Бивш министър скочи на властта. Къде ще складирате тоновете жито?

Със забраната за износ на пшеница България нарушава основните правила на ЕС

Бивш министър скочи на властта. Къде ще складирате тоновете жито? | StandartNews.com

Земеделският министър Иван Иванов и вицепремиерът Асен Василев обявиха, че зърното в страната ни стига за две години напред. Според зърнопроизводителите обаче държавата го изкупува и налага неофициална забрана върху износа му, докато не бъде осигурено достатъчно количество за изхранване на населението.

Със забраната за износ на пшеница България нарушава основните правила на ЕС - свободното движение на стоки и хора. От това може да последват санкции, предупреди в интервю за БНТ бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Според него изкупуването на зърното за следващите две години ще създаде паника на един добре регулиран пазар.

"Чух министъра (Асен Василев - бел.ред.) да казва, че септември може да останем без зърно. Няма как, защото новата реколта започва малко преди това и при всички случаи зърно ще имаме. България произвежда много повече отколкото й е необходимо", заяви Найденов.

Дори и правителството да реши да изкупува зърно, ще срещне логистичен проблем със съхранението, тъй като в държавния резерв няма достатъчно голямо помещение, подчерта той.

"Пшеницата, както петрола, е борсова стока и не бихме могли с огромни количества, които складираме, да я задържим. Тя ще върви нагоре, докато има война, още повече, че Русия и Украйна са най-големите производители в района и оставят около 1/3 от количеството", каза Мирослав Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай