Само 10% от столичаните с по-нисък данък "кола"

Налогът за автомобилите скача средно с 40 на сто

Само 10% от столичаните с по-нисък данък "кола" | StandartNews.com

София. По-високи данъци за колите ще плащат догодина 90% от собствениците, които са регистрирали возилата си в София. Ръстът ще е от 20 до 40%. Това обяви зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, след като бяха обнародвани промени в Закона за местните данъци и такси.

С тях от 2014 г. се въвеждат по-неизгодни преференции за шофьорите, които карат коли с катализаторни устройства и екостандарти. Досега всички те плащаха наполовина по-нисък налог, ако колата е с мощност 100 конски сили. От Нова година обаче 50% намаление ще има само за автомобилите с мощност на двигателя 74 киловата и екостандарти Евро 3 и Евро 4.

За всички по-стари коли с такава мощност на двигателя и действащи катализатори, но без екостандарти, ще се плаща намаление от 20 до 40% по решение на общинските съвети. По-ниски налози през 2014 г. ще има единствено за собствениците на автомобили с мощност на двигателя 74 киловата и екостандарти Евро 5, Евро 6 или ЕЕV. За тях отстъпката е 60%. Това са по-малко от 10% от регистрираните в София превозни средства, посочи Барбалов.

Столична община все още не е решила каква отстъпка да определи за автомобилите, които не притежават екостандарт. "Причината е, че не знаем колко е броят им, тъй като нито КАТ, нито друга институция не разполага с регистър с какви екокатегории са моторните превозни средства", обясни Барбалов. В закона се казва, че това се удостоверява с документ, но не е посочена институцията, която го издава. "Ще подадем запитване до Министерството на финансите, за да информираме навреме гражданите", поясни Барбалов. При всички положения представянето на новия документ ще създаде проблеми за много шофьори, прогнозира той.

Догодина общината е предвидила 72 млн. лв. приход от данъка върху колите. Той е със 7 млн. лв. повече основно заради по-добрата събираемост, след като Столичната община обвърза техническите прегледи с платените налози. "Предстои да преизчислим приходите, след новите размери на отстъпките", каза Барбалов. Други промени в местните данъци и такси в София през 2014 г. няма да има.

230 млн. лв.повече за инвестиции

Бюджетът на София за следващата година ще е с 230 млн. лв. повече и ще достигне на 1,420 млн. лв. Ръстът е заради повечето привлечени средства за изпълнението на мащабна инвестиционна програма. Тя е за почти 700 млн. лв. - с 30% повече от миналата годината. Почти две трети от парите са от евросредства. "За първи път разширението на метрото не е единственият ни голям проект", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Догодина ще се извърши реконструкция на основни булеварди в почти всички райони в столицата. Ще бъдат купени и нови мотриси за метрото, автобуси, тролейбуси и трамваи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай