Понеделник,

Синдикатите организират миньорски протест заради "Марица Изток"

От: Стандарт -
143
Синдикатите организират миньорски протест заради "Марица Изток"
A
A
A

Митинг-шествие под надслов "Спасете Марица-изток" организира на 13 октомври от 13.00 часа в центъра на София инициативен комитет "Марица-изток". За това съобщиха в Стара Загора членовете на Инициативния комитет Наско Митев, лидер на КНСБ в "Мини Марица-изток" ЕАД, колегата му от КТ "Подкрепа" Бисер Бинев и други синдикалисти, свързани с енергийния комплекс.

Освен миньори и енергетици към протеста ще се присъединят и 2500 граждани от четирите области - Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково, за които е осигурен транспорт. Над 105 хиляди подписа са събрани в подкрепа на запазването на минно-енергийния комплекс само за месец, съобщи Наско Митев от КНСБ. В тяхна подкрепа са приети декларации от общините Раднево, Нова Загора и Тополовград, както и лична декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Подписката ще бъде внесена в служебния Министерски съвет. На митинга се очаква да бъде приета и декларация.

Нашите основни искания са запазване дейността на комплекса "Марица-изток" до 2040 година, срок, съизмерим с Полша и Германия, уточни Бисер Бинев. По думите му, грешните решения днес ще струват много скъпо утре, защото цената на тока я плащат всички българи.

"И ние искаме чист въздух, но семействата ни остават гладни", категоричен бе специалистът на КТ "Подкрепа".

От инициативния комитет "Марица-изток" не са останали доволни от участието на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс в онлайн конференцията за "Зелената сделка" през миналата седмица в Стара Загора, защото не са получили нито един съществен отговор.

Самият Тимерманс нееднокранто е обяснявал, че е нужно България да предприеме конкретни мерки и да определи индикативна дата за затваряне на въглищните централи.

"Категоричната ни позиция е, че нищо в комплекса няма да става без нас, работещите в него", заяви Наско Митев.

"Настояваме за удължаване на работата на комплекс "Марица-изток" поне до 2040-та година, което ще е съизмеримо със страни с въгледобивна енергетика като Полша и Германия. Те експлоатират своите въглища от 200 години, ние едва от 50, а искат да затворим преди тях. Няма да стане!", категорични бяха от Инициативния комитет.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички