Среща на строителния бранш с МРРБ. Какво се разбраха?

Променят спешно ЗУТ

Среща на строителния бранш с МРРБ. Какво се разбраха? | StandartNews.com

 

До края на месеца в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде създадена междуведомствена работна група, която ще започне да изготвя предложения за промени в Закона за устройство на територията.

Това стана ясно след заседание на Консултативния съвет на браншовите организации в сектор „Строителство“.

На него присъстваха от властта зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов, както и началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Лиляна Петрова.

Имаме шанс заедно да направим нещо добро за бранша, но и за цялото общество“, заяви председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

Във фокуса на работата ми на първо място са измененията на ЗУТ и поднормативните актове, и дигитализацията на бранша“, заяви зам.-министърът. Той посочи, че са необходими спешни изменения в Закона, които ще допринесат да има по-ясни отговорности в контрола на строителството и в одобряването на проектите.

„Убеждавам се обаче, че целият бизнес - строителите, надзорът, консултантите, проектантите, както и обществото и всички други заинтересовани от процеса страни са достигнали до извода и искат съществено изменение на ЗУТ“, добави той.

Изп. директор на КСБ Валентин Николов подчерта, че предложението за създаването на междуведомствена работна група и включването на представители на организациите, членове на Консултативния съвет, в нея е абсолютно необходимо, навременно и че това е правилният път.

Консултативният съвет си е поставил в краткосрочен план да се подготвят бързите промени в ЗУТ, а в дългосрочен - работа по принципно ново законодателство, каза още  Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай