Ръст за икономиката от 4,5% чака Стоянова

Ръст за икономиката от 4,5% чака Стоянова | StandartNews.com

България може да постигне 4,5% икономически растеж през 2016 г. и дори по-висок. Това прогнозира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Като аргументи тя посочи ръста на Брутния вътрешен продукт (БВП) и отчетените от управляващите за 2015 г. 2,8 млрд. лв. повече приходи, дошли от повече събрани косвени данъци и преизпълнение на акциза. Стоянова обясни, че в българските банки има много спестени пари заради опасенията на бизнеса да тегли кредити. Предвидимостта може да стимулира компаниите да извадят парите от банките и да започнат проекти за разширение на производството, заяви тя пред БНТ.

С началото на новата парламентарна сесия се очаква да бъдат проведени разговори за уточняване на механизма, по който данък уикенд ще действа. Тя уточни, че този данък не е нововъведение, но отново се е заговорило за него заради обсъждането на вариантите как той да бъде събиран. "Реакцията срещу данък уикенд не е нормална. Не може ние като граждани да си купим автомобил с ДДС, а ако сме фирма - да го купим и зареждаме с бензин по-евтино, а същевременно да го ползваме за лични нужди", коментира тя.

Според нея ефективността при събирането на данъка ще дойде от доброволното спазване на закона.
Председателят на бюджетната комисия се обяви против предложения от здравния министър Петър Москов данък "вредни храни". "Данъците имат една единствена цел - да събират пари в бюджета, за да може с тях да се покриват определени държавни политики. Определено с данък "вредни храни" няма да се събират пари, самият министър Москов, който го предлага каза, че основната му цел е намаляване на консумацията на вредни храни", обоснова се Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай