Соларни паркове вместо въглища. Възможно ли е в България?

За да изпълни изискванията на ЕС и да не затвори,ТЕЦ Бобов Дол работи по проекти за преминаване към природен газ и строителство на фотолтаичен парк

Соларни паркове вместо въглища. Възможно ли е в България? | StandartNews.com

Във връзка с целите на ЕС за екологията и постоянно нарастващите цени на въглеродните емисии, на континента се наблюдава затваряне на въглищни централи. В България все още няма предприятие, което да е обявило, че ще затвори. Напротив, голяма част от въглищните топлофикации обявиха намерения за преминаване към по-екологични горива и постепенно премахване на въглищата. Освен дружествата, които произвеждат енергия за свободния пазар, засегнати са и централите, които са изградени за задоволяване на собствените нужди от електрическа енергия на големи заводи.

            В Европа кипи строителство на фотолтаични електроцентрали, но в България са все са още твърде малко. В България са изградени 1033 Мвт мощности, които правят енергия от слънцето. От тях 121 Мвт са под 1 Мвт, а 911 Мвт произвеждат енергия над 1 Мвт.

Най-големият фотолтаичен парк в страната се намира в близост до Първомай. Съоръжението притежава обща инсталирана мощност от 50 Мвт и в момента е собственост на австрийска компания.

            В изпълнение на целите на ЕС медодобивният комбинат Аурубис строи соларен парк за своите нужди, който ще бъде с инсталирана мощност от 10 МВт и ще се намира до завода в Златица. Проектът включва инсталиране на над 20 000 фотолтаични панела върху парцел от 104 000 кв.м. От там съобщават, че слънчевата електроцентрала трябва да оптимизира външното потребление на електроенергия с 11 000 Мвтч на година. За период от 15 години общото производство на възобновяема енергия ще достигне 170 000 Мвтч. Очаква се да бъдат спестени 60 000 тона въглеродни емисии за планирания период на експлоатация.

            ТЕЦ Бобов Дол е Централа, обявена за първостепенен национален обект, която оперира с местни кафяви и лигнитни въглища. За да изпълни изискванията на ЕС и да не затвори, от Централата работят по проекти за преминаване към природен газ и строителство на фотолтаичен парк. Фотоволтаичната централа ще притежава 100 мвт мощност и ще бъде разположена на терен от 1 230 дка, който по-късно ще увеличат с още около 120 дка. Инвестицията се оценява на около 70 000 000 евро. Слънцегреенето в района е едно от най-подходящите и ще позволи добиването на приблизително 130 000 мвтч електрическа енергия годишно. Жизненият цикъл на електроцентралата е 30 - 35години. Очаква се да бъдат спестени повече от 1 500 000 тона въглеродни емисии за планирания период на експлоатация.

            Очевидно и в България не липсват добри примери за инвестиционни намерения, които ще доведат до замяна на въглищата с чиста слънчева енергия. Интересът към инвестиции във ВЕИ сектора в момента е голям, поради очакванията за висока възвращаемост. Освен това всички ВЕИ производители продават сами електрическата енергия на борсата, от което могат да получат допълнителни приходи над договорените с държавата преференциални плащания за зелена енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай