Отпушват износа на оръжие за 1 милиард лева

Компаниите започват да получават фактури за неустойки от контрагенти, каза министър Никола Стоянов

Отпушват износа на оръжие за 1 милиард лева | StandartNews.com

С две бързи заседания на междуведомствената комисия ще бъде разрешен износът на оръжия за около 1 милиард лева. Това съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов на пресконференция в понеделник.

Това е една от "заложените бомби", по думите на лидера на БСП и бивш икономически министър Корнелия Нинова, на служебния кабинет. При предаването на властта тя съобщи, че нарочно е оставила над 200 оръжейни сделки за около 1 милиард лева за решаване от служебното правителство на Румен Радев. Нинова отбеляза, че ще следи много внимателно за къде ще бъде насочен износът на оръжие. Това беше една от темите, по които тя търпеше критики, че България изнася оръжие за Украйна през полското летище "Жешов", припомня медиапул.

За последно междуведомствената комисия за износ на специална продукция се е събирала на 27 юни. По Закона за експортния контрол тя трябва да се произнася по постъпилите искания в рамките на 30 дни, което очевидно не е направено, отбеляза Никола Стоянов.

В резултат на това са се натрупали за решаване 230 - 240 преписки за износ на специална продукция на обща стойност около 1 милиард лева, каза служебният министър на икономиката. Той призна, че част от преписките са за износ на оръжие през полското летище.

Това, което не е добре, е, че компаниите започват да получават фактури за неустойки от контрагенти, каза Никола Стоянов.

"Въпреки че това е бомба, ако трябва в ръцете ми да гръмне, ще гръмне, но ще защитя интереса на българските фирми", каза служебният министър на икономиката.

Той уточни, че първото заседание на междуведомствената комисия ще бъде в петък, а до десетина дни ще се проведе и второ, за да може с "две бързи заседания" да отпушим износа на специална продукция, обясни Никола Стоянов.

Той съобщи още, че с негово решение директорският борд на ДКК се увеличава на 7 членове. В момента те са четирима.

Никола Стоянов представи и двамата заместник министри - Ирина Щонова и Димитър Данчев.

Ирина Щонова притежава бакалавърска степен по икономика от Университета „Сейнт Олаф“, Нордфийлд, САЩ, мениджърска степен по бизнес администрация от Университета „Станфорд“, Пало Алто, САЩ и докторска степен по икономика от СУ „Св. Климент Охридски“.

Димитър Данчев е народен представител в 44-ото и 46-ото Народно събрание. Бил е член на комисиите по икономическа политика и туризъм, по бюджет и финанси, по транспорт, информационни технологии и съобщения, както и член и зам.-председател на комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Председател е на Съвета по икономика към Националния съвет на Българската социалистическа партия.

Министър Стоянов подчерта, че разговорите с работодателските и синдикалните организации продължават. “Работодателските и синдикалните организации са много важни. В разговорите с тях, които вече имах, подчертах, че има много смени в администрацията, което води до загуба на експертност”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай