Тайнствена напитка сменя "Кока Кола" в Русия

Краят на Макдоналдс в Русия. Бургерите с нови имена

Тайнствена напитка сменя "Кока Кола" в Русия | StandartNews.com

Нефтът и въглищата са истинската страст на новия собственик, изнасял е и за България

Бургерите с нови имена, тайнствена напитка сменя "Кока-Кола"

 

Изглежда и има аромат на "Макдоналдс", но не е "Макдоналдс". Що е то? "Вкусно и точка", бързо отговарят хилядите клиенти, които на 12 юни нахлуха в 850 повторно открити ресторанта из цяла Русия. "Вкусно и точка" е новото име на заведенията, изоставени от "Макдоналдс", заради руската инвазия в Украйна. Голямото събитие бе съпроводено и от протест - ентусиазиран любител показа, че не иска да се прости с любимия си "Биг Мак". Но дори този едва забележим жест всъщност бе разчетен като символ на края на продължилата повече от три десетилетия любовна история между Русия и Запада.

Войната победи храната

На 12 юни десетки се наредиха на опашка и пред първия ресторант на "Макдоналдс", открит на 31 януари 1990 г. на Пушкинския площад в центъра на Москва.

Този път заведението показва новото лого на веригата - стилизиран образ на две пържени картофчета и питка за хамбургер на зелен фон, а рекламният надпис вече е "Името се променя, любовта остава".

Опашката пред ресторант номер едно обаче беше значително по-малка, в сравнение с многохилядната тълпа, която окупира мястото за "премиерата" на "Макдоналдс" през 1990 г. във все още неразпадналия се Съветски съюз.

Преди повече от 30 години, при краха на съветската система, "Макдоналдс" стана един от символите на затоплянето на отношенията между Изтока и Запада в края на Студената война. Милиони руснаци пък можеха да се наслаждават на американската храна, а в известна степен и на американската култура. Затова бягството на "Макдоналдс" сега е ясен знак, че руското и западното отново си обръщат гръб.

Американската верига за бързо хранене обяви през май, че продава всичките си ресторанти в Русия на един от своите местни представители - Александър Говор. Сделката е сред най-знаковите последици от руското нападение над Украйна на 24 февруари, довела до излизането на стотици бизнеси от държавата на Владимир Путин.

Добре познатите "златни арки" на "Макдоналдс" бяха свалени от фасадите на ресторантите, за да направят място за новото лого. Като начало новите ресторанти ще бъдат открити на 15 места в Москва и околностите й.

Александър Говор обяви, че планира да разшири новия бранд до около 1000 ресторанта в цялата страна и да отвори всички заведения на веригата до два месеца. Амбициите му обаче може да се сблъскат с определени трудности. Много години, понякога - десетилетия, са нужни, за да се утвърди нов бранд, а началото е особено важно за успеха. Сравнението с "Макдоналдс" ще съпътства новата верига много, много дълго време.

Най-голямата световна верига за бързо хранене беше собственик на 84% от близо 850-те заведения на бранда в Русия и ги продаде за 1,4 млрд. долара на Говор, който преди началото на войната управляваше едва 25 ресторанта в Сибир.

Миналата година "Макдоналдс" регистрира около 9% (2 млрд. долара) от своите приходи в Русия и Украйна. Компанията си запази правото да изкупи заведенията обратно до 15 години, но много от условията на сделката с Говор така и не станаха публично достояние.

Кой е новият собственик

62-годишният Александър Говор е собственик на доскоро неизвестната по света фирма ООО "ГиД", която бе партньор на "Макдоналдс" за част от територията на Русия. Първият ресторант от веригата в Сибир отваря врати на 16 септември 2015 г. в Новокузнецк, следват още обекти в същия град, а след това и в други населени места в огромния Сибир.

Говор е доста предприемчив бизнесмен и активното развива "ГиД", като инвестира в инфраструктура. През 2015 г. е създаден разпределителен център "Хави Логистикс", който съхранява и разпространява продукти за ресторантите на "Макдоналдс" в цял Сибир. Малко по-късно центърът вече е собственост на "ГиД".

Но бързото хранене не е единствената и изобщо не е най-важната икономическа страст на Александър Говор и неговия партньор - сина му Роман. Публикации в руски медии показват, че Говор е и съосновател на новокузнецката нефтопреработвателна компания "НефтеХимСервис" (собственик на Яйската петролна рафинерия). Александър Говор притежава и 50% от Анжерската петролна рафинерия. Бил е съсобственик на въгледобивната фирма "Южкузбасуголь". С тази и друга компания е изнасял въглища за много държави в света, включително и България. Александър Говор притежава и мрежа от почти 100 бензиностанции в Кузбас, Алтайския край и Република Алтай.

Сред другите активи на семейство Говор е мрежа от частни клиники "Гранд Медика" в Новокузнецк. В съдружие с друг предприемач развиват също и мрежа от медицински центрове UMG в Новосибирск. Александър Говор притежава и 100% от компанията "Сибирски разпределителен център", търгуваща с дрехи и обувки.

Друга сфера, която Говор развива, е хотелиерството. Негов е хотел Park Inn в Новокузнецк. Синът Роман съобщи наскоро, че компанията им работи по проект за създаване на верига от хотели в Сибир с тяхна собствена нова марка. Сред притежанията им са и луксозни ресторанти, включително такъв от първокласна световна верига.

Открийте разликите

Отварянето на ресторанта под новата марка на Пушкинския площад бе уважено и от кмета на Москва Сергей Собянин, който произнесе реч пред ръководството и персонала на заведението. "Смята се, че това тук е нещо американско, но всъщност си е изцяло наше, руско (производство - бел.ред.). Остава да промените бранда, логото и всичко ще си е както преди", каза Собянин.

Новите собственици на веригата обаче вече предупредиха, че няма да е както преди, независимо от оптимизма на кмета. Вместо "Кока-Кола" например в ресторантите ще се предлага нова, неизвестна засега, газирана напитка. Търгът за производител и доставчик предстои. Хранителните опаковки са доста безлични и едноцветни - пържените картофки са в бяло хартиено джобче.

Знаменитият "Биг Мак" (Big Mac), както и сладоледената технология "Макфлъри" (McFlury), в главите на потребителите се свързват с марката "Макдоналдс", следователно "тяхната рецепта" не може да се използва и новите собственици ще им търсят "достоен заместител".

Менюто на ребрандираните ресторанти остава същото, но имената на ястията са сменени, като най-важното е, че от тях е премахната представката "Мак". Има "Чийзбургер" и "Двоен чийзбургер", бургери "Гранд" и "Двоен гранд", "Гранд Делукс", "Фиш бургер", пържени картофки, пайове, хапки, скариди, както и пилешки крилца, сладолед с топинги.

Клиентът винаги е прав

По време на откриването десетки руски медии наобиколиха клиентите, за да разберат от тях как намират новия вкус на ястията, ребрандирането и атмосферата като цяло. Руският лайфстайл сайт thecity.m24.ru публикува някои показателни коментари:

"Дойдох тук, за да си спомня как посетих този "Макдоналдс" за първи път - през 90-та година. Изпитвам същото празнично чувство като тогава. Днес смятам да взема нещо като Big Mac или Filet-o-Fish. Просто съм сигурен, че вкусът няма да се промени и всичко ще бъде на същото ниво." (Владимир)

"Купихме от всичко, за да опитаме и да разберем какво се е променило. Млечният шейк е много рядък, което е тъжно. Храната пък беше твърде солена - някой е бил влюбен-загубен или е прекалил. Смешно е, че логото на "Макдоналдс" върху соса с вкус на сирене беше зачеркнато с маркер." (Константин)

"Бяхме тук при откриването през 1991 г. Нямам забележки за храната и не забелязах особена разлика. Бях много изненадан от големия брой журналисти от чуждестранни медии. През 90-те беше февруари и стоях на студа три часа, а днес - само 50 минути. Това ме радва." (Алексей)

"Взех си пържени картофки и скариди, и не забелязах разлика във вкуса. Единственото, което не ми хареса е липсата на лога на опаковките. А върху соса предишното лого беше напълно замазано с маркер. Забелязахме също, че цените са се повишили много." (Анна)

"Не ми хареса много. Ходих в "Макдоналдс" в Беларус, там беше по-вкусно. Тук дори няма какво да си вземеш, на практика няма избор. Купих си "Гранд Делукс", пържени картофки и диетична кола, защото друга нямат. Честно казано, не знам с какво ще работи това заведение. Не струва." (Леонид)

"Днес ядох "Цезар рол", хапки, пържени картофки с два соса, а сега приключвам с черешов пай. Всичко е супер на вкус, само пармезанът е сменен в "Цезар рол". Това е единствената ми забележка. Жалко е също, че го няма "Макфлъри". Не си спомням много добре колко струваше всичко преди, но според мен нищо не се е променило или дори е станало малко по-евтино. И като цяло услугата е супер: всичко е бързо и ясно." (Мария)

Откриването на обновените търговски обекти, повече от три десетилетия след като американският гигант "Макдоналдс" за първи път отвори врати в Москва, тогава демонстрирайки символичното размразяване на отношенията между Изтока и Запада, сега стана ясен знак за така прокламирания от Владимир Путин и обкръжението му нов световен ред. Впрочем откриването на първите обекти сякаш нарочно съвпадна с Деня на Русия - празник, който е повод за национална гордост.

Но руснаците нямат много неща, с които да се гордеят в момента, особено в сферата на бизнеса. Състоянието на веригата, която "Макдоналдс" продаде, напускайки Русия заради конфликта в Украйна, ще бъде тест за това колко успешно руската икономика може да се справи с предизвикателствата на международните санкции, да стане самодостатъчна и да устои на натиска, както отвън, така и отвътре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай