Преведоха 518 млн. на 51 хил. фермери

Преведоха 518 млн. на 51 хил. фермери | StandartNews.com

Днес изплащат още 29,5 млн. лв. помощ за отглеждане на говеда

Над 518 млн. лв. по схемата за единно плащане на площ вчера бяха преведени 51 хил. фермери, а днес ще бъдат изплатени още 29,5 млн. лв. на 5835 стопани като национална преходна помощ за говеда, необвързано с производството. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на среща на производители на плодове и зеленчуци с представители на вериги за търговия с храни и преработвателни предприятия. Плащането на площ е 16,20 лв. на декар. "ЕС отделя 200 млн. евро за обвързана подкрепа за сектор "Плодове и зеленчуци", от които на България се предоставят 40 млн. евро", каза Танева.

По думите й най-голямото предизвикателство е да се създадат организации на производителите. Около 9 хил. са производителите на плодове и зеленчуци, като от тях има организирани едва 12 групи организации с 48 членове, които изпълняват инвестиционните си програми и са получили съответната подкрепа. В Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. има две мерки, стимулиращи сдружаването - Мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производителите" и Подмярка 16.4 "Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки за изграждането и развитието на къси вериги на доставки и местни пазари".

Приемът по тези две мерки да бъде отворен през 2017 г. През 2016 г. се предвижда отваряне на прием по подмерките 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" и 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти", каза министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай