Продажбите на коли скочиха с 15%

Продажбите на коли скочиха с 15% | StandartNews.com

Продажбите на нови автомобили у нас са се повишили с 15,4% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година. Това сочат данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА). Продадените нови коли са с 259 повече, или общо 1941 броя. Основната причина за този ръст е софийският автосалон, който за първи път се проведе през есента при огромен интерес и на който се продадоха близо 200 коли. Според данните на АСЕА продажбите на коли у нас за първите десет месеца на годината са се увеличили с 13%.

Купените нови коли от януари до октомври са 19 022. Според председателя на Асоциацията на автомобилните производители и техните официални представители у нас Стоян Желев картината на пазара обаче не е много ясна. Причината е, че през последните години ръстът на реекспорта на коли от България е сериозен - тези коли се водят продадени в страната, но реално се карат в Румъния, Гърция, Италия и други държави от ЕС.

Ръст на продажбите наистина има, коментира Стоян Желев, но добави, че по сделки на глава от населението България изостава в пъти дори от Румъния. В резултат автомобилният парк застарява бързо и колите на възраст над 20 години са близо 40% от него, докато през 2010 г. са били 27 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай