Проверки на храните от Никулден до Ивановден (ОБЗОР)

Проверки на храните от Никулден до Ивановден (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дните преди Коледа са традиционното време, когато "Стандарт" поставя допълнителен акцент върху проблема с качеството на стоките и отговорните производствени и търговски практики. И тази година вестникът стартира инициативата "Да на българското" с призив към потребителите да купуват стоки родно производство, а към производителите и търговците - да бъдат коректни към своите клиенти.

Баща се жалва от ванилова кифла с метална пластина

Денонощни проверки за предлагане на стари или негодни храни по магазините и цеховете в страната започва Българската агенция по безопасност на храните от Никулден. Масираната акция ще продължи чак до Ивановден, съобщи шефът на БАБХ проф. Пламен Моллов. Инспекторите ще работят с удължено работно време - до 22 часа, а дежурни екипи ще са нащрек дори и през нощта, обясни той. Всеки, който открие някаква нередност, свързана с некачествен продукт, може да подаде оплакване на сайта на агенцията www.babh.government.bg.

В него от месец работи секция за оплаквания от потребители, като до момента са постъпили 120 сигнала, съобщи проф. Моллов. Най-често хората се жалват от храни с изтекъл срок на годност, а най-проблемни се оказват хлебните изделия и месните продукти. Около две трети от оплакванията, постъпили на сайта на агенцията, са приключили със санкции за нарушителите. Друг проблем, от който се оплакват на сайта потребителите, се оказва лошата хигиена в заведения за обществено хранене - кафенета и ресторанти. Вече има фирми, за които са подадени повече от едно оплакване за едно и също нарушение, каза шефът на БАБХ.

Проверките за тези нарушения са в ход и ако се установи, че наистина компаниите са недобросъвестни, ще влязат в така наречения черен списък. Вписаните в него фирми вероятно скоро ще бъдат качени на сайта на агенцията по храните, каза проф. Моллов. Той съобщи, че последният сигнал за некачествена храна е кифла с ванилов крем, произведена от хлебозавод в Горубляне, в която е намерено голямо парче метал. Сигналът е подаден от родител, чието дете се натъкнало на металната пластина, докато закусвало. От 13 декември влизат в сила нови правила за етикетирането на храните, а агенцията започва масирани проверки за спазването им, съобщи още проф. Моллов.

Ракия менте в кръчмите

Ресторанти и барове пробутват алкохол менте. Ракия от нерегламентирани производители влиза в менюто на редица заведения, каза Ралица Скорчева от Асоциацията на производителите и търговците на спиртни напитки пред бТВ. Алкохолът, който е произведен в неизвестни места от незнайни суровини, може да бъде изключително опасен, предупреди токсикологът проф. Никола Александров.

Според него няма нищо лошо във варенето на домашна ракия, но тя трябва да се прави от чисти продукти, да не се допуска влагането на костилки. В противен случай при ферментацията наред с метиловия алкохол се появяват и кетони, и алдехиди, които са вредни и опасни за здравето. Фалшивият алкохол, произведен от незнайни суровини, може да доведе до сериозни проблеми като ослепяване и дори смърт, предупреди лекарят. Радослав Радев от Националната лозаро-винарска камара съобщи, че има случаи, при които в ракията менте се влагат развалени конфитюри и компоти, както и вкиснати портокали. Контролът върху продажбата на ракия менте е много строг, но няма как инспекторите да хванат всеки случай на злоупотреба, смята Ралица Скорчева. Затова според нея трябва да се изгради нетърпимост към фалшивия алкохол.

Следят за опасни играчки

Масови проверки за опасни детски стоки ще има на пазарите през декември. Те стартираха с проверки в специализирани магазини за продажба на играчки и детски стоки, както и на базар "Илиянци" в София. "Проверяват се най-вече проходилки, детски столчета за автомобили, плюшени играчки, якета и суитчъри с връзки за врата и около кръста", обясниха експертите от Комисията за защита на потребителите Истатко Томов и Виктория Димитрова. Те провериха магазини в стоков базар "Илиянци". Експертите провериха и тестовете за безопасност на проходилки в магазин на един от големите вносители, които продават на "Илиянци". "В проходилките, например, не трябва да има дупки, по-големи от 2 мм, за да не може детето да си вкара пръстчето в отвора", поясни управителят на магазина Емил Маринков.

Техни колеги от Агенцията по стандартизация и метрология пък използваха специален рентгенов детектор с формата на пистолет, за да търсят дали в детските играчки няма тежки метали.

Декември е месец с много празници и във фокуса на проверките ни ще са стоки и услуги, свързани с тях, каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

От началото на годината до края на октомври са извършени 102 проверки на играчки от различни видове и класове и има около 25 издадени акта за нарушение, заяви тя. В един от случаите са иззети килим пъзел. Детето, което играело върху него, получило алергична реакция от боите по него и дори постъпило в болница с признаци на задушаване.
Комисията за защита на потребителите е извършила над 4000 инспекции и е констатирала повишен риск от опасност в 121 вида стоки. Наложени са глоби за 1,6 млн. лв. За миналата година КЗП е подала над 90 нотификации по специалната система на ЕС за опасни стоки, заяви Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай