Русия спира вноса на български животни

Русия спира вноса на български животни | StandartNews.com

Москва. Русия прекрати вноса на едър и дребен рогат добитък от определени райони на България, Гърция и Италия, съобщиха руските медии, цитирайки ветеринарно-санитарната служба Россельхнадзор. Причина за забраната са откритите огнища на болестта "син език", която беше засечена в Хасковско, на гръцкия полуостров Пелопонес и в италианската област Лацио.

Мерките се прилагат както за овце, кози, крави, биволи и млечни продукти от тях, така и за диви, зоологически и циркови животни, защото тревопасни като сърните, камилите и ламите също са податливи за болестта. Забраната се разпростира и върху вноса на сперма и ембриони на дребен и едър рогат добитък. Забраната влиза в сила от утре, 7 август.

183 са населените места, където има син език. Те са на територията на няколко области - Хасково, Кърджали, Бургас, Смолян, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Пазарджик, София област и Габрово, уточниха от Агенцията по храните. До момента заболяването е довело до смъртта на 109 животни. В местата, засегнати от заболяването, тече дезинфекция с цел ограничаване на заразата. Машините ще работят без почивен ден до 12 август в района на Кърджали.

Още от днес пък е ограничен вносът на овце, кози и млечни продукти от тях от района на Пловдивска област. Причината е разпространението на шарка по овцете и козите в Пловдивско.

С друго решение на ветеринарните власти е ограничен вносът на едър рогат добитък и различни месни произведения от румънската област Клуж, тъй като в региона е открита спонгиформна енцефалопатия по говедата.

Вирусът на болестта "син език" е доста устойчив на външната среда. При стайна температура той е жизнеспособен в консервирана кръв в продължение на 25 години. Заболелите животни страдат от изтощение, а в тежки случии умират за една седмица след заразяването. При бременните животни болестта води до аборти или раждане на уродливо потомство. Все още няма открито лечение. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай