От първо лице! Ето я голямата далавера с кашкавала

От ткой заместител са правят печалбите

От първо лице!  Ето я голямата далавера с кашкавала | StandartNews.com

Вече от години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина.

Въпросната вносна суровина се нарича калиата. „Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене“, каза пред бТВ Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян.

Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние, във вид на сиренина. 

„Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата“, обяснява Милкана Йорданова. Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява, пише Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай