Парламентът: Договорите с американските ТЕЦ-ове са държавна помощ

Парламентът:  Договорите с американските ТЕЦ-ове са държавна помощ | StandartNews.com

Договорите с т.нар. американски централи в енергийния комплекс "Марица изток" - "AES Гълъбово Марица изток 1" и "КонтурГлобал Марица изток 3" представляват държавна помощ в разрез с европейските правила. Това твърдят депутатите от временната анкетна комисия на Народното събрание, създадена, за да анализира състоянието на енергетиката у нас. Според направените анализи дългосрочните договори за преференциално изкупуване на електроенергия поставят двата ТЕЦ-а в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите участници на пазара - съществуващи и бъдещи. Тези договори гарантират висока възвръщаемост на инвестициите и прехвърлят всички рискове към НЕК, смятат депутатите от временната комисия.
Тъй като в Договора за присъединяване на България към ЕС не са включени никакви изключения за отпускане на държавна помощ за енергетиката, тези договори трябва да бъдат разгледани като неправомерна държавна помощ за двете централи и да бъдат предприети съответните действия, препоръчват депутатите.

Договорите с двата "американски" ТЕЦ-а не бяха нотифицирани от Европейската комисия при влизането на България в Общността. Вече две години тече процедура по оценка дали те представляват недопустима от европейското законодателство държавна помощ за двата ТЕЦ-а.

Временната анкетна комисия беше създадена с решение на парламента в началото на 2015 г. Заседанията й бяха закрити за обществото. Докладът й беше внесен в деловодството на Народното събрание в края на април и беше одобрен в пленарната зала в четвъртък (9 юни).

В доклада освен електроенергетиката се анализира и пазарът на природен газ у нас.

Временната анкетна комисия предлага и промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Проблемите в сектора са свързани с бурното развитие на фотоволтаичните централи в периода 2011-2012 г., когато имаше пик на присъединените централи, а определените от регулатора цени надхвърляха 800 лв./МВтч. Това е много висока цена, посочва в доклада си комисията. Нейното предложение е да се приложат насоките на Брюксел производителите на зелена енергия да получават субсидия към пазарната цена и така да продават директно своята електроенергия на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай