Строителните работници не са с ниска квалификация

Над 1100 ученици на година избират строителната професия според данни на МОН

Строителните работници не са с ниска квалификация | StandartNews.com

„В строителството само на пръв поглед работят нискоквалифицирани хора. Данните говорят за друго. 85% от заетите в строителството са квалифицирани, 15% от тях са с висше образование. Над 200 000 души са заети в строителния сектор, а формираният за миналата година оборот е в размер на 15 млрд. лева“, съобщи пред БНР Борислав Брайков, прокурист на Дружество „Строителна квалификация“ към Камарата на строителите.

Той посочи професиите, за които продължава да има глад в сектора. Това са заварчици, оператори на кранове, на подемни машини.

Над 1100 ученици на година избират строителната професия според данни на МОН. Работодателите все по-често осъзнават, че имат ангажимент към създаването на кадри.

„Отговорността на строителните площадки се повиши“, отбеляза Брайков и съобщи, че се правят опити за дигитализиране на процеса на обучение.

„Проблемът за изтичане на кадри към чужбина е естествен и не може да бъде преодолян. Нормално е да се търси по-добро заплащане. Пътят е към подобряване на условията за работа и хората да видят, че се грижим за тях“, посочи още Борислав Брайков.

„Липсва фокусиране върху процеса. Около 40 млн. лева заделя държавата годишно за професионално образование, които минават през центровете за професионално обучение. От тези пари не сме усвоили и един лев, защото не сме бенефициенти. Ние сме хората, които са най-заинтересовани и едни от най-добре познаващите условията и нуждите на отрасъла“, каза той.

ВМРО внесе в Министерски съвет концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос. Като елемент от тази концепция е възможността за развитие на центрове за обучение на нискоквалифицирани работници, по подобие на бившите трудови войски. Има ли потенциал в тази идея чуйте в репортажа в звуковия файл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай