Шефове на болници ще обявяват имотите си

Шефове на болници ще обявяват имотите си | StandartNews.com

Депутатите ще разкриват имуществото на половинките си дори да нямат брак

Имуществени декларации ще подават не само хората, заемащи висши държавни длъжности, но и управители и изпълнителни директори на лечебни заведения, които се финансират от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Имуществото си ще декларират и общински съветници, главни архитекти на общини и ректори на държавни висши училища. Освен това лицата на висши държавни постове ще декларират имуществото и доходите не само на съпруг/съпруга и непълнолетни деца, но и на лице, с което са във фактическо съжителство. Това предвижда нов закон за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, който вчера беше приет на първо четене от бюджетната комисия към парламента.

Един от основните моменти в новия закон е, че с него се въвежда обратна доказателствена тежест, която активизира участието на проверяваното лице в хода на проверката, е посочено в мотивите към проекта. Депутатът Румен Гечев от БСП възрази срещу въвеждането на това правило и настоя да му бъде показана препоръката на ЕК за него. Той също така изтъкна, че в много малко държави членки на ЕС има обърната доказателствена тежест. Вицепремиерът Меглена Кунева обясни пред депутатите, че в Механизма за сътрудничество и оценка е препоръчано да се ползва обратната тежест на доказване. Според нея спазването на препоръките в Механизма ще помогне за приемането на страната ни в Шенген. Това ще означава и повече инвестиции у нас. Кунева посочи, че в англосаксонските страни като Ирландия и Великобритания този механизъм действа.

Законът предвижда да се създаде единен антикорупционен орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. То ще обедини Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществени декларации. Меглена Кунева обясни, че бюджетът за Бюрото ще е приблизителен сбор от бюджетите на сега съществуващите институции и няма да се изисква увеличаване на администрацията, а напротив - ще се стигне до нейното оптимизиране. Кунева коментира още, че България ежегодно губи милиарди от корупция и затова е важно влизането на закона в сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай