Отмениха търга за резиденция на Тодор Живков

Отмениха търга за резиденция на Тодор Живков | StandartNews.com

Бившата резиденция на Тодор Живков край Русе отново остана без купувач. Публичният търг, насрочен за понеделник, беше отменен, след като в петък единствените подадени документи са били оттеглени.

"Човешка трагедия отложи публичната продан", заявиха от кантората на частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. Според неофициална информация интерес към закупуването на резиденцията "Липник" е проявил "Бони холдинг", но след трагичната смърт в катастрофа на собственика Борислав Николов участието в търга е било отменено. От кантората в Русе не коментираха твърдението, но обясниха как представители на голяма фирма заедно със строителни специалисти са правили три огледа, след което са подали документи за участие в търга. Ненадейно документацията е била изтеглена в петък миналата седмица.

Общо 14 огледа е имало през последния месец на сараите на Тодор Живков след обявяването на публичната продан. Сред мераклиите имало и чужденци - румънец и руснак. Резиденцията на бившия първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков беше собственост на бизнесмена Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата. След като той почина, кредитори се обърнаха към частен съдебен изпълнител, за да получат парите си. Миналото лято беше направен първи опит да се продаде една част от къщата за отдих. Тогава на тезгяха беше изваден Дом 1 от комплекса с начална цена 134 397 лв., но нямаше купувачи. Този път се продаваше целият имот, в който влизат Дом 1, 2 и 3. Вероятно до два месеца ще бъде обявен нов търг, като се очаква сегашната цена от близо 400 хил. лв. да падне с 20%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай