Четвъртък,

Бивш министър скочи на властта. Къде ще складирате тоновете жито?

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
3937
Бивш министър скочи на властта. Къде ще складирате тоновете жито?
A
A
A

Земеделският министър Иван Иванов и вицепремиерът Асен Василев обявиха, че зърното в страната ни стига за две години напред. Според зърнопроизводителите обаче държавата го изкупува и налага неофициална забрана върху износа му, докато не бъде осигурено достатъчно количество за изхранване на населението.

Със забраната за износ на пшеница България нарушава основните правила на ЕС - свободното движение на стоки и хора. От това може да последват санкции, предупреди в интервю за БНТ бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Според него изкупуването на зърното за следващите две години ще създаде паника на един добре регулиран пазар.

"Чух министъра (Асен Василев - бел.ред.) да казва, че септември може да останем без зърно. Няма как, защото новата реколта започва малко преди това и при всички случаи зърно ще имаме. България произвежда много повече отколкото й е необходимо", заяви Найденов.

Дори и правителството да реши да изкупува зърно, ще срещне логистичен проблем със съхранението, тъй като в държавния резерв няма достатъчно голямо помещение, подчерта той.

"Пшеницата, както петрола, е борсова стока и не бихме могли с огромни количества, които складираме, да я задържим. Тя ще върви нагоре, докато има война, още повече, че Русия и Украйна са най-големите производители в района и оставят около 1/3 от количеството", каза Мирослав Найденов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com