Опасната игра с ДДС на храните

Докато бизнесът затъва в липса на компенсации, а хората изнемогват от галопиращите цени, политиците предизборно се заиграха със ставката

Опасната игра с ДДС на храните | StandartNews.com

Докато бизнесът затъва в липса на компенсации, а хората изнемогват от галопиращите цени, политиците предизборно се заиграха с ДДС за основните храни. 

Дни след като БСП се обяви за 0% данък за хляба, "Възраждане" внесе предложение за  нулева ставка на ДДС върху всички храни от малката потребителска кошница, включващ лекарствата и цените на енергоносителите - електрическата енергия, газ и парно.

Аргументът на Костадин Костадинов беше, че 10 държави в Европейския съюз са предприели тази стъпка в една или друга степен - премахнали са ДДС за стоки от първа необходимост или са го намалили драстично до 5%.

Управляващата коалиция отхвърли предложението като го определи като популизъм. Искрен Митев от "Продължаваме промяната" обяви, че на петъчната среща на коалицията ще се решават какви да са антиинфлационните мерки. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански поиска да няма политическа пропаганда на тема данъци, защото е опасно, а колегата му от ИТН Пламен Абровски настоя при подобни обсъждания в залата да присъства вицепремиера и финансов министър Асен Василев, защото "ДДС е основният данък, който пълни хазната".

Бизнесът отдавна настоява за намалени ставки на данъка, но икономистите предупреждават, че това може опасно да изпразни хазната."Очакваме още 20-ина процента увеличение на цените. Тази мярка е единствената, която може веднага да има ефект и да забави този процес. Това е подкрепа и за потребителя, и за производителите. Хлебопроизводителите се борят за оцеляване и са категорични, че намаленото ДДС ще забави увеличението на цените, заяви председателят на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

В същото време тя предупреди, че потреблението у нас спада, защото гражданите имат ограничен бюджет. Когато бюджетът им не нараства, а трябва да купуват с над 20% по-скъпи стоки, всички започват да се лишават. Намаленото потребление пък е фатално за малките и средни предприятия. 

Яна Иванова не се съгласи, че увеличението на цената на хляба е спекулативно, тъй като производителите купуват скъпо брашно за следващия цикъл и не могат да си позволят да оставят цените на старото ниво.

Мнението на икономиста Агоп Каспарян, е съвсем различно. Той смята, че стъпките трябва да са много мнителни, защото "в момента се налива масло в огъня". 

"Ако искат хлебопроизводителите 0% ДДС, утре ще поискат и други. Постъпленията в бюджета значително ще намалеят. Когато използваме държавни политики за подпомагане на бизнеса, ние ги вадим и от държавния бюджет. И накрая някой ще трябва да плати тази сметка. Влизаме в дефицит", твърди икономистът.

Доц Емил Хърсев пък заяви, че не вижда "нито една програма за увеличаване на производството с цел компенсиране на доходи, което е основното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай