Спират разграбването на КТБ с нов закон (ОБЗОР)

Спират разграбването на КТБ с нов закон (ОБЗОР) | StandartNews.com

Временен синдик ще следи квесторите за незаконни сделки

Премиерът Бойко Борисов призова депутатите от всички парламентарни групи да изпратят писмо до ВСС, в което да се припомни, че правителството настоява за служебен синдик на КТБ. Така ще бъдат защитени парите, които държавата е дала на банката за изплащането на гарантираните влогове. "Милиарди й дадохме ние и ще се окаже накрая, че вложители са се обезвъзмездили, а държавата няма да има нищо", заяви Борисов. И припомни, че държавата е най-големият кредитор на КТБ. "Наложителни са спешни законодателни мерки за защита на обществения интерес, необходимо е да се обмисли по предложение на Фонда съдът да назначи временен синдик", заяви Борисов. И посочи, че друг важен проблем е създаване на гаранции за бързина на процеса.

"Ние предлагаме и промени в Закона за банковата несъстоятелност. Надявам се бързо, колкото е възможно, в рамките на седмица да се направи", каза премиерът. Борисов предупреди, че ако някой от квесторите си е позволил неправомерни действия, то финансовият министър Владислав Горанов ще сезира прокуратурата. Министър-председателят заяви, че шефовете на всички парламентарни групи са получили предложенията за поправки в Закона за банковата несъстоятелност. Премиерът посочи, че Фондът носи цялата отговорност в случая, но няма никакви контролни функции през периода, в който се чака съдът да обяви КТБ в несъстоятелност.

"Стандарт" научи, че предложенията за новите текстове заедно с доклада за КТБ са изпратени от екипа на финансовия министър Владислав Горанов до председателите на БСП и ДСБ Михаил Миков и Радан Кънев във вторник вечерта. Депутатите от различните парламентарни групи започнаха работа по предложенията още докато течаха дебатите в зала. В мотивите на новите текстове се казва, че е необходимо създаването на фигурата на временен синдик. Той трябва да бъде назначаван от съда по несъстоятелността по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Последното е "временна обезпечителна мярка с цел запазване на имуществото на банката и защита на интересите на кредиторите".

Ключов момент в новите текстове е предложението за допълване на правомощията на синдика на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и на останалите кредитори на банката в несъстоятелност във връзка "с проследяване и връщане в масата на несъстоятелността на неправомерно отклонени имущества". Експертите са категорични, че в правомощията на временния синдик трябва да присъства и контролът над действията на квесторите. Временният синдик трябва да може да завежда дела при бездействие от страна на квесторите и да спира изпълнение на сделки, сключени в нарушение на закона.

Активите й с 5 млрд. по-малко за 6 месеца

Активите на "Корпоративна търговска банка" са се стопили до 1.834 млрд. лв. към края на миналата година. Това става ясно от доклада за КТБ, с който "Стандарт" разполага. Към 30 юни 2014 г. те са били 6.896 млрд. лв. Така, обясни министър-председателят, намаляват средствата, които ще бъдат възстановени на Фонда за гарантиране на банковите влогове, както и на вложителите, които имат суми над гарантираната стойност от 196 000 лв. И губи както държавата, така и големите вложители.
Намаляването на масата на несъстоятелността се дължи на цесии и прихващания. В края на миналата година народните представители приеха промени, с които се опитаха да блокират заобикалянето на закона чрез подобни действия, които ощетяват данъкоплатците. "Тези промени обаче, се оказват недостатъчни, за да се гарантират практически в пълнота интересите на кредиторите", констатира докладът. В доклада се посочва, че вече повече от месец петчленен състав на Върховния административен съд не може да стартира второинстанционното производство. И Фондът остава с вързани ръце.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС

Ще се запознаем детайлно с предложенията на Министерството на финансите и максимално бързо ще направим необходимите промени. Вече работим.

Няма доверие към квесторите

Петър Чобанов, финансов министър в кабинета "Орешарски" и депутат от ДПС

Въпросът е, че явно се няма доверие на квесторите. Трябва да се сложи човек, към когото има по-голямо доверие. Може би тук се търси ефектът, че Фондът за гарантиране на банковите влогове не комуникира с квесторите, а комуникира със синдика, защото по закон го контролира. Промените могат веднага да се приемат, ако са толкова спешни. Въпросът е да са изписани изрядно юридически.

Атанасова поема комисията за източването на банката

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова ще оглави временната анкетна комисия в Народното събрание, която ще проверява действията на държавните институции, които е трябвало да спрат източването на КТБ. Кандидат за поста бе и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, но бившият здравен министър спечели доверието на повече народни представители. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП и "Патриотичния фронт" комисията да има и двама зам.-председатели. Като нейни членове влизат още Владислав Николов, Анна Александрова, Цветомир Михов, Даниела Савеклиева, Снежана Дукова и Красен Кръстев от ГЕРБ, Румен Гечев, Филип Попов и Димитър Горов от БСП, Йордан Цонев, Петър Чобанов и Янко Янков от ДПС, както и Радан Кънев и Димитър Танев от реформаторите. "Патриотичният фронт" излъчи Борис Ячев и Искрен Веселинов, АБВ - Лъчезар Никифоров, а от БДЦ не бяха готови със своята номинация. Като член от "Атака" се самопредложи Николай Александров.

ПРОМЕНИТЕ:

Закон за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност
(Със съкращения от проекта за промени)

§ 1. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:
....
2. създават се нови ал. 6 и 7:
"(6) До назначаването на синдик по чл. 26 квесторите продължават дейността си под надзора на временния синдик. Квесторите могат да сключват сделки само след предварителното съгласие на временния синдик и съобразно с мерките по ал. 1.
....
§ 2. В раздел I на глава втора се създава чл. 12а: "Временен синдик".
Чл. 12а. (1) Назначеният от съда временен синдик изпълнява функциите си до назначаването на синдик по чл. 26. Съдът определя текущо възнаграждение на временния синдик съгласно чл. 30, ал.7, което се изплаща ежемесечно.
(2) Временният синдик има следните правомощия:
1. осъществява надзор върху дейността на квесторите;
2. може да издава задължителни предписания на квесторите във връзка с дейността им;
3. изисква предоставянето на всякаква информация и отчети във връзка с дейността на квесторите и състоянието на банката;
4. иска спиране на изпълнението в случаите на действия и сделки, извършени в нарушение на забраните по чл. 3, ал. 2 и чл. 116, ал.2, т. 2-4 от Закона за кредитните институции.
5. при бездействие на квесторите има правата по чл. 31, ал.1, т.7.

....

Преходна и заключителна разпоредба
§ 6. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник и се прилага и за висящи дела, заведени по искане на Българската народна банка по чл. 37, ал. 2 от Закона за кредитните институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай