След ултиматума към ЕРП-тата: 32 млн. назаем (ОБЗОР)

Глоба по 1 млн. за трите ЕРП-та, вземанията им трябва да влязат в цената на тока, казаха от ДКЕВР

След ултиматума към ЕРП-тата: 32 млн. назаем (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Натрупаните през последните 2 години проблеми в енергийния сектор избиха и доведоха до невиждани спорове за пари между НЕК и електроразпределителните дружества. Двете страни взаимно се обвиняват за забавени плащания. След ултиматума на ДКЕВР и енергийния министър Драгомир Стойнев ЕРП-тата преведоха малки суми на НЕК, но се оказа, че нито са достатъчни, нито са по предназначение.

Близо 49 млн. лева влязоха по сметките на Националната електрическа компания във вторник. Това стана след ултиматума на енергийния министър Драгомир Стойнев към електроразпределителните дружества - да издължат 318 млн. лева или ще им вземат лицензите. Но се оказа, че парите не са за покриване на сумата, която поиска Стойнев.

Още в ранния следобед от ЕВН съобщиха, че ще преведат 32 млн., които да осигурят "краткосрочна ликвидност" на държавната компания. По-късно от НЕК обаче заявиха, че с парите всъщност не е погасен част от дълга, а в платежното нареждане пише, че са предложени назаем. "Следвайки закона, НЕК не може да приеме това предложение", съобщиха от компанията. Освен това сумата представлявала малка част от общото задължение на ЕВН.

Малко по-късно от ЧЕЗ обявиха, че "приветстват подхода на независимата ДКЕВР да се търси прагматично и професионално решение на проблемите чрез преговори с НЕК и в условията на открит диалог и равнопоставеност". В резултат на което дружеството превежда на държавната компания близо 8,1 млн. лв. До края на месеца ЕРП-то се ангажира да направи още два транша. Минути по-късно обаче от НЕК обявиха, че това плащане е по текущи, а не по стари задължения. Практиката била ЧЕЗ да се издължава на НЕК чрез 2-3 превода на месец. Привечер от от "Енерго-Про" също съобщиха, че са превели на НЕК 8,161 млн. лв. и подобно на ЧЕЗ до края на месеца ще направят още 2 транша. Поради късния час обаче от НЕК не успяха да потвърдят дали сумата е част от прихванатите суми или става въпрос за текущо плащане.

Междувременно преди обед стана ясно, че трите дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", ще бъдат глобени с 3 млн. лв. общо от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Причина за санкцията е, че са си прихванали средства, за които твърдят, че им дължи НЕК. Това е незаконно и регулаторът ще ги санкционира, съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев. Той обясни, че комисията вече е издала наказателни постановления на ЕВН и "Енерго-Про". До края на седмицата такова ще бъде издадено и на ЧЕЗ. Според закона ДКЕВР може да налага административни санкции между 20 хил. и 1 млн. лв. В случая регулаторът е решил глобите да бъдат в максимален размер, стана ясно още от думите на Боев. Той уточни, че ЕРП-тата могат да обжалват наказателните постановления.

"Когато ЕВН получи документите, ще се запознае с тях и едва тогава може да пристъпи към жалба в съда", коментира шефът на ЕВН Йорг Золфелнер. Той допълни, че всички спорни въпроси между австрийската компания и България са предмет на Арбитражния съд към Световната банка във Вашингтон.

Ако до сряда трите ЕРП-та не се издължат на НЕК, ДКЕВР ще организира заседание, на което ще бъде взето решение как ще се процедира. Една от възможностите е да се започне процедура по отнемането на лицензите им, заяви председателят на регулатора. Това ще важи и за трите дружества, ако ДКЕВР реши да започне работа по отнемането на лицензите. Боев коментира, че разбира ситуацията и тя е трудна за всички, но трябва да се работи законно. А прихващането на средства и неразплащането от страна на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" с НЕК противоречи на нормативната уредба. Законният начин липсващите средства при ЕРП-тата да бъдат възстановени е чрез признаването им в цената на тока.

Според Боев изходът от ситуацията е те да подадат заявления за новите крайни тарифи, в които да бъдат отчетени и разходите, които са направили за изкупуване на енергия от зелените централи на тяхна територия. Ако прегледът на документите докаже, че ЕРП-тата наистина са направили тези разходи, за които твърдят, те ще бъдат калкулирани в новите цени от лятото, обясни още Боев. Той обаче категорично отказа да коментира дали при такъв сценарий това може да доведе до поскъпване на тока от лятото.

ЧЕЗ: Проблемът може да повлияе на борсата

Дружествата от Групата на ЧЕЗ в България не са спирали плащанията си към НЕК и стриктно изпълняват задълженията си по двустранните взаимоотношения. За съжаление от страна на НЕК задълженията за компенсиране на разходите за изкупена по преференциални цени електроенергия от ВЕИ и когенерации не се изпълняват последователно и законосъобразно, заявиха в официално писмо от ЧЕЗ. "Припомняме, че Методиката за компенсация на разходите за зелена енергия, която беше приета от ДКЕВР на 16 юли 2013 г., бе окончателно отменена с Решение на ВАС", пише още в писмото.

На 10 февруари т.г. от ЧЕЗ са изпратили писмо до ДКЕВР да даде указания на НЕК да върне на "ЧЕЗ Електро-България" всички дължими суми за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и комбинирано производство. След като това не решава проблема, "ЧЕЗ Електро" предприема необходимите действия за събиране на дължимите от НЕК суми, като за всяко са уведомили регулатора, пише още в писмото. От ЧЕЗ изразяват и безпокойство, че в публичното пространство се отправят обвинения, които макар и неоснователни, биха могли да окажат негативно влияние върху пазара на ценни книжа с всички произтичащи от това последици, тъй като дружествата на ЧЕЗ са публични и акциите им се търгуват на БФБ. "Важността на проблема изисква постигане на обществен консенсус. Необходим е прагматичен подход, който да защитава интересите на потребителите и акционерите в енергийния сектор", казват още от ЧЕЗ.

Отнемането на лиценз трае година

Процесът по отнемане на лиценз на електроразпределително дружество отнема месеци, но може и да прехвърли година. Процедурата не е никак лесна и изисква изключително много работа, а съответно и време, обясняват експерти. За да бъде подобно решение легитимно, се изисква изключителна прецизност, защото след това може да има сериозни последствия за ДКЕВР и държавата. Освен това трябва да се види дали нарушението, в което ще бъде обвинено дадено дружество, според закона е основание за отнемането на лиценза му. По принцип най-вече подобна процедура се допуска при застрашаване на доставките на електроенергия до клиентите, на националната сигурност и др. За по-леките нарушения нормативната уредба предвижда глоби, допълват експертите.

Правят опити за шантаж

Явор Куюмджиев, зам.-председател на енергийната комисия в НС

Решението на ЕРП-тата да си прихванат дължими суми от свои плащания е незаконно и аналогично на анексиране на чужда територия. Трябва да се водят сериозни разговори с ЕРП-тата. И те да разберат едно: свърши времето в България, в което те печелеха безобразно и си правеха каквото искат. Да спрат непрекъснато да се оплакват и да искат от държавата да им дава пари и още пари и накрая да шантажират цялото ни общество - като няма да ни давате пари, ние ще си вземем сами. Така не може в една правова държава, това е разбойничество.

Станишев: ГЕРБ наруши баланса

Соцлидерът Сергей Станишев подкрепи действията на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев относно спора с ЕРП-тата. "Това, което прави последователно и министерството, и ръководството на БЕХ и НЕК, е да възстанови балансите в сектора, да овладее негативните тенденции, които бяха налице и са тежки. Защитават се интересите на държавата. Да се надяваме, че ДКЕВР ще действа по закон, както и законът трябва да бъде спазван от ЕРП-тата", посочи Станишев. И припомни, че за 6 месеца по време на управлението на ГЕРБ бе дадено разрешение за 1000 мегавата зелена енергия, което е нарушило енергийния баланс и е натоварило и домакинствата, и бизнеса. "България изпълни целите си за зелена енергия до 2020-а още през 2012-а година", допълни още соцлидерът.

 

Партийни войни и за парното

Натискат София да тегли кредит заради борч на "Топлофикация" към "Булгаргаз"

Абсурд, това ще спре инвестициите за града през следващите 7 г., скочиха съветници

Ултиматумът на министър Драгомир Стойнев към ЕРП-тата рикошира и в "Топлофикация-София". "Столичната община да тегли кредит, с който да уреди дълговете на своето дружество "Топлофикация", е поискала държавата в лицето на Българския енергиен холдинг (БЕХ)". Това заяви председателят на Столичният общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) на специална пресконференция. "Това обаче са стари задължения - още от времето, когато дружеството беше държавно", обясни Герджиков. Става въпрос за 550 млн. лв. дългове към "Булгаргаз" за доставки на синьо гориво.

Тегленето на заем бе един от четирите предложени на СОС варианта за решаване на проблема, обясниха от Министерството на икономиката и енергетиката, което е принципал на БЕХ и съответно на "Булгаргаз". От ведомството на Драгомир Стойнев обаче контрираха, че досега Столична община като едноличен собственик на "Топлофикация" не е отправяла никакви конструктивни предложения за погасяване на дълговете на дружеството към "Булгаргаз". "И тъй като обществото трябва да получава услугата топлоснабдяване, за която е необходим газ, и след бездействието и липсата на каквото и да било предложение за разплащане, БЕХ се принуди за пореден път да изкупи поредната порция дълг от 120 млн. лв. на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз", заявиха още от икономическото министерство.

Общинските съветници обаче скочиха срещу офертата за заема и я определиха като абсурдна. "Подобна финансова операция ще стопира инвестициите в развитието на града в следващите 7 години", заяви Герджиков. Заместникът му Николай Стойнев пък коментира, че държавата със своите механизми е довела до огромен дисбаланс в енергийната система и затова не може да се прави, че не знае как се е стигнало до тези задължения. Николай Стойнев допълни, че НЕК дължи 80 млн. лв. на "Топлофикация София", но за това все още няма предложение за решение. Освен това общинарите оспорват размера на газовия дълг. Те искат да знаят дали има отпаднали по давност суми, какви лихви са начислявани, как са погасявани задълженията в годините.

ВЕИ-тата поискаха помощ от Борисов

Собственици на зелени централи поискаха помощ от Бойко Борисов. Представители на Българската ветроенергийна асоциация и Българската фотоволтаична асоциация се срещнаха с лидера на ГЕРБ, бившия енергиен министър Делян Добрев, водача на евролистата на партията Томислав Дончев и бившия зам.-министър на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Представителите на двете асоциации заявиха, че чрез атаките срещу сектора им ще бъдат унищожени инвестиции за милиарди евро и ще бъдат загубени над 10 хиляди действащи работни места. Освен това ще бъде накърнена репутацията на България като надеждна дестинация за чуждестранни инвестиции за години напред. Борисов също изрази сериозни притеснения за състоянието на сектора. "ГЕРБ поема ангажимента да предложи мерки, с които да се реши моментният ликвиден колапс, но и да се стабилизира енергетиката в дългосрочен план", заяви Борисов.

БСК: Намеса на пазара е лош сигнал към бизнеса

Политическата намеса в търговските взаимоотношения между компании, които са с равен статут, е вредна за цялостната икономическа среда. Това гласи становището на Българската стопанска камара. Според БСК натискът над ЕРП-тата представлява непозволена държавна намеса на пазара и е лош сигнал към бизнеса и към потенциалните инвеститори. Според работодателите подобни диалози следва да се водят не чрез медиите, а на масата на преговорите между отделните търговски дружества.

БСК е на мнение, че е недопустимо различното третиране на длъжника НЕК, от една страна, и на ЕРП, от друга страна, на които под натиск се отказва да покрият чрез прихващане задълженията си, натрупани поради нормативното изискване за изкупуване на енергията от ВЕИ.

Време е хората, които управляват процесите в енергетиката, да признаят, че ценовият удар върху енергийните потребители е неизбежен. Въвеждането на пазарните подходи в енергетиката ще се случи рано или късно - от управляващите зависи дали ще го направят плавно, или шоково при съответни социални компенсации, пише в позицията до медиите.

Хаос със зелената енергия заложи бомбата

Проблеми в правилата за ценообразуване и компенсиране на преференциалните тарифи на скъпата зелена енергия доведоха до кризисната ситуация между НЕК и ЕРП-тата. Освен тях обаче неуредени сметки вече има почти между всички участници по веригата производство на ток, пренос, търговия и продажба до крайния клиент, обясняват хора от бранша. Така се стига до казуса предприятия взаимно да си дължат пари. От една страна, ЕРП-тата имат борчове към НЕК за неплатена енергия. От друга - компанията не може да се разплати с тях, за да ги компенсира за изкупения от енергодружествата ток от ВЕИ. В същото време държавната компания не може да се разплати с ТЕЦ-ове, топлофикации и други контрагенти. Самите електроцентрали също имат да получават пари за произведена и доставена от тях енергия.

Искат нови тарифи до 2 седмици

До 2 седмици в ДКЕВР трябва да постъпят предложенията на всички дружества в електроенергийния сектор за новите цени от 1 юли. Според закона крайният срок е 31 март. Тогава ще стане ясно кой какви цени ще иска и дали така ще се вдигне цената на тока за хората. Крайната дума обаче има ДКЕВР, който до края на юни трябва да определи кой колко пари ще взима от микса и дали ще скочат сметките на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай