Шишков с лоша новина за язовир "Кюстендил"

Какво е предвидено в бюджета за 2023 г.

Шишков с лоша новина за язовир "Кюстендил" | StandartNews.com

“Поради увеличената цена на материали, труд и строителство няма да бъде завършен язовир "Кюстендил”, заяви служебният регионален министър арх. Иван Шишков.

“Съгласно приетата разработка от 1990 г. водоснабдителната система на язовира включва изграждането както на самия него, така и на прилежащите му съоръжения, пречиствателна станция за питейни води и водопроводи, разпределени към населението и индустрията към онзи момент", заяви той.

И допълни, че предвид изминалия период и изпълнението на строителните дейности и качеството на водата, е необходимо да се извършат няколко дейности. "Обследване на строителството, актуализацията на проекта на язовирната стена, актуализацията на проекта за пречиствателна станция за питейни води и съпътстващи инфраструктури, учредяване на санитарно-хранителна зона, подробни устройствени планове за пречиствателна станция и планове на линейна инфраструктура, както и процедури свързани с екологичните изисквания", обясни още Шишков, цитиран от БГНЕС.

“Средствата по архивни данни са 80 млн., но предвид наложените устройствени и екологични процедури и промяната в цените на строителството, труда и материалите, в бюджета за 2023 г. не е предвидено неговото завършване”, допълни още Шишков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай