. През миналата година са обявени почти 12 хил. процедури и са подписани повече от 22,7 хил. договора на обща стойност над 7,4 млрд. лв., отчете вицепремиерът. Според нея обаче този успех няма да се повтори през тази година, защото от Брюксел много закъсняват с пускането на европрограмите.

Нарушения при харченето на 115 млн. лв.

174 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на стойност над 115 млн. лв. констатираха от Агенцията за държавна финансова инспекция през четвъртото тримесечие на 2013 г. За този период са приключили 109 инспекции като констатираните виновно причинени вреди са за 162 682 лв., а съставените актове за нарушения са 971 броя.

При проверките на община Варна от АДФИ са установили 19 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на стойност 64 млн. лв. Там са установени и вреди за 88 219 лв. От АДФИ са установили и много нарушения в болници. В "Специализирана болница за активно лечение по кардиология - Велико Търново" ЕАД са установени 22 случая на непроведени обществени поръчки за над 6,5 млн. лв. В МБАЛ "Света Каридад" ЕАД в Пловдив са открити 5 случая на непроведени обществени поръчки за 1,3 млн. лв., а в МБАЛ "Здраве" ООД в Пазарджик има същия брой непроведени обществени поръчки, но за 3,2 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай