Ру­сия в очакване на меж­ду­на­ро­ден ико­но­ми­чес­ки фо­рум 2019

Санкт - Пе­тер­бур­г­с­ки­ят меж­ду­на­ро­ден ико­но­ми­чес­ки фо­рум 2019 (СПМИФ)

Ру­сия в очакване на меж­ду­на­ро­ден ико­но­ми­чес­ки фо­рум 2019 | StandartNews.com

Санкт - Пе­тер­бур­г­с­ки­ят меж­ду­на­ро­ден ико­но­ми­чес­ки фо­рум 2019 (СПМИФ) ще се про­ве­де от 6 юни до 8 юни. То­ва е ед­но  из­к­лю­чи­тел­но съ­би­тие в све­та на ико­но­ми­ка­та и биз­не­са. Съ­би­ти­е­то се про­веж­да по­ве­че от 20 го­ди­ни. През 2005 г. фо­ру­мът за пър­ви път е по­се­тен от рус­кия пре­зи­дент Вла­ди­мир Пу­тин и от то­га­ва ме­роп­ри­я­ти­е­то по­лу­ча­ва ста­тут на пре­зи­ден­т­с­ко съ­би­тие.

        Не­го­ва­та по­пу­ляр­ност в сре­ди­те на го­ле­мия биз­нес е ог­ром­на. Бро­ят на учас­т­ни­ци­те чес­то над­х­вър­лят смай­ва­що­то чис­ло 15 000. През 2018 г. Фо­ру­мът съб­ра на сво­я­та площ, ре­кор­ден брой учас­т­ни­ци - по­ве­че от 17 000 от 143 дър­жа­ви, под­пи­са­ни са би­ли  593 до­го­во­ра  на об­ща стой­ност 2,625 три­ли­о­на руб­ли.

Фо­ру­мът се ор­га­ни­зи­ра от Пра­ви­тел­с­т­во­то на Ру­сия и ка­то до­ма­ки­ни в не­го учас­т­ват най-го­ле­ми­те рус­ки  ком­па­нии ка­то Лу­койл, Cур­гут­неф­те­газ,  Кон­церн Рос­э­нер­го­а­том, Газ­п­ром энер­го­хол­дин и др., как­то и та­ки­ва из­вън енер­гий­ния сек­тор.         

СПМИФ сре­ща во­де­щи све­тов­ни по­ли­ти­ци и биз­нес­ме­ни, ко­и­то за­ед­но  фор­му­ли­рат и об­съж­дат най-ак­ту­ал­ни­те проб­ле­ми на нас­то­я­ще­то. Те­зи въп­ро­си са от най-раз­лич­но ес­тес­т­во, но са ед­нак­во важ­ни как­то за  Ру­сия, та­ка и за це­лия свяг. Све­тов­на­та об­щ­ност на по­доб­ни гран­ди­оз­ни сре­щи обе­ди­ня­ва сво­и­те си­ли и ин­те­лект за на­ми­ра­не на под­хо­дя­щи и при­ем­ли­ви за всич­ки ре­ше­ния.

Прог­ра­ма­та на Пе­тер­бур­г­с­кия фо­рум се про­ме­ня вся­ка го­ди­на, но ос­нов­ни­те те­ми, на ко­и­то се ак­цен­ти­ра  са ви­на­ги ед­ни и съ­щи . Те са  свър­за­ни със със­то­я­ни­е­то на  гло­бал­на­та ико­но­ми­ка,  с по­я­вя­ва­щи­те се но­ви пре­диз­ви­ка­тел­с­т­ва в днеш­ния ден и в близ­ко бъ­де­ще. - все въп­ро­си  важ­ни и поч­ти ед­нак­во съд­бо­нос­ни за це­лия свят.

През та­зи го­ди­на прог­ра­ма­та на Фо­ру­ма ще се със­тои от че­ти­ри те­ма­тич­ни бло­ка:

  •  Све­тов­на­та ико­но­ми­ка в тър­се­не на ба­ланс;
  •  Рус­ка­та ико­но­ми­ка: ре­а­ли­зи­ра­не на це­ли­те на на­ци­о­нал­но­то раз­ви­тие;
  •  Тех­но­ло­гии, приб­ли­жа­ва­щи към бъ­де­ще­то;
  •  Пре­ди всич­ко - Чо­ве­къг.

Фо­рум­ни­те съ­би­тия ще бъ­дат ор­га­ни­зи­ра­ни в раз­лич­ни фор­ма­ти -  на па­нел­ни се­сии, кръг­ли ма­си, те­ле­ви­зи­он­ни де­ба­ти, биз­нес за­кус­ки и  ди­а­ло­зи, Със ста­тут на пар­т­ньо­ри на Фо­ру­ма, се очак­ва да при­със­т­ват най-го­ле­ми­те чуж­дес­т­ран­ни ком­па­нии, ко­и­то ще пред­с­та­вят свои про­дук­ти и ус­лу­ги, ор­га­ни­зи­ра­ни в те­ма­тич­ни биз­нес ко­му­ни­ка­ци­он­ни зо­ни.

Сред учас­т­ни­ци­те в СПМИФ ще са пред­с­та­ви­те­ли на  биз­не­са, ръ­ко­во­ди­те­ли на мул­ти­на­ци­о­нал­ни ком­па­нии, офи­ци­ал­ни ли­ца, ек­с­пер­ти, пред­с­та­ви­те­ли на на­уч­ни­те кръ­го­ве   и жур­на­лис­ти от це­лия свяг. Очак­ва се бро­ят на учас­т­ва­щи­те фир­ми и ли­ца да над­ви­ши ми­на­ло­го­диш­ния.

Раз­ви­ти­е­то и мо­дер­ни­за­ци­я­та на енер­гий­ния сек­тор ще бъ­де ед­на от клю­чо­ви­те те­ми на биз­нес прог­ра­ма­та на Меж­ду­на­род­ния ико­но­ми­чес­ки фо­рум в Санкт Пе­тер­бург. На за­се­да­ни­е­то "Енер­гий­ни­ят па­нел" ще бъ­де пред­с­та­вен ця­лос­тен ана­лиз на ус­той­чи­во­то раз­ви­тие на пет­рол­на­та и га­зо­ва­та про­миш­ле­ност, ка­то бъ­дат под­чер­та­ни ней­ния  мул­ти­на­ци­о­на­лен, мул­ти­кул­ту­рен ха­рак­тер и ге­ог­раф­с­ко раз­но­об­ра­зие. По вре­ме на дис­ку­си­я­та се очак­ва  учас­т­ни­ци­те де об­ме­нят мне­ния от­нос­но тен­ден­ци­и­те в енер­гий­ни­те па­за­ри. Тран­с­фор­ма­ци­я­та на све­тов­на­та неф­те­на и га­зо­ва про­миш­ле­ност и ди­на­ми­ка­та на ге­о­по­ли­ти­чес­ки­те фак­то­ри, ко­и­то вли­я­ят вър­ху па­за­ри­те и ще бъ­дат ши­ро­ко об­съ­де­ни. И тук ино­ва­ци­и­те ще бъ­дат ед­на от важ­ни­те те­ми - осъ­щес­т­вя­ва­не­то на ефек­ти­вен пре­ход към нис­ко­въг­ле­род­на ико­но­ми­ка. 

В об­ласт­та на но­ви­те тех­но­ло­гии та­зи го­ди­на ор­га­ни­за­то­ри­те са се ори­ен­ти­ра­ли към мне­ни­я­та на ли­де­ри­те в бран­ша: ще при­със­т­ват пред­с­та­ви­те­ли на  IBM, Microsoft, Cisco, Google, рус­ки­те ком­па­нии IBS, 1C и дру­ги, най-го­ле­ми­те ав­то­мо­бил­ни ком­па­нии, про­миш­ле­ни­те ги­ган­ти .

Ве­че са ре­гис­т­ри­ра­ни за учас­тие  над 180 ръ­ко­во­ди­те­ли на чуж­ди фир­ми. Ли­ца­та, ко­и­то фи­гу­ри­рат в спи­съ­ци­те на Forbes и Fortune, са вклю­че­ни в от­дел­на ка­те­го­рия, ка­то бро­ят им ос­та­ва неп­ро­ме­нен. Сред учас­т­ни­ци­те има пред­с­та­ви­те­ли на ев­ро­пейс­кия и аме­ри­кан­с­кия биз­нес, а съ­що и на Ази­ат­с­ко-ти­хо­о­ке­ан­с­кия ре­ги­он и араб­с­ки фир­ми.

Сек­ци­я­та "Све­тов­ни­ят енер­ги­ен сек­тор: пре­диз­ви­ка­тел­с­т­ва и въз­мож­нос­ти" ще се про­ве­де в рам­ки­те на бло­ка "Све­тов­на­та ико­но­ми­ка в тър­се­не на ба­ланс". Све­тов­ни­те енер­гий­ни па­за­ри неп­ре­къс­на­то се тран­с­фор­ми­рат, вклю­чи­тел­но се про­ме­ня струк­ту­ра­та на енер­гий­но­то тър­се­не. Ще се го­во­ри за на­ма­ля­ва­не­то на нас­то­я­щи­те и прог­ноз­ни­те тем­по­ве на гло­бал­ния ико­но­ми­чес­ки рас­теж, за уве­ли­ча­ва­не­то на енер­гий­на­та ефек­тив­ност и за­мя­на­та на пет­рол­ни­те про­дук­ти с дру­ги ви­до­ве енер­гий­ни ре­сур­си, ко­е­то спо­ред ек­с­пер­ти, мо­же да до­ве­де до дос­ти­га­не­то на пик в пот­реб­ле­ни­е­то на пет­рол през след­ва­щи­те 15-20 го­ди­ни. В съ­що­то вре­ме, в пер­с­пек­ти­ва, ро­ля­та на при­род­ния газ ка­то най-чис­то­то из­ко­па­е­мо го­ри­во и въ­зоб­но­вя­е­ми­те енер­гий­ни из­точ­ни­ци ще на­рас­т­ва.

Учас­т­ни­ци­те в дис­ку­си­я­та ще об­съ­дят стра­те­ги­я­та на Ру­сия за па­за­ри­те на нефт и газ, как­то и ще се опи­тат да изяс­нят  къ­де е "злат­на­та сре­да" меж­ду мак­си­ми­зи­ра­не на ин­вес­ти­ци­и­те в про­из­вод­с­т­во­то на пет­рол и стре­ме­жа към уве­ли­ча­ва­не на па­зар­ния дял. Ес­тес­т­ве­но ка­то ва­жен въп­рос се от­к­ро­я­ват въз­мож­нос­ти­те за про­дъл­жа­ва­не на тяс­но­то сът­руд­ни­чес­т­во меж­ду стра­ни­те про­из­во­ди­тел­ки на пет­рол по по­со­ка ог­ра­ни­ча­ва­не на про­из­вод­с­т­во­то му.

Все по-го­лям ин­те­рес към фо­ру­ма про­я­вя­ват стра­ни ка­то Ки­тай, Ин­до­не­зия, Ма­лай­зия, Япо­ния и дру­ги дър­жа­ви от Ази­ат­с­ко-ти­хо­о­ке­ан­с­кия ре­ги­он. Още от 2014 г. бро­ят на ази­ат­с­ки­те учас­т­ни­ци в Пе­тер­бур­г­с­кия фо­рум се уве­ли­ча­ва пос­то­ян­но.  Ази­ат­с­ки­те ек­с­пер­ти оце­ня­ват ви­со­ко дис­ку­си­и­те на всич­ки ни­ва, ко­и­то им пре­дос­та­вят въз­мож­ност да из­ка­жат сво­я­та глед­на точ­ка и да се из­с­лу­шат вза­им­но.

На­ши­ят Ми­нис­тъ­рът на енер­ге­ти­ка­та г-жа Те­ме­нуж­ка Пет­ко­ва ще пред­с­тав­ля­ва Бъл­га­рия в Пе­тер­бург. В рам­ки­те на  Меж­ду­на­ро­дия ико­но­ми­чес­ки фо­рум тя има уго­во­ре­на сре­ща по по­ка­на на "Газ­п­ром"   с г-н Алек­сей Ми­лер -  Пред­се­да­тел на Уп­ра­ви­тел­ния съ­вет на ПАО "Газ­п­ром" . На сре­ща­та ще се об­съ­ди  раз­ви­ти­е­то на бъл­га­ро-рус­ко­то сът­руд­ни­чес­т­во в га­зо­ва­та сфе­ра. У нас  се сле­ди вни­ма­тел­но раз­ви­ти­е­то на рус­ка­та енер­гий­на по­ли­ти­ка, тъй ка­то за стра­на­та ни е мно­го важ­но да за­па­зи учас­ти­е­то си в све­тов­на­та сис­те­ма за енер­гий­ни дос­тав­ки.

То­ва гран­ди­оз­но съ­би­тие се ор­га­ни­зи­ра от Фон­да Рос­кон­г­рес. То­ва е рус­ка дър­жав­на фир­ма, ко­я­то ор­га­ни­зи­ра фо­ру­ми по по­до­бие на то­зи в Да­вос. Не­го­ви­те съ­би­тия съ­би­рат вся­ка го­ди­на по­ве­че от 80 000 учас­т­ни­ци от 195 стра­ни. В ана­ли­тич­на­та и ек­с­пер­т­на ра­бо­та на Фон­да ра­бо­тят по­ве­че от 2 500 чо­ве­ка, ко­и­то са  от Ру­сия и из­вън гра­ни­ци­те й. Пар­т­ньо­ри­те на Фон­да са от 75 дър­жа­ви от це­лия свят.

Съ­би­тия ка­то Меж­ду­на­род­ния ико­но­ми­чес­ки фо­рум, про­веж­дан в Ру­сия поз­во­ля­ват на най-доб­ри­те спе­ци­а­лис­ти, биз­нес­ме­ни и по­ли­ти­ци да на­ме­рят об­щи по­зи­ции и ко­рек­т­ни пар­т­ньор­с­ки от­но­ше­ния за  съв­мес­т­но раз­ви­тие на гло­бал­на­та енер­ге­ти­ка, ло­гис­ти­ка­та и ико­но­ми­ка. Без съм­не­ние, СПМИФ от­но­во ще пре­дос­та­ви от­лич­на въз­мож­ност за то­ва!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай