Шенген за нашите авиокомпании

Над 1 млн. лв. незаслужени глоби отнесоха авиопревозвачите ни

Шенген за нашите авиокомпании | StandartNews.com

Над 1 млн. лв. загуби са понесли българските авиопревозвачи от глоби, наложени им по Закона за чужденците, основно на летищата във Варна и Бургас. За това се оплакаха отново от Асоциацията на българските авиокомпании. Както "Стандарт" вече писа, санкциите се налагат от 2009 г. насам поради криворазбрано тълкуване на европейски нормативни актове. Каца например самолет MD 82 на "Бългериън еър чартър" (BAC) на летище Бургас след полет от Лайпциг. Слизат пътниците, минават гранична проверка и се отправят към плажовете. Без една рускиня и непълнолетното й дете. Тях служителите на летищния граничен контрол спират заради липса на български визи и ги връщат с обратния полет в Германия за сметка на авиокомпанията, на която налагат и две глоби от по 6000 лв. Същото се случва и с граждани на Сърбия, Турция, Украйна, Казахстан и др. държави, които идват у нас с полети от Германия. Не само на ВАС, но и на всички български авиопревозвачи.

Основната причина за налагането на тези глоби е неточното интерпретиране на международни документи в Закона за чужденците, категоричен е Апик Гарабедян, бивш зам.-министър на транспорта, сега директор във ВАС. Става дума за Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген и за Директива 2001/51/ЕС. Забраните в закона се отнасят за всеки чужденец, гражданин на трета страна, който пристига у нас без виза. Нещо, което противоречи на Конвенцията и Директивата, които третират влизането на чужденци директно от трети страни, а не от Шенген. Като тези граждани на Русия, Украйна и пр. страни имат всички документи не само за престой в ЕС, но и да се движат свободно в страните от Шенген. След като стриктният граничен контрол в Германия не вижда в този турист нарушител и го пуска да се качи на самолета, ние като авиокомпания не можем да не го допуснем, още повече че си е платил предварително полета до България, коментира Апик Гарабедян. Ние каква вина имаме, че поради неточно третиране на европейски нормативи той се явява нарушител на Закона за чужденците, заяви Гарабедян. "Не сме граничен контрол и виждаме пасажерите си чак в самолета. Ние нямаме право да направим нищо срещу тях, тъй като нарушаваме техни основни граждански права. На тях им е издаден билет след съответни проверки, минали са тежките процедури на германския граничен контрол и са били допуснати на борда на нашия самолет.

Нямаме нито една причина да откажем да ги возим, а ако го направим, бихме предизвикали международен скандал. След като германска туристическа агенция и граничните власти са ги третирали като нормални граждани, ние като престъпници ли да се отнесем с тях", пита Гарабедян. Това особено важи за турци, които от години живеят в Германия, имат всички права там и документи да пътуват в Шенген, но идват в България, където изведнъж ги обявяват за престъпници и не ги пускат на курорт.

Само през последните две години на летищата Варна и Бургас са регистрирани над 60 случая на връчени наказателни постановления на наши авиокомпании на обща стойност над 400 хил. лв. Санкцията по закона за всеки пътник е от 6 хил. до 10 хил. лв.

Подготвяме промяна в закона

Антон Гинев, зам.-министър на транспорта

Полагаме сериозни усилия да защитим българските авиокомпании от понасянето на нови санкции по Закона за чужденците, които ги ощетяват неправомерно. За целта вече проведохме две плодотворни срещи с колегите от Министерството на вътрешните работи (МВР), чийто екип се водеше от зам.-министър Пламен Ангелов. На тях присъстваха и представители на потърпевшите авиокомпании и се изясниха много детайли по прилагането на закона. Колегите от МВР бяха впечатлени от случаи с туристи, пристигнали от трети страни - Ливан, Кувейт и др. Тези пътници, след задържане от няколко часа и кореспонденции със съответните посолства, Министерството на външните работи и пр., били освободени да изкарат почивките си у нас, но въпреки това на авиокомпанията били наложени съответните глоби за всеки от тях.

След тези срещи ние подготвихме проект на изменение в Закона за чужденците. След като бъде съгласуван с колегите от МВР, той ще бъде внесен в Народното събрание. Надяваме се това да стане преди летния чартърен сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай