Отнемат имоти с подбити цени

Отнемат имоти с подбити цени | StandartNews.com

Предприемачи са укривали по 400 млн. годишно в строителния бум

Данъчните могат да развалят сделки за покупки на нови апартаменти, ако са придобити на цени под пазарните. Това става с решение на съда, като вече има над 100 такива случаи, обясниха от Националната агенция за приходи. Тук става въпрос за случаи, при които строителният предприемач има данъчни задължения и няма достатъчно пари или имущество, с които да си ги погаси. В тази ситуация от НАП завеждат дело в съда и развалят сделките, при които предприемачът е продавал имоти под пазарната им цена. Тук презумпцията е, че предприемачът нарочно е продавал жилищата евтино, за да не могат данъчните да съберат дължимите от него налози. Ако човек е купил имота на пазарна цена, съдът не може да развали сделката дори предприемачът да дължи милиони. Често обаче за да спестят налози по прехвърлянето, хората сами предпочитат в документите да се запише по-ниска от реално платената цена. В тези случаи обаче, ако предприемачът дължи данъци, жилището им може да бъде отнето.

Заради сериозните данъци, които се укриват в сектора на строителството, през 2015 г. от НАП ще предприемат редица мерки като проверки и ревизии, както и срещи с представители на професионални сдружения и браншови камари. Целта е да се намалят рисковете от укриване на приходи и доходи в сектора. Анализ на риска от неплащане на данъци при продажба на нови сгради от строители и инвеститори е показал щета за бюджета от 400 млн. лв. средно на година в периода на строителния бум. Рискът се проявява при 8016 строители и инвеститори, които представляват 63% от всички в бранша. Анализът на данъчните сочи, че в 35% от случаите строителните предприемачи умишлено не са спазвали законите, като не са отчитали разходите за труд и материали. Наред с това средно на година бюджетът губи 43 млн. лв. от продажбата на имоти под себестойността им. Затова през 2013 г. и 2014 г. НАП възложи 281 ревизии. Установените допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори са 33 млн. лв., като по-голямата част от тях - 68%, са на ДДС.

Оценката на риска за 2014 г. показва, че опитите да се укриват данъци не са намалели съществено въпреки ревизиите. Според анализа на данъчните рисковите фирми в бранша са намалели до 4000, като те причиняват щети на бюджета за около 112 млн. лв. на година. Но това се дължи основно на външни фактори - спад на обемите на ново строителство на сгради и отпадане от бранша на част от действащите строители и инвеститори заради икономическата криза след 2008 г. Затова през 2015 г. НАП планира да продължи с възлагането на ревизии на рисковите компании от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай